Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogHypotheekspecialisten zijn het niet eens: wat nu?
Mijn blog Foutje Staatssecretaris: geen hypotheekrenteaftrek met daaronder diverse reacties heeft voor wat paniek gezorgd. Diverse personen zijn namelijk van mening dat mijn blog niet klopt. Daar ga ik graag nader op in.
Deze blog (op IEX staat een uitgebreidere versie, meer dan 100.000 keer gelezen) heb ik geschreven naar aanleiding van een artikel van fiscalist Ruben Stam (een zeer erkend persoon in de branche) in het Vakblad De Hypotheekadviseur 2022/3. Schrik niet, dit was al in juni 2022. Ongetwijfeld hebben dus flink wat hypotheekadviseurs het artikel gelezen. Zij zijn dan op de hoogte van dit issue.
Vorige week (na de reacties onder mijn blog) is er mailcontact geweest met Ruben Stam, Paul Muskens, Rob Timmermans en ondergetekende. Ruben Stam heeft duidelijk zijn mening / standpunt gegeven aan ons. Hij is en blijft van mening dat de Staatssecretaris een foutje heeft gemaakt. Ik ben het met hem eens.
Stam is zelfs bereid mij te helpen om antwoord te krijgen van de Staatssecretaris. Ik heb begin januari de Staatssecretaris al benaderd met de vraag om het foutje te herstellen. Ik heb een mail gekregen van de Tweede Kamer der Staten-Generaal dat mijn bericht is ontvangen. Het is nu wachten op een reactie.
Deze discussie over verschillende meningen kan vaker voorkomen. De fiscaliteit rondom de hypotheekrenteaftrek is in diverse situaties bijzonder ingewikkeld geworden.
Uiteindelijk draait het om de huizenbezitter/koper. Wat moet/kunt u doen als u te maken krijgt met deze ingewikkelde fiscale materie?
Een hypotheekadvies kost tegenwoordig tussen de 2.500 en 3.500 euro. Voor dit bedrag is het logisch dat huizenbezitters er van uit gaan dat zij goed worden ingelicht. Het is zeer belangrijk om de fiscaliteit goed vast te laten leggen in het klantdossier. U moet dan denken aan onder andere:
Het renteaanbod (hypotheekofferte voor de klant) kan pas door de hypotheekadviseur worden aangevraagd als het klantdossier is doorgenomen en goedgekeurd door de klant.
Het is mogelijk dat na het afsluiten van de hypotheek er toch “problemen” ontstaan. Het kan zijn dat de Belastingdienst het niet eens is met de ingevulde IB aangifte. De huizenbezitters kunnen dan altijd verwijzen naar het klantdossier als via dit dossier de IB aangifte is gedaan. Het is ook begrijpelijk dat huizenbezitters dan uitleg gaan vragen aan hun hypotheekadviseur. Als partijen er niet uitkomen, hebben de huizenbezitters nog de mogelijkheid om hun klacht voor te leggen bij het Klachteninstituut voor de financiële dienstverlening (Kifid).
Huizenkopers die te maken krijgen met deze materie hoeven niet in paniek te raken. De IB aangifte moet pas volgend jaar worden ingevuld als dit jaar de andere koopwoning is / wordt gekocht. Ik hoop binnen een paar maanden antwoord te hebben van de Staatssecretaris. Met dit antwoord is er dan 100% duidelijkheid voor deze huizenbezitters. Zij kunnen dan volgend jaar hun IB aangifte correct indienen.
Er zullen ook huizenbezitters zijn die met deze materie te maken hebben omdat zij vorig jaar een andere woning hebben gekocht. Zij moeten (helaas) dit jaar al de IB aangifte doen. Zij kunnen advies vragen aan hun hypotheekadviseur wat zij moeten doen - en dit goed laten vastleggen.
Overleggen met een ervaren adviseur?
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.