Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 12 april 2023, 10:27 - Anneke Ranzato-Versloot
#hypotheek #verduurzamen

Eindelijk zijn we begonnen met het opvragen van offertes voor kunststof kozijnen. Ons huis heeft nog de oorspronkelijke aluminium kozijnen en het dubbel glas heeft de isolerende waarde inmiddels ook wel verloren. De kou komt er gewoon doorheen, dus lijkt het ons een goed idee om dit maar eens te vervangen. Laten we meteen de spouwmuur isoleren, dat gaat wel goed schelen in het gasverbruik volgende winter.

Gratis verduurzamingsscan via HomeFinance

Wist je trouwens dat je via HomeFinance een gratis Verduurzamingsscan van je woning kunt laten doen door een energie-adviseur van De Energiebespaarders? Die heb ik ook over de vloer gehad, daarmee krijg je een goed en eerlijk beeld van wat de slimste verduurzamingsmaatregelen voor je huis zijn. Zonder druk of waanzinnig commercieel verkoopgedrag gelukkig.

De Energiebespaarders

De Energiebespaarders

In het rapport van De Energiebespaarders zat meteen een offerte voor de spouwmuurisolatie. Ik heb het een tijdje laten liggen maar ga die natuurlijk meenemen in mijn afwegingen. Voor de kozijnen kreeg ik alleen een doorverwijzing naar een bedrijf hier in de buurt dat dit kan regelen. Die laat ik zéker ook komen voor een offerte, maar natuurlijk vragen we meerdere offertes op.

Advies over hypotheek & verduurzaming

De verduurzamingsscan krijg je aangeboden door HomeFinance nadat je met onze hypotheekadviseur hebt gekeken naar jouw financiële mogelijkheden voor verduurzaming.

Plan een afspraak!

Betrouwbaar bedrijf zoeken voor kozijnen & isolatie

De eerste adviseur is gisteren bij ons op bezoek geweest. Ik vind het oprecht ingewikkeld om te bepalen met wie je voor zo'n project in zee wilt gaan. Het kost een behoorlijke som geld, dus je wilt een bedrijf inschakelen dat je kunt vertrouwen. Geen cowboys met snelle praatjes die vervolgens niet leveren.

Wie tips heeft voor betrouwbare bedrijven (zowel voor de kozijnen als voor de isolatie)... kom maar door zou ik zeggen.

Verduurzaming financieren

Na de keuze door wie we de kozijnen laten vervangen en wie de isolatie mag regelen volgt natuurlijk de vraag hoe we dat gaan financieren. In de basis zijn er twee manieren om zo'n aanschaf te betalen:

  • uit eigen geld
  • met geleend geld

Een combinatie van eigen en geleend geld kan natuurlijk ook, en ik denk dat het voor ons daarop neer gaat komen. Qua geleend geld heb je dan ook weer verschillende mogelijkheden:

Bij sommige aanbieders kun je ook nog kiezen voor een betaling per maand, maar dat overweeg ik eerlijk gezegd niet. 

Besparen op energie

Al die mogelijkheden om verduurzaming te financieren heb ik trouwens ook al eens beschreven hier op HomeFinance.nl in het onderdeel Besparen - en dan natuurlijk bij Energie besparen. Toch neem ik jullie graag mee in mijn persoonlijke overwegingen. Nu ik er zelf concreet mee aan de slag ga voelt het wel even anders dan een algemene beschrijving. 

Geld voor verduurzaming van je huis

Hypotheek verhogen of Energiebespaarlening?

Wat mij betreft ligt voor het deel dat we willen lenen de keuze tussen een hypotheekverhoging of een Energiebespaarlening.

Persoonlijke lening ligt niet voor de hand

Een persoonlijke lening kan interessant zijn als je hoge kosten moet maken voor een extra hypotheek en je een relatief laag bedrag wilt lenen. Dan is simpelweg de vraag of je de hogere rente van een PL kunt wegstrepen tegen de kosten die je niet hoeft te maken voor het verhogen van de hypotheek. Maar gezien het bestaan van de Energiebespaarlening lijkt het mij niet logisch om een PL af te sluiten voor verduurzaming.

Hypotheek: ruimte voor onderhands verhogen

Onze hypotheek leent zich wel voor een verhoging met beperkte kosten. We hebben ruimte tussen het bij de notaris ingeschreven hypotheekbedrag en de openstaande hypotheek - meer dan genoeg ruimte om deze verduurzaming mee te financieren. Dat kunnen we dan onderhands doen, daarvoor hoeven we dus niet naar de notaris. Dat scheelt in de kosten!

Actuele hypotheekrente

Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds

Maar dan de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. Hoe interessant is die qua rente? Als ik kijk bij onze huidige hypotheekverstrekker, dan zouden we aan hypotheekrente niet lager komen dan de rente van een Energiebespaarlening. Dan lijkt het me zo op het eerste gezicht logisch om voor die laatste te kiezen - maar misschien zie ik iets over het hoofd? 

Nationaal Warmtefonds - Energiebespaarlening

De gewone Energiebespaarlening (dus zonder Nul-op-de-meter woning) kun je aanvragen tot € 25.000, dat is een grens waarmee wij wel uit de voeten kunnen. Er komen verder geen kosten bij kijken voor zover ik kan zien. Dus waarom zou ik dan de kosten maken die toch bij een extra hypotheek komen kijken? Ik zal in elk geval ook even navragen bij onze hypotheekadviseur hoe het eruit zou zien - qua kosten en qua rente - als we kiezen voor een hypotheekverhoging.

Ik houd jullie op de hoogte!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.