Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 3 maart 2023, 09:18 - Anneke Ranzato-Versloot
#sparen #inflatie

De spaarrente stijgt aan alle kanten, dat is natuurlijk fijn. De laatste rentewijzigingen voor sparen geven een prettig beeld: een lange lijst van groene pijlen. Ondertussen lijd jij simpelweg flink verlies op je spaargeld, en ik zou zeggen dat je dat verlies zoveel mogelijk wilt beperken. Toch?

Leuk, die hogere spaarrente, maar die inflatie!

Ik houd van positieve berichten. Melden dat de spaarrente omhoog gaat is heerlijk, vertellen over nieuwe spaarrekeningen in Nederland ook. Tot het moment dat de inflatie weer bekendgemaakt wordt: dan kun je er niet omheen dat we eigenlijk allemaal geld verliezen. Want prijsstijgingen van 8% - daar is niet tegenop te sparen.

Sparen

Spaargeld laten groeien

Tenminste: je kunt je spaargeld in euro's heus wel laten groeien. Minder uitgeven van wat je aan inkomen hebt, of zorgen voor meer inkomsten. Wat je overhoudt wegzetten op een spaarrekening, dan stijgt je spaarsaldo. Eens per maand, kwartaal of jaar komt er ook nog wat rente bij, mooi meegenomen. Die rente zorgt niet voor een compensatie van de inflatie, maar door jouw stortingen kan het saldo aan het eind van het jaar best 8% hoger zijn dan aan het begin. Alleen is dat niet hoe het zou moeten werken. 

Algemene en persoonlijke inflatie

De algemene inflatie, daar kunnen jij en ik persoonlijk niets aan doen. Jouw persoonlijke inflatie is een andere: dat ligt eraan waar jij je geld aan uitgeeft. En hoe de prijzen van die uitgaven zich ontwikkelen. Een hoge benzineprijs heeft geen invloed op jouw vervoerskosten als je elektrisch rijdt. Of je altijd op de fiets verplaatst. Nu zit de huidige inflatie vooral in de boodschappen en daar heeft ieder huishouden mee te maken.

Besparen om te blijven sparen

De kans is dus groot dat ook jij last hebt van de grote prijsstijgingen. Dat je daardoor niets of in elk geval minder overhoudt om te sparen. Tenzij je serieus aan het besparen slaat en dat eerder nog niet had gedaan. Dan kunnen jouw uitgaven binnen de perken blijven en kun je alsnog je spaarrekening spekken.

Besparen op energie

Verdubbeling van de spaarrente... peanuts!

Als we dat even buiten beschouwing laten heb je nu te maken met een inflatie van 8%, wat inhoudt dat jouw geld 8% minder waard is geworden. Dat je er 8% minder van kunt kopen. Ben je dan nog steeds blij met de verdubbeling van de spaarrente bij Rabobank, ING, ABN Amro en SNS? Van 0,25% naar 0,50%? Een half procent rente terwijl je geld acht procent minder waard wordt... dat is niet om blij van te worden. 

Verlies op je spaargeld beperken

Waar je jouw spaargeld ook neerzet, bij de huidige spaarrente en inflatie verlies je simpelweg geld. Leuker kunnen we het niet maken. Makkelijker ook niet. Of nou ja... het is wél makkelijk om dat verlies zoveel mogelijk te beperken. Daarvoor hoef je alleen maar te kiezen voor een spaarrekening met een hogere rente.

Waar krijg je de hoogste rente?

Nieuwe spaarrekening openen

Een nieuwe spaarrekening openen is weinig werk. Waar de grootbanken de eis stellen dat je er ook een betaalrekening hebt doen de kleine banken - die een veel hogere spaarrente vergoeden - dat niet. Je kunt er dus simpel en gratis, meestal online, een spaarrekening openen en je spaargeld overboeken.

Nieuwe spaarrekening openen

Beetje spaargeld bij jouw betaalbank

Ik vraag me dan ook af waarom zoveel mensen hun spaargeld nog bij Rabobank, ING, ABN Amro of SNS hebben staan. Voor een beperkt spaarsaldo begrijp ik dat wel - het even snel wat overboeken als er net niet genoeg op je betaalrekening staat is extra eenvoudig als het spaargeld bij dezelfde bank staat. Maar hoeveel moet dat zijn? Hoe vaak is zo'n overboeking nodig, en hoe groot is dat bedrag dan? Dat verschilt per persoon, maar het lijkt mij dat € 1.000 aan directe buffer voor veel mensen genoeg is.

Spaarrente, voorwaarden en garantie checken

Heb je meer spaargeld - parkeer dat dan lekker bij een bank met een hogere rente! Vergelijk de spaarrentes, check de voorwaarden en de spaargarantie, open een nieuwe spaarrekening en boek geld over. Naarmate het renteniveau stijgt wordt het verschil tussen de lage en hogere rentes ook weer groter. Daarmee loont het kiezen voor een kleinere spaarbank met een betere rente des te meer. Waarom zou je het niet doen? Daarmee beperk je jouw verlies op je spaargeld zoveel mogelijk!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.