Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 1 mei 2023, 08:51 - Jos Koets
#huis kopen #huizenmarkt

De meeste huizenzoekers zoeken eerst op internet naar een leuke koopwoning alvorens die te gaan bezichtigen. De verkoopteksten die je daarbij tegenkomen zijn lang niet altijd in overeenstemming met de werkelijkheid.

Werkelijke betekenis van verkooptermen

Vorige maand zag ik een leuk artikel in de Telegraaf waarbij 9 uitdrukkingen worden benoemd die regelmatig worden gebruikt bij Te koop staande woningen. Hieronder deze uitdrukkingen met daarbij de werkelijke betekenis.

Uitdrukking Betekent
Knusse woonkamer Piepkleine woonkamer
Speelse indeling Onhandige ruimtes
Mooie stadstuin Vierkante postzegeltuin
Levendige buurt Kroegen, schoolplein, hangjongeren
Park op loopafstand Omgeving van huis is ellendig
Veel potentieel Totaal verwaarloosd pand
Ideale omgeving Ook naast snelweg, spoor etc.
Originele elementen Dringend renovatie nodig
Karakteristiek Ziet er raar uit

Elke te koop staande woning is een paleisje?

Wie even de moeite neemt en op Funda de omschrijving van een paar te koop staande woningen leest, zal snel concluderen dat er altijd zeer positief over een woning wordt geschreven. Eigenlijk is iedere woning die te koop staat een “paleisje”.

Werkelijkheid is vaak anders

De werkelijkheid is vaak heel anders. De opsomming van hierboven klopt dan ook grotendeels. Het is daarom verstandig om een bezichtiging goed voor te bereiden. Ga voor de bezichtiging eens goed kijken hoe de buurt is. Welke gelegenheden zijn er in de buurt?

Rustig de tijd nemen

Tijdens de bezichtiging is het verstandig om rustig de tijd te nemen om alles goed te bekijken. Controleer de ramen bijvoorbeeld goed of deze daadwerkelijk van dubbel glas zijn. Het komt nog regelmatig voor dat er een energielabel is afgegeven dat eigenlijk te hoog is!

Makelaar doet bezichtiging  van huis

In de toekomst weer verkopen

Ook de ouderdom van de woning is belangrijk. Wie een huis koopt zal deze in de toekomst weer willen verkopen. Nieuwe kopers kopen alleen de woning als deze nog goed onderhouden is en waarbij de levensduur nog lang is. Met dit laatste bedoel ik dat deze kopers ooit de woning ook weer willen verkopen.

Huis kopen is geen broodje hamburger!

Vergeet nooit dat een huis kopen de grootste uitgaven is in een mensenleven. Dit kan nooit vergeleken worden met het kopen van de broodje hamburger bij McDonald's. Het is daarom altijd verstandig om goed uw huiswerk te doen en geen overhaaste beslissing te nemen.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.