Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 6 maart 2023, 07:53 - Jos Koets
#hypotheek

Een hypotheek afsluiten of oversluiten betekent altijd: het maken van een keuze voor de hypotheekrente. Hoe lang moet je die vastzetten, wat is wijsheid?

Hypotheekrentes vergelijken

Lage maandlasten vs lang zekerheid

In die overweging krijgt de aanvrager te maken met de afweging tussen een lage maandlast en langdurige zekerheid. 

Maandlasten zo laag mogelijk

Wie een huis koopt en een hypotheek afsluit wil het liefst zo laag mogelijke (bruto en netto) maandlasten. Hoe lager de hypotheekrente, hoe lager de maandlasten.

Lang zekerheid

Aan de andere kant willen veel huizenbezitters ook zekerheid hebben voor een langere periode met betrekking tot hun maandlasten. Zij willen het liefst de hypotheekrente voor een langere periode vastzetten. Het nadeel van een langere rente vaste periode is dat de boeterente (bij voortijdig aflossen/oversluiten van de hypotheek) hoog is als de hypotheekrente is gestegen.

Hypotheeklast berekenen

Ideaal: lage hypotheekrente & lang vast

Samengevat: huizenbezitters willen over de gehele looptijd (meestal duur van 30 jaar) een lage hypotheekrente waardoor er ook sprake is van lage bruto en netto maandlasten. Helaas is dit niet altijd mogelijk. Soms wel, en dat is nu even het geval!

Bijzondere hypotheekrente situatie

Huizenbezitters die vorige week een beslissing moesten nemen betreffende hun rentevastperiode, zullen wel even in hun handen hebben gewreven. Een overzicht van de hypotheekrentes (met NHG) van Lot hypotheken:

Aantal jaar rentevast Hypotheekrente
1 jaar 4,58%
5 jaar 4,18%
10 jaar 4,17%
15 jaar 4,12%
20 jaar 3,97%
25 jaar 4,21%
30 jaar 4,21%
Overbrugging 4,95%

Wie de rente voor 20 jaar vastzet is goedkoper uit dan bij een kortere rentevastperiode, dat is een bijzondere situatie. En dit renteoverzicht was geen uitzondering: bij meerdere banken in Nederland was de hypotheekrente voor een kortere periode (1 jaar vast) hoger dan bij een minimale rente vast periode van 20 jaar. Ik merk op dat dit niet zo vaak plaatsvindt.

Wanneer kies je een variabele hypotheekrente?

Huizenkopers of -bezitters die zeker weten dat de hypotheekrente de komende maanden verder gaat dalen, moeten kiezen voor een variabele hypotheekrente.

Variabele rente nu hoger dan lang vastzetten

Deze variabele hypotheekrente is bij meeste banken op dit moment ook hoger dan de rentevastperiode van 20 jaar. Bij Florius is de variabele hypotheekrente bijvoorbeeld 4,4% - bij een rente vast periode van 15 jaar 4,20% en bij 20 jaar vast 4,31%!

Welke rentevastperiode kiezen?

Uit het bovenstaande blijkt dat het soms heel moeilijk kiezen is, hoe lang een woningbezitter de hypotheekrente moet vastzetten. Misschien hebt u als lezer een waardevolle tip?

Bespreken met hypotheek expert

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.