Search
Close this search box.

Saldering zonnepanelen opeens hot

Afbouw salderingsregeling nog geen gelopen race

Afbouw salderingsregeling nog geen gelopen race

Het afbouwen van de salderingsregeling voor zonnepanelen is opeens een hot item. Gek eigenlijk, want het plan om vanaf 2025 te gaan afbouwen is al heel lang bekend. Sterker nog, de afbouw is uitgesteld… in eerste instantie zou die in 2023 al van start gaan.

Salderingsregeling afbouwen

Gisteren debatteerde de Tweede Kamer over het afschaffen van de salderingsregeling voor zonnepanelen. Het is nog niet heel zeker dat dit ook volgens plan gaat gebeuren, want vooralsnog krijgt het geen meerderheid aan medestanders in de Eerste Kamer. Het kan dus prima zo zijn dat er nog het nodige gewijzigd wordt.

Hoe ziet het plan er nu uit?

Ze willen de salderingsregeling vanaf 2025 gaan afbouwen, met als eindresultaat dat je vanaf 2031 niets meer kunt salderen. In 2025 en 2026 zou je nog 64% van de geleverde stroom kunnen salderen, daarna daalt het in stapjes tot 28% in 2030 en geen saldering meer vanaf 2031.

Waarom willen ze saldering afbouwen?

Het salderen kost de overheid behoorlijk geld door verlaagde opbrengsten van energiebelasting. Bovendien zou het stimuleren van het plaatsen van zonnepanelen niet meer nodig zijn omdat de aanschaf ervan veel goedkoper is geworden.

Zonnestroom opslaan in thuisbatterij

De regeringspartijen willen graag dat we de zonne-energie die we met onze zonnepanelen opwekken zelf gaan opslaan. In een thuisbatterij of buurtbatterij. Die batterijen zijn nu nog enorm aan de prijs, en door het voordeel van de salderingsregeling ook niet bepaald populair. Het afschaffen van de regeling zou de verkoop van die batterijen een boost moeten geven – waardoor ze ook goedkoper kunnen worden.

Thuisbatterij

Uiteenlopende meningen

De meningen over het plan lopen behoorlijk uiteen. De regeringspartijen zijn vóór, dat is vrij logisch. Alleen kunnen ze het niet doorvoeren zonder steun van andere partijen, aangezien ze geen meerderheid hebben in de Eerste Kamer.

PvdA en GroenLinks steunen niet

Ze hadden gerekend op de steun van de PvdA en GroenLinks – maar die blijken niet zomaar voorstander. Zij willen eerst een concreet plan voor meer zonnepanelen op sociale huurwoningen voor de ondersteuning van mensen in energie-armoede. Ook willen ze meer zekerheid zien dat investeren in zonnepanelen lonend blijft.

PVV gaat ook niet akkoord

De minister leek even steun te krijgen van de PVV, aangezien deze partij tegen élke klimaatmaatregel is. Toch gaf Wilders in het debat aan dat de PVV tegen stemt. Niet omdat hij opeens voor klimaatsubsidies is, maar omdat hij vindt dat de overheid onbetrouwbaar is als de regeling ineens wordt afgebouwd. Huh? Zo ‘ineens’ is het helemaal niet. We weten al jaren dat de salderingsregeling niet voor eeuwig is, dat die afgebouwd gaat worden.

Consumentenbond: slecht onderbouwd plan

De Consumentenbond vindt dat salderen mogelijk moet blijven, stelt dat de afbouw van de salderingsregeling slecht onderbouwd is. Als er al afgebouwd wordt, dan vindt de bond dat er een solide terugleververgoeding moet komen. Eén die door de overheid wettelijk is vastgelegd, waarbij het dus niet aan de energiebedrijven overgelaten wordt wat ze betalen voor teruggeleverde stroom.

Salderen & terugleveren: hoe het werkt

Laat ik nog even kort uitleggen hoe het ook alweer zit met dat salderen en terugleveren. Anders is het wat lastig om de discussie over de salderingsregeling te volgen.

Zonnestroom direct gebruiken

Als je zonnepanelen op je dak hebt liggen en de zon schijnt lekker, dan leveren ze stroom. Als je die stroom direct op dat moment gebruikt hoef je op dat moment geen of minder stroom uit het elektriciteitsnet te halen, dat scheelt in jouw energierekening.

Zonnepanelen

Meer stroom uit zonnepanelen dan je gebruikt

Komt er meer stroom uit de panelen dan je op dat moment gebruikt? Dat overschot gaat dan het elektriciteitsnet in, tenzij je het zelf opslaat (en dat doet nog bijna niemand). Terugleveren noemen ze dat. Het zou wat naar zijn als je daar geen geld voor krijgt, dus daar is iets op bedacht: salderen.

Teruggeleverde stroom wegstrepen tegen uit het net gebruikte stroom

Op momenten dat jouw zonnepanelen weinig of niets opwekken (of in elk geval minder dan je gebruikt) haal jij stroom uit het elektriciteitsnet. Het salderen betekent dat de stroom die jij hebt geleverd wordt weggestreept tegen de stroom die je eruit hebt gehaald. Supervoordelig: je betaalt niet alleen veel minder voor de stroom zelf, ook de energiebelasting wordt veel lager.

Meer teruggeleverd dan gebruikt?

Heb je echt veel stroom geleverd, dan kan de berekening erop uitkomen dat je meer hebt geleverd dan gebruikt. Dan krijg je van jouw energiebedrijf een terugleververgoeding, alleen lopen de tarieven voor dat terugleveren flink uiteen. Daar wil de minister over vastleggen dat je minimaal 80% van het leveringstarief krijgt.

Stroom verbruiken op het moment van opwekken

Ik moet eerlijk zeggen dat ik het in eerste instantie ook niet zo geweldig begrepen had. Vanaf het moment dat wij zonnepanelen hadden ging ik er vanuit dat we het beste de wasmachine kunnen aanzetten en de elektrische auto opladen op het moment dat het lekker zonnig is. Dat blijkt door de huidige salderingsregeling helemaal niet nodig.

Stroomnet minder zwaar belasten

Toch is het wel beter om de stroom te gebruiken op het moment van opwekken: het stroomnet wordt op die manier minder zwaar belast. Ik snap dus best dat ze iets aan die salderingsregeling willen doen.

Zonnepanelen moeten wel blijven lonen!

Tegelijk is het dus wel belangrijk dat zonnepanelen blijven lonen. Voor degenen die er al in geïnvesteerd hebben en ook om te blijven stimuleren dat mensen zonnepanelen gaan aanschaffen. 

Meer over zonnepanelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

  1. Reactie op: Jan van woensdag januari 18, 2023 10:41
    In dit artikel staat nergens dat in de nieuwe wet is opnomen dat je nooit meer dan 10 cent per kwh krijgt voor teruggeleverde stroom. Je krijgt dus veel minder dan die 80% van de kale leveringskosten. Je krijgt geen energiebelasting terug op wat je levert, maar betaald wel over wat je afneemt. Deze nieuwe wet pakt je dus dubbel. Bedank extreem-links kabinet…

  2. Reactie op: Piet van woensdag januari 25, 2023 23:26
    Dit is niet waar een drie fase meter saldeert over drie fases en kan niet per fase meten

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek