Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 5 januari 2023, 07:28
#huis kopen #huizenmarkt

Zoals bekend hebben starters het niet gemakkelijk om een koopwoning te kopen. De huizenprijzen zijn te flink gestegen waardoor het kopen van een woning te duur is voor veel starters. Daar hebben ze in Bergschenhoek iets op verzonnen.

Project met starterswoningen in Bergschenhoek

In Bergschenhoek gaan ze 14 eengezinswoningen bouwen voor starters. De starters moeten slechts een koopprijs van 180.000 euro vrij op naam betalen. Dit is in deze tijd een zeer lage prijs voor een eengezinswoning. Er worden dan ook diverse voorwaarden gesteld aan de kopers:

VOORWAARDEN:

  1. De doelgroep voor de woningen is starters. Een starter is beginnend op de koopmarkt.
  2. De 14 starterswoningen dienen gedurende 15 jaar op de markt te worden aangeboden voor € 180.000 V.O.N.
  3. In geval van vervreemding binnen die 15 jaar wordt verplicht de woning aan te bieden aan verkoper tegen de oorspronkelijke betaalde koopsom, zodat verkoper de woningen opnieuw kan aanbieden aan starters voor € 180.000. Er is een tussentijdse mogelijkheid tot afkoop voor deze verplichting.
  4. De 14 starterswoningen blijven zodoende gedurende 15 jaar ter beschikking voor de beoogde doelgroep.
  5. Na de 15 jaar gaan de woningen in principe terug naar de verkoper voor het aankoopbedrag.

De uitwerking van deze voorwaarden wordt vastgelegd in een akte.

De voorwaarden in mijn eigen woorden...

Alleen echte starters komen in aanmerking voor deze 14 eengezinswoningen. De kopers betalen 180.000 euro en ontvangen dit bedrag ook terug als zij de woning weer verkopen. Kopers hebben wel de mogelijkheid om in de eerste 15 jaar de woning te kopen (afkopen van de 180.000 euro verplichting) tegen de werkelijke waarde. Het voordeel hiervan is dat zij de woning dan later ook tegen een werkelijke waarde kunnen verkopen. Bovendien is de verplichte verkoop na 15 jaar niet meer van toepassing.

Starterswoning kopen

Wie niets doet, kan dus 15 jaar in de eengezinswoning wonen. Hierna gaat de woning terug naar de verkoper voor een bedrag van 180.000 euro. Ik ben wel even benieuwd wat er gebeurt als een huizenbezitter iets aan de woning gaat verbouwen met eigen geld!

Belangrijkste is om te kijken wat een koper maandelijks gaat betalen aan hypotheek?

Wat vind ik hiervan?

Ik ben er altijd voorstander van om de markt gewoon zijn werk te laten doen. In deze constructie wordt er weer iets verzonnen waarbij slechts 14 starters worden geholpen. De overige starters mogen het lekker uitzoeken. Het is beter dat dit soort initiatieven niet meer worden aangeboden.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.