Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 12 mei 2023, 08:47 - Anneke Ranzato-Versloot
#besparen

Besparen is het eerste waar veel mensen aan denken als ze geld tekort komen. Als je in een maand niet genoeg geld binnenkrijgt voor alle uitgaven die je doet ontstaat er vanzelf een probleem, dus is het goed dat je daar bewust mee bezig bent.

Uitgaven en inkomsten

Er zijn allerlei manieren om geld te besparen. Ook jij kunt er waarschijnlijk wel voor zorgen dat je minder geld uitgeeft, laten we weer eens een aantal tips doornemen. Vergeet alleen niet om ook naar de andere kant van jouw financiën te kijken: de inkomsten!

Weegschaal met inkomsten en uitgaven

Tips om geld te besparen

Zoals gezegd: er zijn allerlei manieren om geld te besparen. We geven er al heel wat hier op HomeFinance.nl in het onderdeel Besparen:

Ik weet het: besparen op je boodschappen is op dit moment nogal een probleem. Of tenminste: als je ernaar streeft om minder uit te geven in de supermarkt dan een jaar geleden. Dat is met de huidige inflatie niet realistisch.

Minder uitgeven dan je zou doen als je niet oplet

Het is maar net hoe je besparen ziet... het kan ook betekenen: minder uitgeven dan je zou doen als je er niet op let, gewoon koopt wat je gewend bent. Dan is het juist nu zéker mogelijk om te besparen, omdat vooral die A-merken qua prijs bizar gestegen zijn. 

Nutella - dure A-merken

Besparen op luxe

Voor veel Nederlanders geldt dat ze nog heel veel ruimte hebben om geld te besparen. Besparen op luxe. Zo lang je uit eten gaat, naar de bioscoop en andere uitjes onderneemt die flink geld kosten is daar een makkelijke bespaarpost te vinden. Hetzelfde geldt voor luxe uitgaven aan je huis, uiterlijk en nog veel meer.

Verwend qua eisen

Heel wat mensen zijn behoorlijk verwend qua 'eisen' die ze stellen aan hun leven. Eisen die allemaal geld kosten, uitgaven die niet per se noodzakelijk zijn. Helemaal goed natuurlijk: zolang je het geld hebt, voldoende buffer hebt om tegenvallers op te vangen en jouw financiële toekomst goed is geregeld... lekker doen.

Luxe uit eten

Heb je echter het geld niet (meer), dan moet je in mijn ogen in een razend tempo minder veeleisend worden. En snel gaan besparen op die luxe uitgaven.

Alle bespaartips al toegepast

Helaas is er ook geen groep mensen die geen cent meer uitgeeft aan luxe. Die al op alle mogelijke fronten aan het besparen zijn geslagen en alle bespaartips die je overal ziet langskomen allang hebben toegepast. En die toch de eindjes niet of nauwelijks aan elkaar kunnen knopen. Je ziet deze mensen veel minder, omdat ze geen geld hebben voor uitjes of shoppen. Maar ze zijn er wel degelijk, in grote aantallen.

Hulp bij armoede

Gelukkig hebben we in Nederland uitkeringen en toeslagen. Extra fondsen bij de gemeenten voor bijzondere bijstand als dat nodig is. En heel veel goede doelen die mensen die in armoede leven te ondersteunen. Kijk maar eens:

Inkomsten verhogen

Wat mensen nog weleens vergeten is dat er misschien wel mogelijkheden zijn om meer geld binnen te krijgen. Je inkomsten te verhogen.

Toeslagen en tegemoetkomingen benutten

Dat kan zijn via toeslagen of tegemoetkomingen die je nog niet benut. Dat zou toch wel enorm zonde zijn, als je daardoor inkomsten misloopt. Het kan nooit kwaad om (nog eens) na te gaan of je alle regelingen wel in beeld hebt. Daarvoor heb je een hele handige website: BerekenUwRecht.nl - van het Nibud. 

Bereken uw recht - Nibud

Zelf meer geld verdienen

Daarnaast is het goed om altijd creatief te blijven nadenken over hoe je zelf meer geld kunt verdienen. Ik kan me helemaal voorstellen dat je daar niet (meer) mee bezig bent als je doorlopend zorgen hebt over geld. Dat je dan slecht slaapt, je slecht voelt en ook het gevoel hebt dat je geen ruimte hebt om creatief te denken. 

Tips voor extra inkomsten

Ik schreef hier een paar jaar geleden - aan het begin van de coronatijd - al een uitgebreide blog over, met tips om online en offline extra geld te verdienen. Corona is gelukkig niet meer actueel, maar de meeste tips zijn nog net zo waardevol als toen.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.