Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 27 februari 2023, 08:23 - Jos Koets
#hypotheek #belasting

Mijn blog Foutje Staatssecretaris: geen hypotheekrenteaftrek met daaronder diverse reacties heeft voor wat paniek gezorgd. Diverse personen zijn namelijk van mening dat mijn blog niet klopt. Daar ga ik graag nader op in.

Bron: fiscalist Ruben Stam

Deze blog (op IEX staat een uitgebreidere versie, meer dan 100.000 keer gelezen) heb ik geschreven naar aanleiding van een artikel van fiscalist Ruben Stam (een zeer erkend persoon in de branche) in het Vakblad De Hypotheekadviseur 2022/3. Schrik niet, dit was al in juni 2022. Ongetwijfeld hebben dus flink wat hypotheekadviseurs het artikel gelezen. Zij zijn dan op de hoogte van dit issue.

Adviseurs lezen vakliteratuur

Standpunten en meningen

Vorige week (na de reacties onder mijn blog) is er mailcontact geweest met Ruben Stam, Paul Muskens, Rob Timmermans en ondergetekende. Ruben Stam heeft duidelijk zijn mening / standpunt gegeven aan ons. Hij is en blijft van mening dat de Staatssecretaris een foutje heeft gemaakt. Ik ben het met hem eens.

Issue neergelegd bij Staatssecretaris

Stam is zelfs bereid mij te helpen om antwoord te krijgen van de Staatssecretaris. Ik heb begin januari de Staatssecretaris al benaderd met de vraag om het foutje te herstellen. Ik heb een mail gekregen van de Tweede Kamer der Staten-Generaal dat mijn bericht is ontvangen. Het is nu wachten op een reactie.

Binnenhof - regering in Den Haag

Ingewikkelde fiscaliteit rondom hypotheekrenteaftrek

Deze discussie over verschillende meningen kan vaker voorkomen. De fiscaliteit rondom de hypotheekrenteaftrek is in diverse situaties bijzonder ingewikkeld geworden.

Wat als je te maken krijgt met deze ingewikkelde fiscaliteit?

Uiteindelijk draait het om de huizenbezitter/koper. Wat moet/kunt u doen als u te maken krijgt met deze ingewikkelde fiscale materie?

Fiscaliteit goed laten vastleggen door adviseur

Een hypotheekadvies kost tegenwoordig tussen de 2.500 en 3.500 euro. Voor dit bedrag is het logisch dat huizenbezitters er van uit gaan dat zij goed worden ingelicht. Het is zeer belangrijk om de fiscaliteit goed vast te laten leggen in het klantdossier. U moet dan denken aan onder andere:

  • de renteaftrek van de verschillende hypotheekbedragen met daarbij de looptijd / duur
  • of er sprake is van een box 3 hypotheek (geen renteaftrek) of een box 1 hypotheek (wel renteaftrek)

Het renteaanbod (hypotheekofferte voor de klant) kan pas door de hypotheekadviseur worden aangevraagd als het klantdossier is doorgenomen en goedgekeurd door de klant.

Problemen met belastingaangifte?

Het is mogelijk dat na het afsluiten van de hypotheek er toch “problemen” ontstaan. Het kan zijn dat de Belastingdienst het niet eens is met de ingevulde IB aangifte. De huizenbezitters kunnen dan altijd verwijzen naar het klantdossier als via dit dossier de IB aangifte is gedaan. Het is ook begrijpelijk dat huizenbezitters dan uitleg gaan vragen aan hun hypotheekadviseur. Als partijen er niet uitkomen, hebben de huizenbezitters nog de mogelijkheid om hun klacht voor te leggen bij het Klachteninstituut voor de financiële dienstverlening (Kifid).

Geen paniek!

Huizenkopers die te maken krijgen met deze materie hoeven niet in paniek te raken. De IB aangifte moet pas volgend jaar worden ingevuld als dit jaar de andere koopwoning is / wordt gekocht. Ik hoop binnen een paar maanden antwoord te hebben van de Staatssecretaris. Met dit antwoord is er dan 100% duidelijkheid voor deze huizenbezitters. Zij kunnen dan volgend jaar hun IB aangifte correct indienen.

Paniek bij huizenbezitter

Er zullen ook huizenbezitters zijn die met deze materie te maken hebben omdat zij vorig jaar een andere woning hebben gekocht. Zij moeten (helaas) dit jaar al de IB aangifte doen. Zij kunnen advies vragen aan hun hypotheekadviseur wat zij moeten doen - en dit goed laten vastleggen.

Overleggen met een ervaren adviseur?

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.