Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 19 december 2022, 08:58 - Anneke Ranzato-Versloot
#sparen #lenen #besparen

Deze kop trok mijn aandacht tijdens m'n rondje langs de financiële nieuwtjes: 'Ons leven is luxer dan dat van koningen uit het verleden, en nog verlangen we naar meer'. Niet dat het een nieuwtje is, maar wel interessant. Geld en gedrag - die combinatie boeit me nu eenmaal. 

Hebberigheid - is iedereen een Scrooge?

Het is een (jammer genoeg vrij korte) column van gedragspsycholoog Chantal van der Leest over hebberigheid. Over altijd maar meer meer meer willen, helemaal in kerstsfeer alsof we allemaal Scrooge zijn.

Scrooge

Hebberig... ik geloof niet dat ik mezelf zo zou omschrijven. Soms denk ik weleens dat ik wat hebberiger zou mogen zijn. Is dat gek? 

'Leren over financiën maakt hebzuchtiger'

In de column staat 'Het blijkt zelfs zo te zijn dat meer leren over economie of financiën je hebzuchtiger maakt.' Dan ben ik zeker een uitzondering op die regel... ik heb een economische studie gedaan en houd me nog steeds dagelijks bezig met geldzaken. Zie, lees en schrijf van alles over geld, maar het zorgt er niet voor dat ik meer wil dan ik heb. Dat heeft meer met m'n financiële opvoeding te maken dan met m'n werkgebied denk ik zomaar.

Rupsje Nooitgenoeg heeft ook positieve kanten

Hebberig - het klinkt voor mij behoorlijk negatief. Als een Rupsje Nooitgenoeg, het nooit tevreden zijn met wat je hebt. Tegelijk zorgt het hebben van wensen en doelen ook voor ambitie, voor hard werken om iets te bereiken. Voor niet opgeven als je obstakels tegenkomt.

Hebberig of gierig?

Nu ik er zo over nadenk vraag ik me af: was die Scrooge eigenlijk wel hebberig? Ik denk eigenlijk eerder gierig, net als Dagobert Duck. Gierigheid en hebberigheid zijn niet helemaal hetzelfde. Tenzij de hebberigheid gaat om het hebben van geld, dan wel.

Dagobert Duck

Veel geld uitgeven voor jezelf

Als je bij hebberigheid denkt aan het willen hebben van veel spullen, dan geef je juist veel geld uit. Dat is dus juist niet gierig.

Niets aan een ander geven

Al is het dan weer wel gierig te noemen als je alleen maar dingen voor jezelf koopt en niets aan een ander wilt geven. Die Scrooge was vooral niet bereid om aan anderen te geven, als ik het me goed herinner.

Geld uitgeven, lenen & sparen

Van alles willen hebben is helemaal niet erg als je genoeg geld hebt. Als je veel centen hebt en dat lekker uitgeeft houdt dat de economie op gang. Anderen kunnen daardoor ook weer geld verdienen en uitgeven.

Lenen uit hebberigheid

Hebberigheid is wél een lastige eigenschap als je niet genoeg geld hebt. Als je de stap zet naar geld lenen voor spullen die je 'gewoon wilt hebben'. Niet omdat ze objectief gezien nodig zijn, alleen maar omdat je het wíl. Dat is precies waar het misgaat met het BNPL - buy now pay later: dingen kopen waar je op dat moment het geld niet voor hebt. 

Sparen om wensen te vervullen

Persoonlijk ben ik meer van Team Sparen dan van Team Lenen. Geld apart zetten voor ... ja, waarvoor eigenlijk? Want sparen doe ik wel, maar een concreet spaardoel heb ik dan weer niet. Dat komt dan weer door mijn gebrek aan hebberigheid en luxe wensen. Plus het comfortabele leven dat ik heb, dat natuurlijk ook.

Stoppen met nieuw kopen

Chantal eindigt haar column met het besluit dat ze genoeg heeft. Dat ze geen nieuwe kleding, gadgets of meubels meer gaat kopen. Er is wat voor te zeggen: al die consumptie en daarvoor benodigde productie is niet best voor onze aardbol. Bovendien kun je er goed geld mee besparen en zal het de inflatie drukken. Wat denk jij, goed idee? 

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.