Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogNieuwbouwwoning wordt voor veel Nederlanders veel te duur
Vorige week kwam zowel het CBS als makelaarsvereniging NVM met cijfers over de markt van nieuwbouwwoningen. Belangrijkste conclusies: het aantal nieuwbouwwoningen neemt toe, echter het aantal kopers neemt flink af. Waar in het verleden op een nieuwbouwproject van 100 nieuwbouwwoningen zo maar 1.000 inschrijvingen werden genoteerd is dit nu nog 100? Veel potentiële kopers zijn onzeker over de toekomst en kunnen de huidige prijzen niet meer betalen.
Uit de cijfers die naar buiten zijn gekomen wordt duidelijk dat nieuwbouw niet meer in trek is. Hieronder een opsomming wat de problemen zijn:
Een gemiddelde prijs van 534.000 euro voor een nieuwbouwwoning met de huidige hypotheekrente is voor velen niet te betalen. Schrik niet: bij een annuïteitenhypotheek van 534.000 euro en een hypotheekrente van 4% is de bruto maandlast 2.549 euro.
In een artikel van de Telegraaf over deze cijfers stond ook een leuke uitspraak van een makelaar:
"De consument wil graag een nieuwbouwwoning, maar je hebt enerzijds een groep die het niet meer kan betalen, anderzijds een groep die het wél kan betalen maar hun bestaande huis niet goed kwijt kan."
Vooral de woorden "hun bestaande huis niet goed kwijt kan" vind ik zeer opmerkelijk. Makelaars zijn toch de deskundigen in de markt. Wie zijn huis gaat verkopen, moet toch een makelaar inschakelen? Een deskundige makelaar kan toch vooraf goed vertellen wat een woning globaal gaat opleveren en in welke periode deze verkocht kan worden? Deze cijfers kan een verkoper meenemen en doorgeven aan zijn hypotheekadviseur. Deze kan dan een mooi financieel plaatje maken van de aankoop van de nieuwbouwwoning en de verkoop van de huidige woning. Hierna kan de huizenbezitter een goede beslissing nemen of de aankoop van de nieuwbouwwoning moet doorgaan.
Een groot probleem bij nieuwbouw is het indekken van heel veel dingen door de aannemer. Bovendien wordt niet alles wat in de koop-/aanneemovereenkomst staat, duidelijk verteld aan de kopers. Deze krijgen een te rooskleurig beeld voorgeschoten, zoals ik onlangs al schreef.
Ik ben van mening dat je eerst starters moet helpen. Waarom niet gewoon kleine startersappartementen bouwen van maximaal 50 / 60m2? Deze appartementen hoeven volgens mij niet meer te kosten dan 150.000 euro.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.