Search
Close this search box.

Huizenbezitter gaat meer betalen!

Uitfasering Wet Hillen gaat huiseigenaar geld kosten

Uitfasering Wet Hillen gaat huiseigenaar geld kosten

Zoals bekend wordt de Wet Hillen vanaf 2019 in 30 jaar afgebouwd. Dit afbouwen zorgt ervoor dat iedere huizenbezitter te maken gaat krijgen met minder hypotheekrenteaftrek in de komende jaren.

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hoe zit het ook alweer met die Wet Hillen?

Huizenbezitters hebben te maken met het eigenwoningforfait. Het eigenwoningforfait is een bedrag dat zij bij hun inkomen moeten optellen. Hierop komt de betaalde hypotheekrente in mindering.

Extra aftrek om bijtelling te voorkomen

Tweede Kamerlid Hillen wilde woningeigenaren belonen die hun schuld bijna hadden afgelost. Bij deze woningbezitters is het eigenwoningforfait (EWF) meestal hoger dan de betaalde hypotheekrente. Dankzij de wet Hillen hebben zij recht op “Aftrek vanwege geen of kleine eigenwoningschuld”. Per saldo krijgen zij dan geen bijtelling over de waarde van hun woning, ook al is het eigenwoningforfait hoger dan het bedrag aan aftrekbare hypotheekrente.

Belasting berekenen: extra aftrek door Wet Hillen

Afbouw aftrek wegens geen of geringe eigenwoningschuld

Huizenbezitters kunnen in 2023 nog 83,33% van het verschil tussen hun eigenwoningforfait en de betaalde hypotheekrente in box 1 voor hun eigen woning als aftrek opgeven. Hieronder het schema van de afbouw:

Jaar Percentage regeling Hillen Jaarlijkse opbrengst
2018 100% 0,00%
2019 96,67% 3,33%
2020 93,33% 6,67%
2023 83,33% 16,67%
   
2046 6,67% 93,33%
2047 3,33% 96,67%
2048 0,00% 100%

Gevolgen voor huizenbezitters

Wat zijn precies de gevolgen voor de huizenbezitters? Hieronder een rekenvoorbeeld waarbij de WOZ waarde 300.000 euro. Die houd ik voor dit voorbeeld gelijk, in de praktijk zal deze waarschijnlijk stijgen in de loop der jaren (en daarmee het eigenwoningforfait). Deze huizenbezitter heeft nog een kleine hypotheek waarbij en betaalt jaarlijks 550 euro aan hypotheekrente.

WOZ waarde woning € 300.000   
Eigenwoningforfait € 1.050 0,35% van € 300.000
Betaalde hypotheekrente € 550 -/-  
Bijtelling zonder extra aftrek € 500  
     

Jaar 2018

   
Aftrek kleine eigenwoningschuld € 500 -/-  
Bijtelling bij het inkomen € 0  
   

Jaar 2023

   
Aftrek kleine eigenwoningschuld € 417 -/- 83,33% van € 500
Bijtelling bij het inkomen € 83  
   

Jaar 2048

   
Aftrek kleine eigenwoningschuld € 0 0,00% van € 500
Bijtelling bij het inkomen € 500  

Vooral huizenbezitters die geen hypotheekrenteaftrek meer hebben (na 30 jaar) en starters die hun hypotheek in 30 jaar aflossen, zullen te maken gaan krijgen met de afschaffing van de Wet Hillen.

Iedere huizenbezitter gaat meer betalen

Dit betekent dat gewoon iedere huizenbezitter in de toekomst meer mag gaan betalen. Hierbij kunnen de heren en dames in Den Haag nog verder aan de touwtjes trekken door het percentage van het EWF te verhogen (is nu 0,35%), waardoor er meer geld in het laatje komt van de overheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek