Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Inflatie en lonen – wat kun je doen?

Stakingen, looneisen, graaiflatie en loon-prijsspiraal

Stakingen, looneisen, graaiflatie en loon-prijsspiraal

Het nieuws staat bol van de berichten over looneisen, stakingen, inflatie, graaiflatie en het risico op een loon-prijsspiraal. Heb jij daar als consument wel invloed op?

Stakingen voor hogere lonen

Stakingen, ze zijn aan de orde van de dag. Buschauffeurs, vuilnismannen, distributiemedewerkers van Albert Heijn, zelfs het personeel van de FNV zelf besloten tot staken. Het zullen niet de laatste stakingen zijn ben ik bang. Iedereen wil een forse loonsverhoging, want de inflatie van het afgelopen jaar hakt er flink in.

Staken voor hogere lonen

Hogere lonen zorgen voor meer inflatie

Ondertussen waarschuwt Klaas Knot – de president van De Nederlandsche Bank (DNB) dat de lonen niet teveel moeten stijgen – daardoor zouden de prijzen immers nog veel meer kunnen gaan stijgen. Want tja: als bedrijven fors meer loon moeten gaan uitbetalen zal dat doorwerken in de prijzen van hun producten. Een verder stijgende inflatie dus.

Loon-prijsspiraal ligt op de loer

Een loon-prijsspiraal noemen ze dat. Het is superlogisch: als de lonen stijgen verhogen bedrijven hun prijzen. Uiteindelijk betaalt de consument de prijs en stijgt de inflatie. Of blijft de inflatie langer hoog dan bij een gematigde loonstijging.

Verschillende meningen

Of dat ook zo is, dat de prijzen verder omhoog gaan bij grote loonstijgingen? De één zegt van niet, de ander zegt van wel. Het is maar net wat de economische visie en het eigen belang is. De vakbonden vinden dat er ruimte is voor 10% hogere lonen. Dat het ook fair is, zeker in sectoren waar de lonen de afgelopen jaren zijn achtergebleven. Knot ziet graag dat de loonstijgingen beperkt blijven tot 5 à 7 procent.

Hogere prijzen door graaiflatie?

De enorme prijsstijgingen waar we de laatste tijd tegenaan lopen komen volgens diverse bronnen deels door ‘graaiflatie‘. Sommige prijzen zijn veel sterker gestegen dan te verklaren is uit de gestegen kosten van bedrijven. Die verhogen hun marge en maken grotere winsten. Of je dat graaiflatie moet noemen of niet, daar kun je over discussiëren. Ook dat is weer een kwestie van economische visie, het is maar net waar je naar kijkt.

Hogere prijzen voor boodschappen: inflatie

Interessante tijd voor economen

Het is een interessante tijd voor economen. Wat gebeurt er nu eigenlijk, en wat moet er gebeuren om de boel onder controle te houden? Ik ben geen econoom. Gevoelsmatig ben ik op de hand van Klaas Knot: verhoog die lonen nou niet teveel.

Excuus voor prijsverhogingen

Grote loonstijgingen zullen bedrijven alleen maar aanzetten tot het verder verhogen van de prijzen. Daarmee hebben ze immers een nieuw excuus. Na de hoge energieprijzen zijn dan nu de gestegen loonkosten de motivatie.

Bedrijven bepalen prijzen

Het doorberekenen van kosten door bedrijven is naar mijn idee niet tegen te houden. We hebben een vrije economie, bedrijven mogen zelf weten wat ze voor hun producten vragen. Het is aan de klanten om te beslissen of ze die prijs er wel of niet voor willen betalen.

Macht van de consument

Daarmee kom ik dan weer bij de macht van de consument: als we de prijsverhogingen onacceptabel vinden moeten we de producten niet kopen. Of minder. Maar dat doen we niet. In plaats daarvan eisen we hogere lonen en uitkeringen, zodat de inflatie gecompenseerd wordt. Vanuit de eigen portemonnee gezien heel logisch, in economisch opzicht risicovol.

ECB vecht tegen inflatie

De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogt de rente steeds verder om de hoge inflatie te bestrijden. Vorige week nog maar eens 0,25% erbij. Het idee daarachter: als lenen duurder wordt gaan bedrijven en consumenten minder geld uitgeven, de economie wordt erdoor afgekoeld. Dat lijkt wel te werken. Alleen wordt die inflatiebeheersing in de wielen gereden als de lonen teveel omhoog gaan. Zoals Knot het zegt:

"Als de centrale bank geen hulp krijgt van werkgevers, werknemers en overheid om de inflatie te beheersen, dan zal de rente verhoogd moeten worden, waarmee we alle vormen van besteding afremmen."

Wat kun jij doen?

Wat kun je hier nou mee als consument? Het zijn allemaal ontwikkelingen waar jij persoonlijk niet veel aan kunt doen. Een hoger loon is voor jouw eigen portemonnee gewoon prettig, simpel. Want die hogere prijzen, daar heb jij geen directe invloed op – en je moet ze wel betalen.

Jouw persoonlijke inflatie

Ik zou zeggen: kijk naar jouw persoonlijke inflatie. Geef je op dit moment veel meer uit aan dezelfde zaken als een jaar geleden? Probeer dan eens om andere keuzes te maken, zodat die uitgaven binnen de perken blijven. Kijk kritisch naar waar jij je geld aan uitgeeft en waar het wel wat minder kan.

Besparen op je uitgaven

Geld besparen dus, ook al is je inkomen niet omlaag gegaan. Op die manier kun je uitkomen met een kleinere loonstijging, zijn die enorme looneisen niet nodig. En wie weet, zorgen onze keuzes er ook nog voor dat bedrijven tegen de grenzen aanlopen van hoe sterk ze hun prijzen kunnen verhogen. Zo kan de inflatie beter beheerst worden.  

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek