Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 18 januari 2023, 08:12 - Anneke Ranzato-Versloot
#energie #verduurzamen #besparen

Het afbouwen van de salderingsregeling voor zonnepanelen is opeens een hot item. Gek eigenlijk, want het plan om vanaf 2025 te gaan afbouwen is al heel lang bekend. Sterker nog, de afbouw is uitgesteld... in eerste instantie zou die in 2023 al van start gaan.

Salderingsregeling afbouwen

Gisteren debatteerde de Tweede Kamer over het afschaffen van de salderingsregeling voor zonnepanelen. Het is nog niet heel zeker dat dit ook volgens plan gaat gebeuren, want vooralsnog krijgt het geen meerderheid aan medestanders in de Eerste Kamer. Het kan dus prima zo zijn dat er nog het nodige gewijzigd wordt.

Hoe ziet het plan er nu uit?

Ze willen de salderingsregeling vanaf 2025 gaan afbouwen, met als eindresultaat dat je vanaf 2031 niets meer kunt salderen. In 2025 en 2026 zou je nog 64% van de geleverde stroom kunnen salderen, daarna daalt het in stapjes tot 28% in 2030 en geen saldering meer vanaf 2031.

Waarom willen ze saldering afbouwen?

Het salderen kost de overheid behoorlijk geld door verlaagde opbrengsten van energiebelasting. Bovendien zou het stimuleren van het plaatsen van zonnepanelen niet meer nodig zijn omdat de aanschaf ervan veel goedkoper is geworden.

Zonnestroom opslaan in thuisbatterij

De regeringspartijen willen graag dat we de zonne-energie die we met onze zonnepanelen opwekken zelf gaan opslaan. In een thuisbatterij of buurtbatterij. Die batterijen zijn nu nog enorm aan de prijs, en door het voordeel van de salderingsregeling ook niet bepaald populair. Het afschaffen van de regeling zou de verkoop van die batterijen een boost moeten geven - waardoor ze ook goedkoper kunnen worden.

Thuisbatterij

Uiteenlopende meningen

De meningen over het plan lopen behoorlijk uiteen. De regeringspartijen zijn vóór, dat is vrij logisch. Alleen kunnen ze het niet doorvoeren zonder steun van andere partijen, aangezien ze geen meerderheid hebben in de Eerste Kamer.

PvdA en GroenLinks steunen niet

Ze hadden gerekend op de steun van de PvdA en GroenLinks - maar die blijken niet zomaar voorstander. Zij willen eerst een concreet plan voor meer zonnepanelen op sociale huurwoningen voor de ondersteuning van mensen in energie-armoede. Ook willen ze meer zekerheid zien dat investeren in zonnepanelen lonend blijft.

PVV gaat ook niet akkoord

De minister leek even steun te krijgen van de PVV, aangezien deze partij tegen élke klimaatmaatregel is. Toch gaf Wilders in het debat aan dat de PVV tegen stemt. Niet omdat hij opeens voor klimaatsubsidies is, maar omdat hij vindt dat de overheid onbetrouwbaar is als de regeling ineens wordt afgebouwd. Huh? Zo 'ineens' is het helemaal niet. We weten al jaren dat de salderingsregeling niet voor eeuwig is, dat die afgebouwd gaat worden.

Consumentenbond: slecht onderbouwd plan

De Consumentenbond vindt dat salderen mogelijk moet blijven, stelt dat de afbouw van de salderingsregeling slecht onderbouwd is. Als er al afgebouwd wordt, dan vindt de bond dat er een solide terugleververgoeding moet komen. Eén die door de overheid wettelijk is vastgelegd, waarbij het dus niet aan de energiebedrijven overgelaten wordt wat ze betalen voor teruggeleverde stroom.

Salderen & terugleveren: hoe het werkt

Laat ik nog even kort uitleggen hoe het ook alweer zit met dat salderen en terugleveren. Anders is het wat lastig om de discussie over de salderingsregeling te volgen.

Zonnestroom direct gebruiken

Als je zonnepanelen op je dak hebt liggen en de zon schijnt lekker, dan leveren ze stroom. Als je die stroom direct op dat moment gebruikt hoef je op dat moment geen of minder stroom uit het elektriciteitsnet te halen, dat scheelt in jouw energierekening.

Zonnepanelen

Meer stroom uit zonnepanelen dan je gebruikt

Komt er meer stroom uit de panelen dan je op dat moment gebruikt? Dat overschot gaat dan het elektriciteitsnet in, tenzij je het zelf opslaat (en dat doet nog bijna niemand). Terugleveren noemen ze dat. Het zou wat naar zijn als je daar geen geld voor krijgt, dus daar is iets op bedacht: salderen.

Teruggeleverde stroom wegstrepen tegen uit het net gebruikte stroom

Op momenten dat jouw zonnepanelen weinig of niets opwekken (of in elk geval minder dan je gebruikt) haal jij stroom uit het elektriciteitsnet. Het salderen betekent dat de stroom die jij hebt geleverd wordt weggestreept tegen de stroom die je eruit hebt gehaald. Supervoordelig: je betaalt niet alleen veel minder voor de stroom zelf, ook de energiebelasting wordt veel lager.

Meer teruggeleverd dan gebruikt?

Heb je echt veel stroom geleverd, dan kan de berekening erop uitkomen dat je meer hebt geleverd dan gebruikt. Dan krijg je van jouw energiebedrijf een terugleververgoeding, alleen lopen de tarieven voor dat terugleveren flink uiteen. Daar wil de minister over vastleggen dat je minimaal 80% van het leveringstarief krijgt.

Stroom verbruiken op het moment van opwekken

Ik moet eerlijk zeggen dat ik het in eerste instantie ook niet zo geweldig begrepen had. Vanaf het moment dat wij zonnepanelen hadden ging ik er vanuit dat we het beste de wasmachine kunnen aanzetten en de elektrische auto opladen op het moment dat het lekker zonnig is. Dat blijkt door de huidige salderingsregeling helemaal niet nodig.

Stroomnet minder zwaar belasten

Toch is het wel beter om de stroom te gebruiken op het moment van opwekken: het stroomnet wordt op die manier minder zwaar belast. Ik snap dus best dat ze iets aan die salderingsregeling willen doen.

Zonnepanelen moeten wel blijven lonen!

Tegelijk is het dus wel belangrijk dat zonnepanelen blijven lonen. Voor degenen die er al in geïnvesteerd hebben en ook om te blijven stimuleren dat mensen zonnepanelen gaan aanschaffen. 

Meer over zonnepanelen

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.