Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogNeem geen genoegen met te lage rente op spaargeld
De spaarrente stijgt aan alle kanten, dat is natuurlijk fijn. De laatste rentewijzigingen voor sparen geven een prettig beeld: een lange lijst van groene pijlen. Ondertussen lijd jij simpelweg flink verlies op je spaargeld, en ik zou zeggen dat je dat verlies zoveel mogelijk wilt beperken. Toch?
Ik houd van positieve berichten. Melden dat de spaarrente omhoog gaat is heerlijk, vertellen over nieuwe spaarrekeningen in Nederland ook. Tot het moment dat de inflatie weer bekendgemaakt wordt: dan kun je er niet omheen dat we eigenlijk allemaal geld verliezen. Want prijsstijgingen van 8% - daar is niet tegenop te sparen.
Tenminste: je kunt je spaargeld in euro's heus wel laten groeien. Minder uitgeven van wat je aan inkomen hebt, of zorgen voor meer inkomsten. Wat je overhoudt wegzetten op een spaarrekening, dan stijgt je spaarsaldo. Eens per maand, kwartaal of jaar komt er ook nog wat rente bij, mooi meegenomen. Die rente zorgt niet voor een compensatie van de inflatie, maar door jouw stortingen kan het saldo aan het eind van het jaar best 8% hoger zijn dan aan het begin. Alleen is dat niet hoe het zou moeten werken.
De algemene inflatie, daar kunnen jij en ik persoonlijk niets aan doen. Jouw persoonlijke inflatie is een andere: dat ligt eraan waar jij je geld aan uitgeeft. En hoe de prijzen van die uitgaven zich ontwikkelen. Een hoge benzineprijs heeft geen invloed op jouw vervoerskosten als je elektrisch rijdt. Of je altijd op de fiets verplaatst. Nu zit de huidige inflatie vooral in de boodschappen en daar heeft ieder huishouden mee te maken.
De kans is dus groot dat ook jij last hebt van de grote prijsstijgingen. Dat je daardoor niets of in elk geval minder overhoudt om te sparen. Tenzij je serieus aan het besparen slaat en dat eerder nog niet had gedaan. Dan kunnen jouw uitgaven binnen de perken blijven en kun je alsnog je spaarrekening spekken.
Als we dat even buiten beschouwing laten heb je nu te maken met een inflatie van 8%, wat inhoudt dat jouw geld 8% minder waard is geworden. Dat je er 8% minder van kunt kopen. Ben je dan nog steeds blij met de verdubbeling van de spaarrente bij Rabobank, ING, ABN Amro en SNS? Van 0,25% naar 0,50%? Een half procent rente terwijl je geld acht procent minder waard wordt... dat is niet om blij van te worden.
Waar je jouw spaargeld ook neerzet, bij de huidige spaarrente en inflatie verlies je simpelweg geld. Leuker kunnen we het niet maken. Makkelijker ook niet. Of nou ja... het is wél makkelijk om dat verlies zoveel mogelijk te beperken. Daarvoor hoef je alleen maar te kiezen voor een spaarrekening met een hogere rente.
Waar krijg je de hoogste rente?
Een nieuwe spaarrekening openen is weinig werk. Waar de grootbanken de eis stellen dat je er ook een betaalrekening hebt doen de kleine banken - die een veel hogere spaarrente vergoeden - dat niet. Je kunt er dus simpel en gratis, meestal online, een spaarrekening openen en je spaargeld overboeken.
Ik vraag me dan ook af waarom zoveel mensen hun spaargeld nog bij Rabobank, ING, ABN Amro of SNS hebben staan. Voor een beperkt spaarsaldo begrijp ik dat wel - het even snel wat overboeken als er net niet genoeg op je betaalrekening staat is extra eenvoudig als het spaargeld bij dezelfde bank staat. Maar hoeveel moet dat zijn? Hoe vaak is zo'n overboeking nodig, en hoe groot is dat bedrag dan? Dat verschilt per persoon, maar het lijkt mij dat € 1.000 aan directe buffer voor veel mensen genoeg is.
Heb je meer spaargeld - parkeer dat dan lekker bij een bank met een hogere rente! Vergelijk de spaarrentes, check de voorwaarden en de spaargarantie, open een nieuwe spaarrekening en boek geld over. Naarmate het renteniveau stijgt wordt het verschil tussen de lage en hogere rentes ook weer groter. Daarmee loont het kiezen voor een kleinere spaarbank met een betere rente des te meer. Waarom zou je het niet doen? Daarmee beperk je jouw verlies op je spaargeld zoveel mogelijk!
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.