Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 2 januari 2023, 08:52 - Anneke Ranzato-Versloot
#besparen #zorgverzekering #energie

Goedemorgen op de eerste werkdag van 2023: de jaarwisseling zit er weer op. Natuurlijk wens ik je namens het hele HomeFinance team het allerbeste voor dit kersverse jaar. Op ieder vlak van je leven, en waar het om jouw geldzaken gaat hopen wij ook in 2023 weer een bijdrage te mogen leveren. Wij doen ons best om jou met onze vergelijkingen, informatie, nieuwsartikelen en blogs te helpen bij het maken van financiële keuzes!

Zorgverzekering 2023 geregeld?

En - heb je de afgelopen weken de stap gezet om voor 2023 over te stappen naar een andere zorgverzekering? Dat kan alleen als jouw huidige zorgpolis uiterlijk is opgezegd op 31 december 2022.

Nog een maand de tijd voor nieuwe zorgpolis

Nadat die opzegging geregeld is heb je nog de hele maand januari om jouw nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Toch denk ik dat het meestal andersom werkt: je kiest de nieuwe zorgverzekering en de verzekeraar die jij hebt gekozen zorgt voor het opzeggen van de oude polis. Als dat allemaal geregeld is kun je het het nadenken over jouw ziektekostenverzekering weer een hele tijd laten liggen - zeg maar tot december 2023.

Zorgverzekering voor 2023

Mocht het nou zo zijn dat jij wél jouw zorgverzekering hebt opgezegd in 2022, maar nog geen nieuwe hebt afgesloten... dan kun je natuurlijk altijd nog onze vergelijking van zorgpremies gebruiken om te beslissen welke het moet worden.

Goede geldvoornemens voor 2023

En dan de rest van jouw geldzaken in 2023... heb jij goede geldvoornemens voor dit nieuwe jaar? Ik kan er wel een paar bedenken die mogelijk op jouw lijstje staan. Heel algemeen bijvoorbeeld:

Of wat specifieker:

... en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Wat komt er van goede voornemens terecht?

Maar ja, goede voornemens... wat komt ervan terecht? Heel vaak vervliegen ze razendsnel en zijn we in no-time alles weer net zo aan het doen als we altijd deden. Daarmee kom je dan direct in de oh-zo-ware dooddoener: 'Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg'. Wil je dat er iets verandert, dan moet je ook echt iets veranderen.

Minibook van het Nibud

In mijn mailbox vond ik vandaag een bericht van het Nibud over goede geldvoornemens. Met toegang tot het minibook 'Goede geldvoornemens, maak je goede (geld)voornemens waar in 7 praktische stappen'. Wil je serieus aan de slag met een verandering in jouw geldzaken, pak het dan ook serieus aan.

Minibook Goede geldvoornemens - Nibud

Dit stappenplan is daarbij een prima handleiding. Niet alleen voor geldvoornemens, al jouw goede voornemens kun je op die manier meer kans van slagen geven. 

Mijn geldplannen voor het nieuwe jaar

Voor mij zitten mijn voornemens vooral in het verduurzamen van ons huis. Daar ben ik al een tijdje mee bezig, maar erg concreet is het allemaal nog niet. Ik blijf hierbij erg lang hangen in de fase van oriënteren. Op zich niet erg, alleen moet je ook wel een keer echt iets dóen. Anders gebeurt er alsnog niets.

Stappenplan om in actie te komen

Laat ik dat stappenplan van het Nibud er eens op toepassen... Dat is geen rocket science, eigenlijk niets nieuws, maar wie weet helpt het om in actie te komen. Het stappenplan ziet er zo uit:

Stappenplan Goede geldvoornemens - Nibud

Ik zit nog in stap 2. Het algemene doel is wel helder, maar nog niet concreet genoeg. Al heel veel jaren weet ik dat een doel SMART moet zijn om een goede kans van slagen te hebben. Het moet Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden zijn. Daarnaast moet je een goede motivatie hebben, anders laat je het heel makkelijk weer gaan.

Samen gaat beter dan alleen

Laat ik er nog iets aan toevoegen... ik denk dat je een doel eerder haalt als je het samen doet. Als je dus niet in je eentje gemotiveerd bent, maar samen met iemand anders. In mijn geval geldt dat ik financiële zaken meestal in m'n eentje oppak en misschien daardoor wel makkelijker laat liggen. Het kan weleens een goed idee zijn om manlief er meer bij te betrekken, om het veel meer samen te doen.

Huis verduurzamen in 2023

Het grappige is: zelfs dat is een doel, een goed voornemen: 'Manlief meer betrekken bij onze geldzaken'. En hoe SMART is dat? Nog niet genoeg in elk geval. Dit is mijn eerste stap: vanavond bespreken hoe we dit gaan doen. Dat is dan weer wél SMART. En dan kunnen we samen het doel van het verduurzamen van ons huis uitwerken, zodat dit niet bij een voornemen blijft.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.