Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Foutje hypotheekrenteaftrek: indirect antwoord van Staatssecretaris

Reparatie eigenwoningregeling opgenomen in Belastingplan 2024

Reparatie eigenwoningregeling opgenomen in Belastingplan 2024

In februari deelde ik twee artikelen met u over een foutje van de Staatssecretaris van Financiën rondom de aflosstand bij hypotheken:

Staatsecretaris van Financiën Marnix van Rij - fiscaliteit en belastingdienst

Fout van de Staatssecretaris

Het gaat hier om huizenbezitters die na 1 januari 2013 een koopwoning hebben gekocht en later een andere woning gaan kopen met een andere partner. In het kort komt het erop neer dat de Staatssecretaris was vergeten te vermelden dat de berekening van de aflosstand van een lopende hypotheek gelijk mag zijn in de volgende twee situaties:

  • eerst woning kopen en daarna huidige woning verkopen (nu gedeeltelijk box 3 bedrag)
  • eerst huidige woning verkopen en daarna woning kopen (nu volledig box 1 bedrag)

Negatieve reacties

De eerste blog leverde diverse negatieve reacties op, reden voor mij om er een tweede blog over te schrijven. Hierin heb ik uitgelegd hoe de blog en de IEX column tot stand is gekomen. Opvallend is dat bij de tweede blog geen reacties zijn geplaatst.

Duidelijkheid voor huizenbezitters

Voor alle duidelijkheid: de blogs zijn geschreven om meer duidelijkheid te geven aan huizenbezitters. Ik vind dat zij het recht hebben om ervan op de hoogte te zijn (als er een fout is ontstaan die er voor zorgt) dat er gedeeltelijk geen renteaftrek meer is.

Contact met politici

Zoals eerder aangegeven heb ik na de IEX column contact opgenomen met diverse Kamerleden, waaronder Pieter Omtzigt, en met de Staatssecretaris zelf. Bovendien heb ik nog wat andere wegen bewandeld om te zorgen dat er snel antwoord zou komen. In februari heb ik eerst via de Tweede Kamer der Staten-Generaal bericht ontvangen dat zij mijn mail hebben ontvangen.

Onverwacht nieuws uit Den Haag

Vorig week kwam er onverwacht nieuws. In het overzicht van het wetsvoorstel Belastingplan 2024 stond het volgende:

Reparatie in eigenwoningregeling bij verhuisregelingen voor partners met een eigenwoningverleden

Onder bepaalde omstandigheden maakt het uit of de te vervreemden oude woning wordt verkocht vóórdat of nádat de nieuwe woning wordt gekocht en betrokken. Afhankelijk van de volgorde kan een grondslagverschil inkomen uit eigen woning bestaan voor belastingplichtigen met een nieuwe eigen woning waarbij een of beide fiscale partners een eigenwoningverleden heeft. Dit verschil is niet beoogd en een oplossing wordt uitgewerkt.

Foutje wordt rechtgezet

Uit het bovenstaande kunnen we concluderen dat het foutje wordt rechtgezet en dat in beide situaties (eerst aankoop nieuwe woning / eerst verkoop huidige woning) de betaalde hypotheekrente fiscaal aftrekbaar is. Anders gezegd: er ontstaat geen box 3 bedrag meer. We moeten nog wel een jaartje wachten alvorens er definitief antwoord komt uit Den Haag.

Benieuwd naar de reacties!

Ik ben wel benieuwd of de personen die in de eerste blog hebben beweerd dat ik verkeerde informatie heb gepubliceerd hierop terug durven te komen. Of blijft het weer stil, zoals na publicatie van mijn tweede blog?

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek