Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 28 februari 2023, 08:26 - Anneke Ranzato-Versloot
#inflatie #besparen

Inflatie is hot - het dringt zelfs door in onze woordenschat. Tot voor kort kende ik alleen inflatie en deflatie. Oh ja, en stagflatie. Maar er zijn meer flatiewoorden! Vorige week had ik het al over Graaiflatie, nu kom ik Krimpflatie tegen in mijn nieuwsrondje.

Krimpflatie: stiekeme prijsverhogingen

De Consumentenbond schrijft: Krimpflatie grote ergernis onder consumenten. Het gaat hierbij over stiekeme prijsstijgingen: verpakkingen kleiner maken en die voor dezelfde prijs verkopen. Of zelfs duurder. Krimpflatie is dus inflatie door krimpende verpakkingen.

Meldpunt Eerlijk

Het meldpunt Eerlijk - geopend in oktober 2022 - heeft in totaal 1.500 meldingen gekregen, daarvan gingen er 900 over deze krimpflatie. Dat zijn natuurlijk gewoon prijsverhogingen, alleen vallen ze niet zo op. Als je niet oplet.

Meldpunt Eerlijk - Consumentenbond

Voorbeelden van krimpflatie

Een paar voorbeelden van krimpflatie die zijn doorgegeven aan de Consumentenbond:

  • Karvan Cévitam limonadesiroop: de flessen bevatten nu 600 ml - dat was 750 ml. De prijs daalde dan wel met € 0,10 - maar in feite is het een prijsverhoging van 22%.
  • Gouda's Glorie Volle Pond boter: 500 gram in plaats van 600 gram en alsnog een prijsstijging van € 1,85 naar € 2,49... per 100 gram is dat een prijsstijging van maar liefst 62%.
  • Hema Koffiepads: 40 pads in plaats van 46 en dan ook nog € 3,50 in plaats van € 3,00. Een koffiepad is daarmee 34% duurder geworden.

Zo zijn er veel meer voorbeelden, ook van verpakkingen die kleiner werden bij een gelijkblijvende prijs.

Prijs per 100 gram vergelijken

Als je echt goed prijzen gaat vergelijken van soortgelijke producten kijk je naar de prijs per 100 gram. Dat staat altijd op de prijskaartjes op de schappen - al is het wel in héle kleine lettertjes. Serieus handig als je wilt weten wat het prijsverschil tussen een A-merk en een huismerk of merkloos artikel eigenlijk is. Of het prijsverschil tussen twee formaten verpakking. Is de grote pot echt goedkoper dan de kleine?

Beste prijs-kwaliteitsverhouding

Voor producten die je gewend bent te kopen heb je die vergelijking hopelijk ooit gedaan. Misschien verschillende varianten uitgeprobeerd en besloten dat die ene voor jou de beste prijs-kwaliteitsverhouding heeft. Dat hoeft niet de goedkoopste te zijn - je kunt prima voor een duurder product kiezen als je dat écht lekkerder vindt.

Nutella chocopasta

Product kopen is een gewoonte

Na het maken van die keuze is de aankoop een gewoonte. Dan kijk je waarschijnlijk niet meer naar de prijs per eenheid. Je gooit ze gewoon in je karretje of winkelmand.

Verraderlijk en behoorlijk stiekem

Het is dan verraderlijk en behoorlijk stiekem om op deze krimpflatie-manier de prijzen te verhogen. Doe dan gewoon dezelfde verpakking met een forse prijsverhoging, als de kosten zoveel hoger zijn geworden. Dan is tenminste duidelijk hoeveel meer we betalen.

Opnieuw nadenken over keuzes

Maar ja, als dat duidelijk is gaan we opnieuw nadenken over onze keuzes. Dan ga je de vergelijking opnieuw maken en is de uitkomst misschien wel dat je dan toch een ander product gaat kopen. En dat wil de fabrikant natuurlijk niet.

Blijf vergelijken!

De moraal van dit verhaal: blijf vergelijken! Gooi de gewoonte-aankopen in de supermarkt overboord en check wat de prijs per eenheid is. En dat geldt niet alleen voor boodschappen. Ook als het over geldzaken gaat is het goed om te blijven vergelijken. Stel jezelf regelmatig de volgende vragen:

  • Welke spaarrente krijg ik - en kan ik bij een andere bank meer rente krijgen?
  • Welke leenrente betaal ik - en kan ik bij een andere bank goedkoper lenen?
  • Welke verzekeringspremie betaal ik - en ben ik bij een andere verzekeraar goedkoper uit?
  • Welke kosten betaal ik voor m'n betaalrekening - en het ook goedkoper?
  • Welke maandlast betaal ik voor m'n hypotheek - en kan die misschien omlaag?
  • Hoeveel betaal ik mijn energieleverancier - en kan dat minder?
  • Wat ben ik per maand kwijt aan abonnementen - en zijn die allemaal nodig?

Door regelmatig te vergelijken kun je vaak behoorlijk geld besparen. Dan heb je per saldo misschien helemaal geen last van die krimpflatie.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.