Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 20 april 2023, 07:57 - Jos Koets
#huis kopen #huizenmarkt #hypotheek

In januari kon u in mijn blog Veel minder interesse voor nieuwbouwwoning lezen waarom er minder interesse is voor nieuwbouwwoningen. De bevestiging van mijn blog kwam vorige week. Het CBS kwam met cijfers over de nieuwbouwtransacties van het vierde kwartaal 2022.

Helft minder nieuwbouw verkocht

In het vierde kwartaal van 2022 waren ruim de helft minder transacties op de markt voor nieuwbouwkoopwoningen dan in hetzelfde kwartaal van 2021. Dit is de grootste daling sinds de start van de meting in 2015. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS, het Kadaster en Eurostat.

Andere opmerkelijke cijfers:

  • het aantal transacties in de loop van 2022 is steeds sneller gedaald
  • vierde kwartaal ging het om 5.300 transacties (50,6% minder dan een jaar eerder)
  • gemiddelde prijs nieuwbouwkoopwoning in het 4e kwartaal 2022 is 468.000 euro
  • gemiddelde prijs nieuwbouwkoopwoning in het 3e kwartaal 2022 is 475.000 euro
  • In het 4e kwartaal van 2022 was de prijs van een nieuwbouwkoopwoning gemiddeld 6,1% hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder
  • gemiddelde prijs bestaande bouw in het 4e kwartaal 2022 is 416.000 euro

Bron: CBS, Kadaster

Onbetaalbaar bij hogere hypotheekrente

Het is logisch dat een nieuwbouwwoning met de huidige hypotheekrente niet meer betaalbaar is. Wie 468.000 euro moet betalen en daarbij komt ook nog wat meerwerk zal globaal 500.000 euro nodig hebben voor de nieuwbouwwoning. Een annuïteitenhypotheek van 500.000 euro met een hypotheekrente van 4,5% is bruto per maand 2.533 euro. Dat is voor de meeste mensen niet op te brengen.

Actuele hypotheekrente

Alleen haalbaar voor doorstromers 

Het is begrijpelijk / logisch dat alleen doorstromers die hun huidige woning met een leuke winst kunnen verkopen nog een nieuwbouwwoning kopen. Deze groep huizenbezitters wordt echter ook steeds kleiner.

Onzekerheid over verkoopwinst

Dit heeft te maken met de onzekerheid met betrekking tot de verkoopwinst van de huidige woning. De huizenprijzen dalen en wie zijn huis pas over een jaar moet verkopen weet niet hoe de huizenprijzen er dan voor staan.

Daling huizenprijzen

Dubbele maandlasten tijdens de bouw

Bovendien hebben huizenbezitters tijdens de bouw van de nieuwbouwwoning te maken met dubbele maandlasten. Zij hebben twee woningen en ook twee hypotheken. Deze dubbele maandlasten zijn flink hoog, zoals ik uitleg in deze blog: Verhuizen? Let op de dubbele maandlasten!

Bouw kan uitlopen

Tot slot hebben huizenbezitters nog te maken met de duur van de bouw. Deze kan uitlopen / vertraging hebben waardoor de dubbele maandlasten een langere periode betaald moeten worden.

Al met al is er veel onzekerheid waarmee doorstromers te maken krijgen. Het is dan ook begrijpelijk dat de het aantal verkochte nieuwbouwwoningen drastisch is gedaald. De komende tijd zal daar geen verandering in komen.

Schaarste maar weinig kopers

Aan de andere kant is er schaarste en moet er meer gebouwd worden. Het liefst 1.000.000 woningen in 10 jaar. Dit aantal is nodig om het woningtekort op te lossen. Alleen zijn er nu weinig huizenbezitters die een nieuwbouwwoning willen kopen!

Lijkt nieuwbouw je voor jou misschien wel een goed idee?
Bespreek het met een ervaren hypotheekexpert!

Afspraak maken

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.