Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 6 februari 2023, 09:15 - Anneke Ranzato-Versloot
#sparen #betalen

Bij Openbank uit Spanje kun je als Nederlander eenvoudig een betaal- en spaarrekening openen. Interessante rente, maar hoe zit het verder? Bijvoorbeeld met de bronbelasting?

Sparen bij Openbank

In de vergelijking van spaarrekeningen heeft Openbank met het aanpassen van de spaarrente en actievoorwaarden een grote sprong gemaakt. Je krijgt 6 maanden lang 2% (op jaarbasis) over maximaal € 100.000 en daarna nog steeds 1,5%. Daarmee heb je bij Openbank na Trade Republic op dit moment het beste rendement op je spaargeld.

Vergelijk spaarrekeningen

Dochter Spaanse bankreus Santander

Openbank is een bank uit Spanje - dochter van de Spaanse bankreus Santander - die al een paar jaar aan de weg timmert in Nederland. Precies 2 jaar geleden meldden we hier bij HomeFinance de introductie van Openbank met een spaarrente van 2%. Die hoge rente kreeg je alleen over maximaal € 5.000 en de vervolgrente was 0,01%, dus vond ik 'm niet serieus interessant.

Spaarrente inmiddels serieus interessant

Inmiddels is sparen bij Openbank dus wél serieus interessant geworden qua rente. Er hoort altijd ook een betaalrekening bij. Dat is niet erg, want die betaalrekening is gratis - in tegenstelling tot de rekeningen van onze Nederlandse banken.

Openbank

Spaargarantie & fiscale aspecten van sparen in Spanje

Bij sparen in het buitenland zijn een paar aspecten belang om naar te kijken en rekening mee te houden:

  • valutarisico
  • de spaargarantie
  • de fiscale aspecten

Laten we eens even kijken hoe dat allemaal zit als je gaat sparen bij Openbank.

Valutarisico speelt geen rol bij sparen in euro's

Over het valutarisico kunnen we bij Openbank kort zijn: dat is er niet. In Spanje voeren ze net als hier de euro, jouw spaargeld hoeft dus niet omgewisseld te worden.

Spaargeld gegarandeerd in Spanje

Voor spaargeld bij Openbank geldt de spaargarantie van Spanje. Het Spaanse depositogarantiestelsel is qua dekking gelijk aan dat van Nederland. De €100.000 garantie per persoon, per bank is immers een vereiste van de Europese Unie (EU).

Europese Unie EU

Zelfstandige bankvergunning

Voor zover ik kan nagaan heeft Openbank een zelfstandige bankvergunning en valt dus voor de garantie NIET onder Santander. Banco Santander is wel voor 99,9999% aandeelhouder van Openbank. 

Vertrouwen in naleving garantie?

De volgende vraag is in hoeverre je vertrouwen hebt in de naleving van de garantie door de Spanjaarden in het geval dat Openbank over de kop zou gaan. Dat kun je alleen maar zelf beoordelen.

Spaanse bronbelasting of niet?

Tot slot de fiscale aspecten. In sommige landen moeten de banken bronbelasting inhouden over de rente die ze uitkeren aan hun klanten. Die belasting draagt de bank dan af aan de lokale belastingdienst.

Vermindering bronbelasting
Er zijn landen waar je die bronbelasting kunt verminderen (vaak tot 0%) door het invullen van de juiste formulieren.

Bronbelasting verrekenen
Er zijn ook landen waar dat niet kan, dan kun je de betaalde bronbelasting verrekenen met de inkomstenbelasting in Nederland. Je betaalt hier tenslotte belasting over je hele wereldinkomen, en dubbele belastingheffing is niet de bedoeling.

Belasting

Bronbelasting bij Openbank? 

Spanje is zo'n land met bronbelasting: ze heffen daar 19% over rentebetalingen. Betekent dit dat je daardoor spaarrente inlevert bij Openbank?

Niet voor Nederlands ingezetenen
Uit de reactie van Peter op ons artikel over gratis banken blijkt van niet. Al bij het openen van de rekening bij Openbank verklaar je Nederlands ingezetene te zijn en wordt er vervolgens geen bronbelasting gehouden. Verder dus geen gedoe met formulieren of verrekening. Dat is goed om te weten!

Er vanuit gaande dat de informatie van Peter klopt betaal je bij Openbank dus géén bronbelasting. Hoef je geen extra formulieren in te vullen en dus ook niets te verrekenen bij jouw belastingaangifte in Nederland. Hier valt jouw geld bij Openbank gewoon onder jouw vermogen en wordt belast in box 3 van de inkomstenbelasting

Goed idee om te sparen bij Openbank?

Of het dus een goed idee is om te sparen bij Openbank? Dat laat ik graag over aan jouw eigen beoordeling. Wel lijkt het me een goed idee om de rente-ontwikkeling bij deze Spaanse bank goed in de gaten te houden. Dat ze je niet nu lokken met een mooie rente om straks zonder veel ruchtbaarheid de spaarrente naar beneden te gooien.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.