Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 26 april 2023, 09:05 - Jos Koets
#huis kopen #huizenmarkt

Doorstromers die een andere woning willen kopen moeten de volgorde van kopen en verkopen bepalen. Ze kunnen dit op twee manieren doen:

  • Eerst verkopen huidige woning en daarna andere woning kopen
  • Eerst andere woning kopen en daarna de huidige woning verkopen

De keuze hangt af van de stand van zaken op de woningmarkt. Soms is het heel duidelijk wat de beste strategie is: als er heel veel huizen te koop staan kun je beter eerst verkopen. Is het aanbod van woningen juist krap, dan kun je beter eerst kopen. Het lastige van de huidige woningmarkt is dat het er een beetje tussenin zit.

Mogelijke nadelen van volgorde kopen / verkopen

Het is belangrijk om goed na te denken over wat er kan gebeuren als het tegenvalt met de aankoop of verkoop. Allebei de volgordes van kopen en verkopen hebben een mogelijk nadeel. 

Eerst verkopen, dan kopen

Wie eerst zijn woning verkoopt, moet wel een andere woning op tijd vinden / kopen. De kopers willen namelijk zekerheid hebben met betrekking tot een datum van de aankoop van hun woning. Vindt de verkopende doorstromer niet op tijd een ander huis, dan komt het neer op tijdelijk iets huren. Zo'n tijdelijke huurwoning moet je maar kunnen vinden én zal niet goedkoop zijn.

Huis verkopen

Eerst kopen, dan verkopen

Huizenbezitters die eerst een andere woning kopen in deze tijd, hebben de onzekerheid over de verkoopduur en de verkoopprijs. De huidige woning kan langer te koop staan dan verwacht waardoor de dubbele maandlasten (er zijn twee koopwoningen) langer betaald moeten worden. Bovendien kan de verkoopprijs lager uitvallen dan verwacht. Dit alles kan zelfs tot financiële problemen leiden als het lang duurt én de verkoopprijs tegenvalt.

Meer zekerheid voor doorstromer met No Risk clausule

Om meer zekerheid te krijgen als doorstromer kan deze kijken of het lukt om een andere woning te kopen met de No Risk clausule in de koopakte.

Wat is een No Risk clausule?

Deze clausule houdt in dat de kopers niet verplicht zijn tot de koop van de nieuwe woning, zolang de huidige woning niet binnen de gestelde termijn verkocht is. Kopers kunnen dan de koop ontbinden op basis van de No Risk clausule.

Gaat een verkoper daarmee akkoord?

De verkopers kunnen ook hun eisen stellen. Natuurlijk kunnen zij de clausule weigeren. Verkopers die toch akkoord gaan, zullen hun woning gewoon te koop laten staan. Komen er andere kopers met een goed bod op de te koop staande woning, dan wordt dit voorgelegd aan de eerste kopers met de No Risk clausule. Deze kunnen dan alsnog beslissen om de clausule te laten vallen en zo toch de woning te kopen (en het risico te nemen).

Keuze maken: eerst kopen of eerst verkopen?

Voordeel voor koper en verkoper

Het voordeel van de No Risk clausule is dat kopers de tijd hebben (bijvoorbeeld zes maanden) om hun huidige woning te verkopen. Verkopers hebben het voordeel dat zij een koper hebben voor hun koopwoning. Het nadeel is dat deze koper nog wel onder de koop uit kan komen. Vooral in de huidige markt met veel onzekerheid, kan de No Risk clausule een oplossing zijn.

Heb je een eigen woning en wil je doorstromen naar een ander koophuis?
Onze hypotheekexperts denken graag met je mee over de beste strategie!

Vrijblijvend kennismaken!

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.