Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 29 maart 2023, 10:03 - Anneke Ranzato-Versloot
#overige #sparen #lenen

We zitten weer in de jaarlijkse Week van het Geld, georganiseerd door Wijzer in Geldzaken. Het thema dit jaar: 'Bedwing de bling'. Oftewel: maak kinderen bewust van online verleidingen, vooral van influencers en games. Belangrijk vind ik dat - als kids vroeg leren om verleidingen te weerstaan scheelt dat veel geldproblemen in de toekomst.

Week van het Geld 2023: Bedwing de bling

Talloze activiteiten om kinderen geldwijs te maken

Er wordt deze Week van het Geld van alles georganiseerd. Er zijn lespakketten, video's, spellen, gastlessen, debatbattles en doeplaten, theatervoorstellingen en nog heel veel meer. Kijk maar eens hoeveel er al bedacht is om kinderen en jongeren van alles te leren over geldzaken!

Hoe zorg je dat het aankomt?

Als ik de overweldigende hoeveelheid activiteiten zie kan ik alleen maar denken: daar hoeft volgens mij niet nog meer bij. Er is voor docenten keuze genoeg, misschien wel teveel, uit dingen die ze kunnen doen om hun klassen geldlessen te geven. De belangrijkste vraag is: hoe zorg je dat het aankomt?

Moetje op school

Want natuurlijk is het interessant en leerzaam om ergens in een schooljaar een keer goed aandacht te besteden aan geldzaken. Maar gaat dat blijven hangen? Of is het voor de meeste leerlingen gewoon een 'moetje' op school en dringt de boodschap niet waanzinnig door?

Belangrijke rol voor ouders

Voor Go-Kids schreef ik de blog "Hoe leer jij je kind met geld omgaan? Dat valt niet mee!" Daarin geef ik heel eerlijk toe dat ik als ouder niet heel tevreden ben over hoe mijn jongste met geld omgaat. Of eigenlijk valt het inmiddels wel weer mee, want hij heeft een baantje waarmee hij wat meer verdient en komt in elk geval geen geld tekort. 

Doorlopend aandacht voor geldzaken

Wat ik merk is dat het vooral nodig is om er doorlopend aandacht aan te besteden als ouder. Regelmatig de bankrekening van je kind te checken en de uitgaven te bespreken. Niet in de zin van verbieden, wel in de zin van bewust maken. Ik ben ervan overtuigd dat elke week even met je kind praten over geld veel meer impact heeft dan die geldles op school. 

Go-Kids Zakgeldcontract

Monkey see, monkey do

Wat zéker ook een belangrijke rol speelt is hoe je zelf met geld omgaat. Ik heb een prima voorbeeld gehad aan mijn ouders... ben door mijn financiële opvoeding eerder te zuinig dan te royaal met geld uitgeven. Daar zal mijn aarzeling om zakelijk te investeren ook wel vandaan komen denk ik. Manlief geeft dan weer leuk tegenwicht, die is van nature vrij makkelijk met geld.

Bedwing de bling

Voor de Week van het Geld - en elke keer dat er op school aandacht gevraagd wordt voor geldzaken - is het steeds weer een uitdaging om een thema te bedenken dat aanspreekt bij de kinderen en jongeren. Dit jaar is dat dus 'Bedwing de bling'. Absoluut goed bedacht. Vorig jaar was het 'Van doekoe tot digi', daarvoor waren er thema's als 'Goed omgaan met geld is goud waard', 'Ben jij een held met je geld', 'Wanneer ben je rijk', 'Maakt geld gelukkig?'. Ze doen de laatste twee jaar duidelijk hun best om hipper te zijn, de taal van de jeugd te gebruiken.

Bij Bedwing de bling staan deze onderwerpen centraal:

  • verstandig omgaan met geld
  • verleidingen doorzien
  • dromen zonder in de problemen te komen

Zoals Wijzer in geldzaken het zegt: "Want wat lonkt en blinkt er een hoop. ‘Bling’ is overal en soms moeilijk te weerstaan."

Verstandig omgaan met geld

Dit is de basis waar het allemaal om gaat, maar het klinkt niet heel hip. Die basis is zeker in de ogen van kinderen en jongeren waarschijnlijk supersaai:

  • niet méér geld uitgeven dan je binnenkrijgt, liefst wat minder
  • goed sparen voor doelen en een buffer
  • niet onverantwoord geld lenen

Met die drie basisprincipes ben je al een heel eind toch?

Verleidingen van influencers doorzien

Dat ze aandacht geven aan verleidingen vind ik top. Want dat zijn er zoveel! Influencers op TikTok bijvoorbeeld... kennelijk vindt ruim 70% van de kinderen het moeilijk om de verleiding te weerstaan om spullen te kopen die worden aangeprezen door influencers. Ik geloof dat ik dat wel heb kunnen inprenten bij m'n kinderen, hoe dat werkt.

Geld uitgeven in games en apps

En geld uitgeven in games en apps. Ik heb dat bij mijn kinderen een tijd lang tegengehouden. Ze mochten van mij wel een game kopen, maar geen geld uitgeven in de games. Omdat die uitgaven té makkelijk gaan, té verleidelijk zijn om nét even verder te komen in je spel. En voordat je het weet geef je er teveel geld aan uit... zo zonde. 

Dromen zonder in de problemen te komen

En die laatste vind ik ook wel mooi. Dromen zonder in de problemen te komen. Want dromen brengt natuurlijk ook verleiding met zich mee. Als je om je heen ziet dat anderen veel geld hebben, dure spullen kopen, en je bent daar gevoelig voor... dan is er een kans dat je dingen gaat doen die je niet zou moeten doen. Iets richting criminaliteit bijvoorbeeld. Of andere onverantwoorde risico's nemen.

Kortom: ik vind elke vorm van aandacht voor leren omgaan met geld richting kinderen en jongeren een heel goed idee. Ben dus fan van de Week van het Geld met heel veel activiteiten rondom geld op scholen. Nog meer fan ben ik van ouders die structureel met hun kinderen praten over geld en ze bewust maken van allerlei geldissues!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.