Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 20 januari 2023, 11:49 - Jos Koets
#huizenmarkt #huis kopen #hypotheek

Vorige week kwam zowel het CBS als makelaarsvereniging NVM met cijfers over de markt van nieuwbouwwoningen. Belangrijkste conclusies: het aantal nieuwbouwwoningen neemt toe, echter het aantal kopers neemt flink af. Waar in het verleden op een nieuwbouwproject van 100 nieuwbouwwoningen zo maar 1.000 inschrijvingen werden genoteerd is dit nu nog 100? Veel potentiële kopers zijn onzeker over de toekomst en kunnen de huidige prijzen niet meer betalen.

Nieuwbouw minder in trek

Uit de cijfers die naar buiten zijn gekomen wordt duidelijk dat nieuwbouw niet meer in trek is. Hieronder een opsomming wat de problemen zijn:

  • Stijgende bouwkosten en hoge duurzaamheidseisen
  • Hogere hypotheekrente en economische onzekerheid
  • 4e kwartaal 2022 46% minder nieuwbouwwoningen verkocht dan een jaar eerder
  • In 9 maanden is het aanbod nieuwbouwwoningen verdubbeld naar 19.000 woningen (hoogste aantal in zeven jaar)
  • Prijsdaling bestaande woningen is 6%, prijsstijging nieuwbouwwoning is 9%
  • Gemiddelde prijs nieuwbouwwoning is 534.000 euro
  • Grote beleggers blijven aan de zijlijn
  • 100.000 nieuwbouwwoningen per jaar is niet mogelijk
  • Woontorens onaantrekkelijk voor aannemers vanwege hoge kosten vooraf

Een gemiddelde prijs van 534.000 euro voor een nieuwbouwwoning met de huidige hypotheekrente is voor velen niet te betalen. Schrik niet: bij een annuïteitenhypotheek van 534.000 euro en een hypotheekrente van 4% is de bruto maandlast 2.549 euro.

In een artikel van de Telegraaf over deze cijfers stond ook een leuke uitspraak van een makelaar:

"De consument wil graag een nieuwbouwwoning, maar je hebt enerzijds een groep die het niet meer kan betalen, anderzijds een groep die het wél kan betalen maar hun bestaande huis niet goed kwijt kan."

Vooral de woorden "hun bestaande huis niet goed kwijt kan" vind ik zeer opmerkelijk. Makelaars zijn toch de deskundigen in de markt. Wie zijn huis gaat verkopen, moet toch een makelaar inschakelen? Een deskundige makelaar kan toch vooraf goed vertellen wat een woning globaal gaat opleveren en in welke periode deze verkocht kan worden? Deze cijfers kan een verkoper meenemen en doorgeven aan zijn hypotheekadviseur. Deze kan dan een mooi financieel plaatje maken van de aankoop van de nieuwbouwwoning en de verkoop van de huidige woning. Hierna kan de huizenbezitter een goede beslissing nemen of de aankoop van de nieuwbouwwoning moet doorgaan.

Problemen bij aannemers

Een groot probleem bij nieuwbouw is het indekken van heel veel dingen door de aannemer. Bovendien wordt niet alles wat in de koop-/aanneemovereenkomst staat, duidelijk verteld aan de kopers. Deze krijgen een te rooskleurig beeld voorgeschoten, zoals ik onlangs al schreef

Ik ben van mening dat je eerst starters moet helpen. Waarom niet gewoon kleine startersappartementen bouwen van maximaal 50 / 60m2? Deze appartementen hoeven volgens mij niet meer te kosten dan 150.000 euro.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.