Search
Close this search box.

Nationaal Koopfonds – alle starters een huis?

Nieuw: het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen

Nieuw: het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen

Deze had ik even niet meegekregen, jij wel? Er komt een Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen… of korter een (Nationaal) Koopfonds. Het eerste dat ik me afvroeg toen ik er iets over las: maar we hebben toch al Nationale Hypotheek Garantie (NHG) om kopen bereikbaar te maken? Maar dit is wel iets anders.

Wat is het Nationaal Koopfonds?

Met het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen wil het kabinet nieuwbouwwoningen betaalbaar maken voor starters met een inkomen tussen € 40.000 en € 65.000. Deze starters kunnen via de KoopStart-regeling een korting krijgen op de koopsom van een nieuwbouwwoning. Met de bijdrage uit het Koopfonds kunnen ze dat nieuwbouwhuis dus voor een flink lagere prijs dan de marktwaarde kopen. 

Nationaal Koopfonds - Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen

40 miljoen euro beschikbaar

Het fonds is opgezet door de Stichting OpMaat, die vervolgens de politiek opriep om het Koopfonds mogelijk te maken. Dat is gelukt: op 8 december 2022 ging de Tweede Kamer akkoord met een kapitaalinjectie van € 40 miljoen. De verwachting is dat de eerste bijdragen uit het Koopfonds aan het eind van het voorjaar van 2023 verstrekt zullen worden.

Korting van € 75.000 op nieuwbouwhuis

Via KoopStart kan een starter een korting van maximaal € 75.000 aanvragen op de koopprijs van een nieuwbouwwoning.  Het kortingsbedrag is een lening, geen gift. Zodra het huis weer verkocht wordt moet de koperskorting terugbetaald worden, plus een deel van de gerealiseerde verkoopwinst. 

Alléén voor starters

Je kunt alleen gebruik maken van deze regeling als je een starter bent op de woningmarkt: je koopt voor de eerste keer een huis, bent dus niet eerder woningeigenaar geweest. Op deze manier willen ze starters helpen om betaalbaar aan een woning te komen.

Niet voor alle nieuwbouwwoningen

De korting kan niet aangevraagd worden voor álle nieuwbouwwoningen. Het gaat om huizen met een koop-aanneemsom tot € 355.000. Met de maximale korting betaal je daar dan € 280.000 voor. Ook komen niet alle nieuwbouwprojecten in aanmerking: een nieuwbouwproject moet aangesloten zijn bij het Nationaal Koopfonds.

Nieuwbouwhuis

Bouwer krijgt geld uit het fonds

Wie een woning koopt via deze regeling krijgt letterlijk een korting: je betaalt gewoon een lagere prijs dan de marktwaarde. Het prijsverschil noemen we de ‘koperskorting’. Tweederde daarvan krijgt de bouwer (projectontwikkelaar, woningcorporatie of gemeente) uit het fonds. De rest van de koperskorting is een bijdrage van de bouwer. Als koopstarter kun je dus niet zelf een beroep doen op het Koopfonds.

Hoeveel huizen zullen er beschikbaar komen?

De vraag is hoeveel nieuwbouwprojecten er komen waarin huizen worden aangeboden met een prijs die onder de € 355.000 ligt, waarbij de bouwer ook nog aansluit bij het Nationaal Koopfonds.

Bouwer draagt deel van de korting… wellicht prijsopdrijvend

Dat betekent immers dat die bouwer zelf ook een deel van de korting moet dragen. Al denk ik dan: ach, dan passen ze toch gewoon de prijs aan… De marktwaarde van een nieuwbouwwoning is immers niet zo vastomlijnd te bepalen.

Hoeveel starters zullen ervan gebruik kunnen maken?

Buiten de vraag hoeveel huizen er binnen de regeling aangeboden zullen worden is er nog een belangrijk aspect: hoeveel starters komen er überhaupt voor in aanmerking? Uitgaande van de maximale prijs van € 355.000 moet de koper nog steeds € 280.000 zelf betalen. Daarvoor is een hypotheek nodig… kun je dat bedrag wel lenen?

  • Maximale hypotheek bij inkomen € 40.000 = € 167.569
  • Maximale hypotheek bij inkomen € 50.000 = € 209.461
  • Maximale hypotheek bij inkomen € 60.000 = € 261.827
  • Maximale hypotheek bij inkomen € 65.000 = € 289.318

Die maximale hypotheek is afhankelijk van de hypotheekrente. Hierboven heb ik gerekend met 4%, grofweg de NHG-rente voor 10 jaar vast. Naarmate die verder stijgt gaat het bedrag dat je maximaal kunt lenen voor een huis verder naar beneden.

Hoeveel kun jij lenen? Bespreek het vrijblijvend met één van onze adviseurs!

Online afspraak maken

Leuk, maar impact?

Kortom: leuk plan hoor, dat Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen. Elke koper die ermee geholpen wordt aan een mooi nieuwbouwhuis is er één. Alleen of het werkelijk impact gaat hebben voor starters op de woningmarkt… ik weet het zo net nog niet. Ik ben benieuwd of die € 40 miljoen wel volledig gebruikt zal worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek