Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 19 april 2023, 09:03 - Anneke Ranzato-Versloot
#besparen #verduurzamen #inflatie

Nogal dubbel voelt het. Aan de ene kant hebben we al een behoorlijke tijd te maken met een flinke inflatie. Alles is serieus duurder, dat merken we allemaal. Toch zie je heel veel mensen ook behoorlijk geld uitgeven.

Hebben we het nou slecht of goed?

Er is veel nieuws over stijgende kosten, compensaties, mensen die niet rondkomen, echt in armoede leven en ga zo maar door. Ondertussen heb ik met héél veel moeite kaartjes kunnen bemachtigen voor de laatst geplande show van Acda & De Munnik in de Ziggo Dome omdat kennelijk iedereen daar naartoe wilde. Is het in de restaurants ontzettend druk. Zie ik op straat doorlopend aannemersbusjes omdat er weer ergens verbouwd wordt. 

Restaurant

Steeds grotere tweedeling

Op Telegraaf.nl lees ik: Inflatie, maar we trekken meer geld uit voor leuke dingen. Ik denk dat er gewoon een steeds grotere tweedeling aan het ontstaan is. Met aan de ene kant een groep mensen die geen cent te makken hebben, en aan de andere kant de groep die nog steeds ruim rondkomt en geld heeft om te besteden. Die laatste groep koopt de concerttickets, gaat op vakantie en uit eten. De eerste groep... die zie je niet, want die hebben geen centen om leuke dingen te doen.

Geld lenen voor verduurzaming

Dat verbouwen is een ander verhaal. Daarvoor kun je geld lenen, zéker als het om verduurzaming gaat. Zoals ik bezig ben met het laten vervangen van onze kozijnen en met spouwmuurisolatie. Eigenlijk zie ik dat niet als een uitgave, meer als een noodzakelijk kwaad om de energierekening in de toekomst in te dammen.

Besparen op energierekening

Moet je wel inkomen hebben

Tegelijk besef ik me wel dat er ongetwijfeld veel mensen zijn die hun eigen huis wel zouden willen verduurzamen maar daarvoor geen geld hebben en ook geen lening kunnen krijgen. Voor het afsluiten van een lening - ook voor verduurzaming - moet je immers wel inkomen hebben.

Renteloos lenen voor duurzamer huis

Maar: als dat inkomen (je verzamelinkomen van vorig jaar) lager is dan € 48.625 kun je wél in aanmerking komen voor een renteloze lening voor verduurzaming, bij het Nationaal Warmtefonds.

Kinderen in armoede

Waar ik echt wel verdrietig van kan worden is dat er zoveel kinderen opgroeien in armoede. Je ziet er weinig van maar ze zijn er wel. Hoe het ook komt dat hun ouders geen geld te besteden hebben (daar kun je van alles van vinden, misschien zie je dat ze geld uitgeven aan in jouw ogen verkeerde dingen, of dat ze best zouden kunnen werken, of wat dan ook) de kinderen kunnen daar in ieder geval niets aan doen. Maar ze hebben er wel veel last van, met grote invloed op hun leven nu maar ook op hun mogelijkheden in de toekomst.

Kinderhulp - kinderen in armoede

Digitale collectebus Kinderhulp

Het Nationaal Fonds Kinderhulp helpt om die kids te ondersteunen. Daarom heb ik een digitale collectebus aangemaakt voor de collecteweek van Kinderhulp. Het zou super zijn als jij daar ook een kleine bijdrage op wilt zetten!

Digitale collectebus Kinderhulp - Anneke Ranzato

Help jij ook een beetje?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.