Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogOnzekerheid zorgt voor sterke daling kapitaalmarktrente
Het tij van de hypotheekrente is weer even gekeerd. Na een periode van stijging wijzen de pijlen bij de laatste rentewijzigingen voor hypotheken duidelijk naar beneden.
Nog maar 3 weken geleden schreef ik over de kapitaalmarktrente die voor het eerst sinds 2011 boven de 3% uitkwam. Daar is nu niet veel meer van over... gisteren stond deze op nog maar 2,487%. Hoe is dat gebeurd? Zo:
In een grafiek over de periode van een jaar ziet de ontwikkeling van de kapitaalmarktrente er zo uit:
Een hele scherpe daling van de kapitaalmarktrente dus de afgelopen twee weken, dat is wel duidelijk. Dit tarief - het effectieve rendement op 10-jaars staatsobligaties - ligt nu ongeveer gelijk aan dat van de 1-weeks Euribor. Die korte rente gaat de komende dagen ongetwijfeld juist nog verder stijgen: de nieuwste 0,5% renteverhoging door de Europese Centrale Bank (ECB) is er nog niet volledig in verwerkt.
Zo'n heftige rentedaling op de kapitaalmarkt, die moet ergens door veroorzaakt worden. De meest logische verklaring is de bankencrisis. Die werd vorige week ingezet met het faillissement van de Silicon Valley Bank (SVB) en andere kleine banken in de Verenigde Staten, en inmiddels in Zwitserland heeft geleid tot de overname van Credit Suisse door UBS.
Je kunt het niet gemist hebben als je het nieuws een beetje volgt: dit zorgt voor een enorme onrust op de financiële markten. De koersen van alle bankaandelen vlogen onderuit, er is een flinke onzekerheid bij beleggers. Dat soort onzekerheid zorgt ervoor dat beleggers van aandelen 'vluchten' in obligaties. Lekker veilige obligaties: die van de Nederlandse staat.
De gegroeide vraag naar staatsobligaties zorgt voor een stijging van de koers. Je kent het wel: meer vraag bij gelijkblijvend aanbod zorgt voor hogere prijzen. Koop je staatsobligaties tegen een hogere koers, dan is je rendement lager. Dat gaat om het totale rendement: de rente die je krijgt op de obligatie plus de koerswinst (of min het koersverlies) dat je boekt. Dat koersresultaat is lager als je duurder inkoopt, met als gevolg: een lager totaalrendement. En dus een lagere kapitaalmarktrente.
De hypotheekrente is sterk verbonden met de kapitaalmarktrente. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat de rentes voor hypotheken in de afgelopen week bij veel geldverstrekkers naar beneden zijn bijgesteld. Zo zorgt de bankencrisis er dus voor dat hypotheken op dit moment goedkoper worden.
Voorspellingen over rente-ontwikkelingen vind ik altijd enorm lastig. Niemand weet het immers echt, er kan altijd weer van alles gebeuren waardoor de rente zich een andere kant op beweegt dan je zou verwachten.
In het algemeen kun je stellen dat de hypotheekrente met enige vertraging de richting van de kapitaalmarktrente volgt. De scherpe daling van de afgelopen twee weken is nog niet volledig doorgewerkt bij hypotheken, dus dan zou je een verdere verlaging van de hypotheekrente kunnen verwachten. Aan de andere kant: als de kapitaalmarktrente zich snel herstelt is dat niet per se het geval, dat kunnen banken ook even afwachten.
Als je met een hypotheek bezig bent kan het geen kwaad om actie te ondernemen. Zo kun je gebruik maken van de lagere hypotheekrente door nu een hypotheekofferte aan te vragen. Overleg met één van onze hypotheekexperts, ze denken graag met je mee!
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.