Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hypotheekadviseurs die half werk doen

Eén adviseur inschakelen voor koop en verkoop bij doorstromen

Eén adviseur inschakelen voor koop en verkoop bij doorstromen

Voor de aankoop van een huis moeten de meeste mensen een hypotheek afsluiten. Er zijn diverse mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten: zelf regelen, rechtstreeks via een bank of via een hypotheekadviseur. Een hypotheekadviseur brengt advieskosten en voorziet u daarmee van een expert-advies en een onafhankelijk beeld van de mogelijkheden.

Vrijblijvend kennismaken met hypotheekexpert

Advieskosten bij een hypotheekadviseur

De advieskosten bij hypotheekadviseurs kunnen enorm verschillen. Wie even een vergelijking doet bij adviseurs zal concluderen dat de advieskosten minimaal 2.000 euro zijn en kunnen oplopen naar 4.000 euro.

Huis kopen en financieren - doorstromer

Verschil in kosten tussen starters en doorstromers

De hoogte van de advieskosten wordt mede bepaald aan wie het advies moet worden gegeven. Zo zijn de advieskosten voor een starter lager dan voor een doorstromer. Vooral bij de doorstromer kan het fiscaal ingewikkeld worden als er sprake is van een andere partner met wie de nieuwe koopwoning wordt gekocht.

Hypotheekadvies voor doorstromers

Kosten betalen is voor niemand een probleem, als het werk maar goed wordt uitgevoerd. Als we kijken naar een doorstromer dan is het volgende (meestal) van toepassing:

  • Aankoop nieuwe woning
  • Afsluiten van de nieuwe hypotheek voor de nieuwe woning
  • Woonklaar maken van de nieuwe woning (verbouwingskosten)
  • Huidige woning verkopen
  • Aanpassen van de nieuwe hypotheek

In de praktijk kopen doorstromers de laatste jaren meestal eerst een andere woning en daarna wordt de huidige woning verkocht. Bij de aankoop van de nieuwe woning wordt de hypotheek geregeld door de hypotheekadviseur. Hierbij moeten er aannames gemaakt worden zoals:

  • Hoogte verbouwingskosten in de nieuwe woning
  • Hoogte van de verkoopprijs van de huidige woning

Die bedragen zijn voor het totale financiële plaatje natuurlijk van belang.

Niet alleen aandacht voor nieuwe hypotheek

Waarom een hypotheekadviseur alleen betalen voor het afsluiten van de nieuwe hypotheek? Dit is feitelijk opdracht geven om half werk te verrichten. Hieronder een simpel voorbeeld die laat zien hoe een situatie drastisch kan wijzigen.

Huidige situatie doorstromers:
Lopende annuïteiten hypotheek 200.000 euro vanaf 1 juli 2017 tot 1 juli 2047

Berekening overbruggingshypotheek:

Taxatiewaarde huidige woning € 270.000  
90% taxatiewaarde € 243.000  
Lopende hypotheek € 170.000 aflosstand per 1 februari 2023
Maximale overbrugging € 73.000  

Financiering van de volgende koopwoning per 1 februari 2023 (koopsom 545.000)

Totaal benodigd € 560.000  
Overbruggingshypotheek €   60.000 tijdelijk vanaf 1 februari 2023
Nieuwe hypotheek, bestaande uit € 500.000  
– annuïteitenhypotheek € 170.000 einddatum juli 2047
– annuïteitenhypotheek € 330.000 nieuwe looptijd 30 jaar, einddatum februari 2053

De hypotheekadviseur heeft netjes de aankoop van de nieuwe koopwoning en de nieuwe hypotheek in kaart gebracht. De lopende hypotheek is via de verhuisregeling meegenomen.

Situatie heel anders na verkoop huidige woning

Bovenstaande uitwerking is leuk, maar deze huizenbezitter heeft hier niet veel aan. De situatie wijzigt drastisch als de huidige woning definitief is verkocht. In de meeste gevallen zal er een extra verkoopwinst ontstaan. Bovendien wordt er meestal toch nog wat geld uitgegeven voor het opknappen van de nieuwe woning die vooraf niet is meegenomen in het financiële plaatje.

Het volgende is van toepassing als de huidige woning definitief is verkocht per 1 mei 2023:

Verkoop woning € 274.000  
Makelaarskosten €     4.000 -/-  
Lopende hypotheek € 169.000 -/- aflosstand per 1 mei 2023
Overbruggingshypotheek €   60.000 -/-  
Nieuwe vloer €     8.000 -/-  
Daadwerkelijke winst €   33.000 Eigen Woning Reserve (EWR)

Onderaan de streep heeft deze huizenbezitter nog 33.000 euro over. Deze EWR moet worden afgelost op de  nieuwe hypotheek, anders is er geen hypotheekrenteaftrek over dit bedrag. De aflossing moet plaatsvinden op het nieuwste hypotheekdeel, de annuïteiten hypotheek van 330.000 euro.

Een hypotheekadviseur die ook de verkoop van de huidige woning  in kaart brengt, zal dan tot de volgende berekening komen:

Koopprijs € 545.000  
Kosten koper €  15.000  
Verbouwen €    8.000  
Eigenwoningreserve € 101.000 -/-  
Box 1 hypotheek, bestaande uit € 467.000  
– annuïteitenhypotheek € 170.000 einddatum juli 2047
– annuïteitenhypotheek € 297.000 nieuwe looptijd 30 jaar, einddatum februari 2053

Bovenstaande cijfers zijn heel anders dan het financiële plaatje bij aankoop van de woning waarbij de huidige woning nog niet is verkocht. Vooral doorstromers krijgen met het bovenstaande te maken.

Eén hypotheekadviseur voor aankoop & verkoop woning

Het is daarom verstandig om een hypotheekadviseur te kiezen / nemen die het gehele traject (aankoop woning en verkoop woning) in kaart brengt. Waarom een paar duizend euro betalen voor half werk?

Onze hypotheekadviseurs helpen je vanzelfsprekend graag met het complete traject. Maak een afspraak om gratis en vrijblijvend kennis te maken!

Vrijblijvende afspraak

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek