Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 17 februari 2023, 08:35 - Anneke Ranzato-Versloot
#sparen #banken en verzekeraars #beleggen

Er staat weer een nieuwe naam in de vergelijking van spaarrekeningen: Scalable Capital. Met een rente die niet misselijk is : 2,3% op dit moment. De keerzijde: je betaalt maandelijkse kosten voor deze rekening. Is dat dan wel interessant?

Wat voor bank is Scalable Capital?

Om te beginnen: Scalable Capital is géén bank. Het Duitse bedrijf is vergelijkbaar met Trade Republic: een beleggingsplatform met een app om in aandelen, ETFs en andere beleggingen te handelen. Beide bedrijven hebben zelf geen bankvergunning. Ze staan wel onder toezicht van de Duitse toezichthouder, maar dat gaat om de beleggingsdiensten. 

Scalable Capital beleggingsapp in Nederland

Hoe kunnen ze dan spaarrekeningen aanbieden?

Toch bieden zowel Trade Republic als Scalable Capital spaarrekeningen aan. En dat is volledig legaal. Het spaargeld dat je er stort wordt namelijk niet bij henzelf bewaard, maar bij een partnerbank. Voor TR is dat Citibank Ierland, voor Scalable Capital is dat de Duitse Baader Bank AG.

Valt het geld onder de spaargarantie?

Die banken hebben wél een bankvergunning en vallen daarmee netjes onder een depositogarantiestelsel. Bij Citibank is dat de Ierse, bij Baader Bank de Duitse spaargarantie.

Gezamenlijke escrow account of inidividueel?

De constructie van Trade Republic bij Citibank werkt met een 'escrow account' - een gezamenlijke account voor alle TR-klanten. Daarvan is ons verteld dat dit alsnog voor iedereen gegarandeerd is, maar daarover zijn we nog meer helderheid aan het vragen. Scalable Capital heeft aangegeven dat het spaargeld bij Baader Bank wel op individuele rekeningen staat.

Kosten voor een spaarrekening?

Belangrijk onderscheid tussen Trade Republic (en de meeste andere spaarrekeningen) en die van Scalable Capital is dat je voor die laatste kosten betaalt. Het zit zo: beleggen bij Scalable Capital kan in drie pakketten:

  • Free Broker: geen vaste kosten, wel orderkosten bij handelen
  • Prime Broker: kosten € 2,99 per maand, geen orderkosten bij handelen
  • Prime+ Broker: kosten € 4,99 per maand - geen orderkosten bij handelen & 2,3% rente over eurotegoed

Je kúnt dus wel zonder kosten geld neerzetten bij Scalable Capital, maar dan krijg je geen rente. Dat gaat dan ook puur om een tussenstation voor geld dat je wilt beleggen. Om die mooie spaarrente van 2,3% te krijgen moet je het Prime+ Broker pakket hebben - en daarvoor betaal je € 4,99 per maand. Ook als je geen cent gaat beleggen.

Niet voor elke spaarder interessant

Die kosten ronden we even af op € 60 per jaar. De rekening is alleen interessant voor je als je die kosten ruim compenseert met het renteverschil. Dat betekent dat je een behoorlijk spaarsaldo moet hebben om de stap naar Scalable Capital te willen zetten. Zou je zeggen. Maar dat ligt er maar aan waar jouw spaargeld nu staat.

Verschil met Trade Republic...

Leg je deze rekening naast die van Trade Republic, dan is het renteverschil op dit moment 0,3%. De grens ligt dan bij € 20.000 om quitte te spelen: dan is het verschil in rente precies die € 60. Even simpel gerekend, want eigenlijk moet je er ook rekening mee houden dat je bij TR de rente per maand uitbetaald krijgt en bij SC per kwartaal. 

... met Renault Bank...

Is sparen bij Trade Republic voor jou sowieso geen overweging en Scalable Capital wel - dan kun je het renteverschil nemen met de bank waar jouw geld anders zou (blijven) staan. Dus staat het nu bij Renault Bank met 1,55%? Dan is het verschil 0,75% en is een saldo van € 8.000 al genoeg om de kosten te compenseren.

... met ING, Rabobank, ABN Amro of SNS

En staat het bij één van de grootbanken tegen (per 1 maart 2023) 0,5%? Dan ben je er al met € 3.333! Dat realiseren de meeste mensen zich niet, hoeveel rente ze inleveren door hun geld bij ING, Rabobank, ABN Amro, SNS of ASN te laten staan. Als je er op deze manier naar kijkt wordt het wel heel concreet.

Spaarrentes vergelijken

Verder is het sparen zonder voorwaarden

Buiten de kosten zijn er geen beperkende voorwaarden aan de spaarrekening van Scalable Capital. De rekening samengevat:

  • Je kunt storten en opnemen wanneer je wilt
  • De rente wordt eens per kwartaal uitbetaald
  • Je krijgt rente tot maximaal € 100.000 (meer wil je gezien de garantie toch niet op die rekening hebben lijkt me)

Eén dingetje nog over die kosten

Wat ik me bij een mooie spaaraanbieding altijd afvraag: wat als ze volgende maand de rente omlaag gooien? Kun je het spaargeld er dan gewoon direct weghalen en naar een andere bank overmaken? Dat kan hier, het geld is vrij opneembaar. Maar hoe zit het dan met die kosten? Zit je bijvoorbeeld voor een jaar vast aan dat pakket van € 4,99 per maand? Gelukkig niet! Bij de veelgestelde vragen lees ik:

Scalable Capital opzeggen

Ze willen je laten beleggen!

Waar je wel rekening mee moet houden: het is een beleggingsapp - dat Scalable Capital. Het is geen spaarbank. Dat ze een mooie rente geven en daarmee spaarders uit Nederland willen trekken betekent simpelweg dat ze hopen dat je met (een deel van) het spaargeld gaat beleggen.

Spam om je over te halen

Daar zullen ze je vást over mailen, pushberichten sturen en andere meldingen. Ben jij niet van plan om geld in beleggingen te stoppen, dan is er niets aan de hand - maar wees wel op die 'druk' voorbereid en ga je er niet aan irriteren: dat is de consequentie van sparen bij een beleggingsclub.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.