Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 21 maart 2023, 09:27 - Anneke Ranzato-Versloot
#hypotheek #algemene rentes

Het tij van de hypotheekrente is weer even gekeerd. Na een periode van stijging wijzen de pijlen bij de laatste rentewijzigingen voor hypotheken duidelijk naar beneden.

Kapitaalmarktrente ingestort

Nog maar 3 weken geleden schreef ik over de kapitaalmarktrente die voor het eerst sinds 2011 boven de 3% uitkwam. Daar is nu niet veel meer van over... gisteren stond deze op nog maar 2,487%. Hoe is dat gebeurd? Zo:

Kapitaalmarktrente maart 2023

In een grafiek over de periode van een jaar ziet de ontwikkeling van de kapitaalmarktrente er zo uit:

Kapitaalmarktrente maart 2022-2023

Een hele scherpe daling van de kapitaalmarktrente dus de afgelopen twee weken, dat is wel duidelijk. Dit tarief - het effectieve rendement op 10-jaars staatsobligaties - ligt nu ongeveer gelijk aan dat van de 1-weeks Euribor. Die korte rente gaat de komende dagen ongetwijfeld juist nog verder stijgen: de nieuwste 0,5% renteverhoging door de Europese Centrale Bank (ECB) is er nog niet volledig in verwerkt.

Waar komt die rentedaling op de kapitaalmarkt vandaan?

Zo'n heftige rentedaling op de kapitaalmarkt, die moet ergens door veroorzaakt worden. De meest logische verklaring is de bankencrisis. Die werd vorige week ingezet met het faillissement van de Silicon Valley Bank (SVB) en andere kleine banken in de Verenigde Staten, en inmiddels in Zwitserland heeft geleid tot de overname van Credit Suisse door UBS.

Onzekerheid bij beleggers: vluchten in staatsobligaties

Je kunt het niet gemist hebben als je het nieuws een beetje volgt: dit zorgt voor een enorme onrust op de financiële markten. De koersen van alle bankaandelen vlogen onderuit, er is een flinke onzekerheid bij beleggers. Dat soort onzekerheid zorgt ervoor dat beleggers van aandelen 'vluchten' in obligaties. Lekker veilige obligaties: die van de Nederlandse staat. 

Safe: vluchten naar veilige staatsobligaties

Meer vraag => hogere prijs => lager rendement

De gegroeide vraag naar staatsobligaties zorgt voor een stijging van de koers. Je kent het wel: meer vraag bij gelijkblijvend aanbod zorgt voor hogere prijzen. Koop je staatsobligaties tegen een hogere koers, dan is je rendement lager. Dat gaat om het totale rendement: de rente die je krijgt op de obligatie plus de koerswinst (of min het koersverlies) dat je boekt. Dat koersresultaat is lager als je duurder inkoopt, met als gevolg: een lager totaalrendement. En dus een lagere kapitaalmarktrente.

Hypotheekrente sterk verbonden met kapitaalmarktrente

De hypotheekrente is sterk verbonden met de kapitaalmarktrente. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat de rentes voor hypotheken in de afgelopen week bij veel geldverstrekkers naar beneden zijn bijgesteld. Zo zorgt de bankencrisis er dus voor dat hypotheken op dit moment goedkoper worden.

Welke kant gaat het op met de hypotheekrente?

Voorspellingen over rente-ontwikkelingen vind ik altijd enorm lastig. Niemand weet het immers echt, er kan altijd weer van alles gebeuren waardoor de rente zich een andere kant op beweegt dan je zou verwachten.

In het algemeen kun je stellen dat de hypotheekrente met enige vertraging de richting van de kapitaalmarktrente volgt. De scherpe daling van de afgelopen twee weken is nog niet volledig doorgewerkt bij hypotheken, dus dan zou je een verdere verlaging van de hypotheekrente kunnen verwachten. Aan de andere kant: als de kapitaalmarktrente zich snel herstelt is dat niet per se het geval, dat kunnen banken ook even afwachten. 

Lagere rente benutten met hypotheekofferte

Als je met een hypotheek bezig bent kan het geen kwaad om actie te ondernemen. Zo kun je gebruik maken van de lagere hypotheekrente door nu een hypotheekofferte aan te vragen. Overleg met één van onze hypotheekexperts, ze denken graag met je mee!

Vrijblijvend kennismaken

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.