Search
Close this search box.

Hypotheekrente: bijzondere situatie

Rente hypotheek lang vastzetten op dit moment goedkoper dan kort

Rente hypotheek lang vastzetten op dit moment goedkoper dan kort

Een hypotheek afsluiten of oversluiten betekent altijd: het maken van een keuze voor de hypotheekrente. Hoe lang moet je die vastzetten, wat is wijsheid?

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hypotheekrentes vergelijken

Lage maandlasten vs lang zekerheid

In die overweging krijgt de aanvrager te maken met de afweging tussen een lage maandlast en langdurige zekerheid. 

Maandlasten zo laag mogelijk

Wie een huis koopt en een hypotheek afsluit wil het liefst zo laag mogelijke (bruto en netto) maandlasten. Hoe lager de hypotheekrente, hoe lager de maandlasten.

Lang zekerheid

Aan de andere kant willen veel huizenbezitters ook zekerheid hebben voor een langere periode met betrekking tot hun maandlasten. Zij willen het liefst de hypotheekrente voor een langere periode vastzetten. Het nadeel van een langere rente vaste periode is dat de boeterente (bij voortijdig aflossen/oversluiten van de hypotheek) hoog is als de hypotheekrente is gestegen.

Hypotheeklast berekenen

Ideaal: lage hypotheekrente & lang vast

Samengevat: huizenbezitters willen over de gehele looptijd (meestal duur van 30 jaar) een lage hypotheekrente waardoor er ook sprake is van lage bruto en netto maandlasten. Helaas is dit niet altijd mogelijk. Soms wel, en dat is nu even het geval!

Bijzondere hypotheekrente situatie

Huizenbezitters die vorige week een beslissing moesten nemen betreffende hun rentevastperiode, zullen wel even in hun handen hebben gewreven. Een overzicht van de hypotheekrentes (met NHG) van Lot hypotheken:

Aantal jaar rentevast Hypotheekrente
1 jaar 4,58%
5 jaar 4,18%
10 jaar 4,17%
15 jaar 4,12%
20 jaar 3,97%
25 jaar 4,21%
30 jaar 4,21%
Overbrugging 4,95%

Wie de rente voor 20 jaar vastzet is goedkoper uit dan bij een kortere rentevastperiode, dat is een bijzondere situatie. En dit renteoverzicht was geen uitzondering: bij meerdere banken in Nederland was de hypotheekrente voor een kortere periode (1 jaar vast) hoger dan bij een minimale rente vast periode van 20 jaar. Ik merk op dat dit niet zo vaak plaatsvindt.

Wanneer kies je een variabele hypotheekrente?

Huizenkopers of -bezitters die zeker weten dat de hypotheekrente de komende maanden verder gaat dalen, moeten kiezen voor een variabele hypotheekrente.

Variabele rente nu hoger dan lang vastzetten

Deze variabele hypotheekrente is bij meeste banken op dit moment ook hoger dan de rentevastperiode van 20 jaar. Bij Florius is de variabele hypotheekrente bijvoorbeeld 4,4% – bij een rente vast periode van 15 jaar 4,20% en bij 20 jaar vast 4,31%!

Welke rentevastperiode kiezen?

Uit het bovenstaande blijkt dat het soms heel moeilijk kiezen is, hoe lang een woningbezitter de hypotheekrente moet vastzetten. Misschien hebt u als lezer een waardevolle tip?

Bespreken met hypotheek expert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties

 1. Reactie op: Fons van maandag maart 6, 2023 22:37
  Maar beste Peter, dat andere is ook een gok, dezelfde munt andere zijde.
  Vestia ging er stuk op en iedereen boos op meneer Staal die via swapjes effectief de variabele rente omgezet had in vaste rente… En toen zakte de rente.

 2. Reactie op: J van zand van zaterdag maart 11, 2023 12:18
  Serieus? Er is gister een bank in de USA omgevallen vanwege zijn long positie op 10 jaars obligaties. Hoe bedoel je 5 jaar?

 3. Reactie op: Risico spreiden van maandag maart 6, 2023 12:43
  Dat is misschien waar Robin, maar ongetwijfeld over een andere koopsom dan de huidige vraagprijzen.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek