Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 25 april 2023, 12:03 - Anneke Ranzato-Versloot
#energie #hypotheek #verduurzamen

De energieprijzen dalen weer wat, maar niemand weet wat ze gaan doen de komende tijd. Het zijn net hypotheekrentes.

Variabel energietarief 

De energieprijs... daar heb ik eigenlijk nooit zo op gelet, maar nu is het wel goed om aandacht aan te besteden. Wij hebben al jaren altijd een variabel tarief, zo één die elk halfjaar aangepast wordt. Niet echt volledig variabel dus, maar ook niet lang vast. Dat was opeens heel jammer vorig jaar, toen de energieprijzen zo de lucht in schoten.

Energieprijzen

Jaloers op mazzelaars met vast tarief

Enig jaloers gevoel maakt zich van mij meester als mensen me vertellen dat ze de energietarieven voor een paar jaar hadden vastgezet. Mazzelaars. Gisteren kreeg ik een mail van onze energieleverancier - Greenchoice - dat de tarieven per 1 juni weer veranderen. Gelukkig omlaag, dus dat is fijn. Onder het prijsplafond van de overheid zelfs. Mooi. 

Energieprijs variabel houden of vast contract zoeken?

Nu stel ik mezelf dus wel de vraag: moet ik nou kijken naar een energiecontract met de prijs langer vast, of gewoon de keuze voor (semi)variabel handhaven? Vaste contracten waren de afgelopen tijd niet te krijgen, dus hoefde je daar ook niet over na te denken.

Langer durende energiecontracten

Inmiddels lees je dat er weer steeds meer mogelijkheden komen om de energieprijs voor langere tijd vast te zetten. Bij Greenchoice kan ik dat overigens nog nergens terugvinden, het lijkt erop dat zij dit nog niet aanbieden. Als ik energieprijzen ga vergelijken zie ik wel wat aanbieders waar je het tarief voor 1 jaar kunt vastleggen. Dat is natuurlijk wel een overweging, ik ben op zich niet bang om voor overstappen naar een andere energieleverancier.

Vast of variabel - wat is wijsheid?

Maar ja, wat is wijsheid? We kunnen ook nog even wachten en in juni of juli nog eens kijken. Dit is het lastige met variabele tarieven, wanneer is het slim om vast zetten? Die vraag speelt ook altijd bij sparen en kan ook een rol spelen bij hypotheken.

Sparen: spaarrekening of deposito

Bij sparen draait het om de vraag: laat ik m'n geld op een spaarrekening staan of zet ik het vast op een deposito? Een spaarrekening heeft een variabele rente, die kan stijgen of dalen. Op een deposito krijg je een vaste rente voor de afgesproken periode. De depositorente ligt meestal hoger dan de spaarrente. Kijk maar eens naar de vergelijkingen:

Wat is het moment waarop je moet besluiten om spaargeld dan toch maar vast te zetten, er vanuit gaande dat je het geld bijvoorbeeld een jaar niet nodig hebt. Het ligt aan de verwachting die je hebt van de renteontwikkeling, maar zeker óók aan het gevoel dat je hebt bij geld waar je niet aan kunt komen.

Hypotheek: rente lang vast of variabele hypotheekrente?

Ook voor hypotheken speelt deze overweging. Vroeger, toen ik als single twintiger een appartementje had gekocht, koos ik voor een variabele hypotheekrente. Ik had geleerd dat je daarmee op de langere termijn het goedkoopst uit bent en geloofde daar wel in. Lastenstijgingen kon ik makkelijk opvangen, dus waarom dan niet? 

Hypotheekrentes vergelijken

Sinds ik in een serieus huis woon met een volledig gezin kies ik liever voor lang vast. Toen we 6 jaar geleden een ander huis kochten zette ik de hypotheekrente voor 20 jaar vast. Daar ben ik nog steeds heel blij mee, maar dat wisten we niet van tevoren. Bij een hypotheek draait de keuze van de rentevastperiode om zekerheid: weten waar je aan toe bent.

Lening: vaste rente nog de enige optie

Bij leningen speelt deze overweging geen serieuze rol meer. Vroeger was het doorlopend krediet populair, daar had je wel te maken met een variabele rente. Je weet wel, die rente die bij verschillende banken niet meebewoog met de markt, waardoor ze nu zo druk zijn met compensaties.

Compensatie uitbetalen

Inmiddels is het doorlopend krediet uit het aanbod van banken verdwenen. Je kunt alleen nog een persoonlijke lening afsluiten, en die heeft een vaste rente.

Vastzetten kan geld kosten

Terug naar de energiecontracten. Wat daar ook een rol kan spelen is de boeteregeling bij opzeggen van een vast contract. Die gaat vanaf 1 juni 2023 veranderen. Sluit je op dit moment, vóór 1 juni, een langer durend contract en wil je dat later openbreken - dan is de boete nog beperkt: 

  • jaarcontract: € 50 voor gas & € 50 voor elektriciteit
  • maximaal  € 125 voor langer durende contracten

Na 1 juni mogen energiebedrijven je hogere bedragen in rekening brengen: de werkelijke kosten. Of eigenlijk de werkelijke opbrengst die het energiebedrijf misloopt als jij je contract openbreekt. Dat kan - afhankelijk van de ontwikkeling van de energietarieven - behoorlijk in de papieren gaan lopen.

Net als boeterente bij hypotheek

Net als het openbreken van de rentevastperiode van je hypotheek eigenlijk. Daar is de boeterente die je betaalt als je er tussentijds vanaf wilt ook afhankelijk van het verschil tussen de vastgelegde en de actuele hypotheekrente. Van de inkomsten die de bank misloopt door dat jij het contract niet uitdient.

Energierekening verlagen door verduurzaming

De energierekening is natuurlijk niet alleen afhankelijk van de prijzen van stroom en gas. Hoeveel je verbruikt speelt ook een belangrijke rol. Dat kun je weer beïnvloeden door goed naar je woning te kijken: wat kun je doen om minder energie te verbruiken? Verduurzaming van je huis kost wel geld, maar levert een lagere energierekening op. 

Energiebespaarders

Verduurzamingsscan cadeau

Omdat het goed is om daarnaar te kijken hebben we bij HomeFinance een mooie samenwerking met De Energiebespaarders. Als je met onze hypotheekadviseurs gaat kijken naar je hypotheek krijg je een gratis verduurzamingsscan cadeau.

Meer info

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.