Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 7 december 2022, 09:03 - Anneke Ranzato-Versloot
#sparen #banken en verzekeraars

Het is stuivertje wisselen in de top van de hoogste spaarrentes. Daar gaat veel aandacht naartoe, je zou bijna vergeten dat een deposito ook een goed idee kan zijn.

Stuivertje wisselen bij beste spaarrekeningen

We hebben het er maar druk mee, al die rentewijzigingen die de laatste tijd bij sparen worden doorgevoerd. Alwéér is er een renteverhoging doorgevoerd met een nieuwe nummer 1 in de vergelijking van spaarrekeningen! De hoogste rente voor vrij opvraagbare spaarrekeningen vind je sinds gisteren bij Bigbank met 1,10%. 

Hoogste spaarrentes

Bunq en Klarna op oorlogspad

Afgelopen vrijdag verbaasde Bunq ons door de rente te verhogen naar 1,05% - met Nederlandse spaargarantie. Daarmee streefde de neobank - samen met het Zweedse Klarna - de drie banken die 1,0% spaarrente gaven (Renault Bank, Bigbank en Yapi Kredi) voorbij. Het wachten was op een reactie uit de hoek van de eerdere koplopers.

Bigbank strijdt mee

De eerste reactie volgde gisteren: Bigbank liet weten dat de rente op Flexibel Sparen per direct verhoogd werd naar 1,10%. De bank uit Estland wil duidelijk aan kop blijven in de ranglijst voor direct opvraagbare spaarrekeningen. De vraag is nu: wat gaat Renault Bank doen? En Yapi Kredi, wil die nog blijven meevechten om de hoogste plekken?

Bigbank uit Estland

Wat doet Renault Bank?

Persoonlijk ben ik vooral benieuwd naar Renault Bank. De afgelopen maanden ging de strijd om de beste rente immers steeds tussen Bigbank en Renault Bank. Dat Yapi Kredi, Klarna en Bunq zich ermee gingen bemoeien is alleen maar mooi - dat zorgt voor leven in de brouwerij en daarmee voor een hogere spaarrente.

Deposito 1 jaar vast: tot 2,68%

In al dat renteverhogings-geweld bij de spaarrekeningen zou je nog bijna vergeten dat het ook een optie is om een deel van je geld vast te zetten op een deposito. Ook daar lopen de rentes op: voor 1 jaar vast kun je tot 2,68% aan rente krijgen!

Vergelijk deposito's

17 banken met rente vanaf 2%

Die hoogste 1-jaars rente krijg je bij Klarna uit Zweden. Daarna volgen nog heel wat banken (16 om precies te zijn) met een rente van 2% of hoger. Hier zitten twee banken bij die onder de Nederlandse spaargarantie vallen: Yapi Kredi (2,10%) en GarantiBank (2,00%). Overweeg je wel een bank in het buitenland, maar moet het er één in West-Europa zijn? Dan kun je terecht bij CKV Bank uit België (2,40%) of Orange Bank uit Frankrijk (2,50%).

Renteverlaging bij BlueOrange

Opvallend is dat er ook een bank is die de 1-jaarsrente fors heeft verlaagd vorige week. BlueOrange uit Letland stond hoog in de vergelijking met een rente van 2,56% voor 1 jaar vast maar schroefde deze fors terug naar 2,01%.

ECB-vergadering 15 december

Volgende week - op donderdag 15 december 2022 - is er weer een vergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) over het monetaire beleid. De kans is groot dat ze de beleidsrentes dan weer gaan verhogen, de verwachting is dat ze deze keer met 0,5% opgeschroefd worden.

Verdere verhoging spaarrentes op komst?

Ik zou verwachten dat de korte Euribor rondom die donderdagse ECB-vergadering weer gaat stijgen, dat zagen we bij de eerdere vergaderingen ook gebeuren. Zijn de hogere rentes die nu doorgevoerd worden door banken bij sparen een verlate reactie op de vorige ECB-renteverhoging of lopen ze al vooruit op de beslissing van komende donderdag? Ik denk het eerste - en als dat klopt kunnen we hopelijk nog verdere verhogingen verwachten.

Spaarrente vs Europese rentes tm 7 dec 2022

Krijg jij onze updates van Spaarrentes en Rente ontwikkelingen al?

Enorm interessant - meld je meteen even aan!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.