Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 11 januari 2023, 10:21 - Jos Koets
#huizenmarkt #hypotheek

De afgelopen jaren is het trendy geworden: bij het kopen van een nieuwe koopwoning werd de huidige woning niet verkocht maar verhuurd. Bij verhuur van een koopwoning waarbij er sprake is van een lopende, "normale" hypotheek zal de bank die de hypotheek verstrekt heeft toestemming moeten geven. Veel mensen hebben deze toestemming echter niet gevraagd. Zolang de bank niet controleert, levert dat geen problemen op. Maar daar lijkt nu verandering in te komen...

Koopwoning verhuren? Toestemming vragen!

Iedere bank in Nederland die hypotheken verstrekt, heeft over de verhuur van de koopwoning een bepaling in hun algemene voorwaarden staan. Bijvoorbeeld de volgende tekst:

De Schuldenaar is zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Bank niet bevoegd:
Het Onderpand geheel of gedeeltelijk te verhuren, verpachten of door een derde te laten gebruiken.

Uit de stukken moet duidelijk blijken dat de aanvrager eigenaar van het onderpand is of wordt en het geheel ook zelf gaat bewonen en gebruiken. Verhuur is niet toegestaan, tenzij er sprake is van een Verhuurhypotheek.

Het aantal huizenbezitters die toestemming hebben gevraagd aan hun bank is echter op één hand te tellen. Bovendien kregen zij meestal ongewenst nieuws te horen van hun bank: verhuur is niet toegestaan.

Speciale verhuurhypotheek

Is verhuur dan helemaal niet mogelijk? Jawel, want diverse banken in Nederland hebben de verhuurhypotheek in hun assortiment. Het is dus mogelijk om een hypotheek af te sluiten op een koopwoning om vervolgens op een legale manier die woning te verhuren. Huizenbezitters moeten dan wel hun hypotheek omzetten. Het nadeel van de verhuurhypotheek is de hogere hypotheekrente. Bovendien is de maximale hypotheek lager waardoor er meer eigen geld ingebracht moet worden.

Problemen op komst?

Op dit moment zijn er dus veel huizenbezitters die een "normale hypotheek" hebben op een woning die ze vervolgens hebben verhuurd. En hierbij dus geen toestemming hebben gevraagd (of gekregen) van hun bank. De woning is in de verhuur gegaan meestal op advies van een makelaar. Er wordt op een gemakkelijke manier geld verdiend daar de huurinkomsten hoger zijn dan de betaalde maandlasten voor de lopende hypotheek. Meestal zorgt de makelaar ook nog voor een huurovereenkomst zodat de verhuurder niet veel hoef te doen. Veel huizenbezitters zijn echter niet goed op de hoogte wat de gevolgen kunnen zijn als hun bank daadwerkelijk stappen gaat ondernemen. 

Dit jaar hebben diverse banken in Nederland besloten om het oneigenlijke verhuur aan te gaan pakken. Zij gaan in hun klantenbestand controleren wie een koopwoning verhuurt zonder toestemming. Is er een “verdenking” van een huizenbezitter dan krijgt deze vaak eerst een nette brief van de bank. Er zijn dan twee mogelijkheden:

  • Lopende hypotheek omzetten naar een verhuurhypotheek
  • Lopende hypotheek aflossen door middel van eigen middelen of verkoop woning

Het omzetten naar een verhuurhypotheek betekent ook dat de bank gaat kijken of dit mogelijk is. Er worden dus stukken opgevraagd bij de huizenbezitter. Is een verhuurhypotheek niet mogelijk dan moet de lopende hypotheek worden afgelost.

Gedwongen verkoop kan geld kosten

De gevolgen van deze zet van de banken is groot. In veel gevallen zal de woning namelijk verkocht moeten worden. Nu de huizenprijzen aan het dalen zijn, zal dit wellicht minder opleveren dan verwacht. Zeker als de woning verkocht moet worden terwijl de woning nog verhuurd is!

Controle goede zaak

Aangezien veel (kleine) appartementen in Nederland verhuurd worden, kan dit een kans zijn voor starters om deze te kopen als deze op de markt komen. Het is zelfs mogelijk dat de huurder het appartement koopt. Het is in ieder geval een goede ontwikkeling dat banken gaan optreden tegen oneigenlijke verhuur van woningen.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.