Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 19 mei 2023, 07:59 - Jos Koets
#hypotheek #belasting

In februari deelde ik twee artikelen met u over een foutje van de Staatssecretaris van Financiën rondom de aflosstand bij hypotheken:

Staatsecretaris van Financiën Marnix van Rij - fiscaliteit en belastingdienst

Fout van de Staatssecretaris

Het gaat hier om huizenbezitters die na 1 januari 2013 een koopwoning hebben gekocht en later een andere woning gaan kopen met een andere partner. In het kort komt het erop neer dat de Staatssecretaris was vergeten te vermelden dat de berekening van de aflosstand van een lopende hypotheek gelijk mag zijn in de volgende twee situaties:

  • eerst woning kopen en daarna huidige woning verkopen (nu gedeeltelijk box 3 bedrag)
  • eerst huidige woning verkopen en daarna woning kopen (nu volledig box 1 bedrag)

Negatieve reacties

De eerste blog leverde diverse negatieve reacties op, reden voor mij om er een tweede blog over te schrijven. Hierin heb ik uitgelegd hoe de blog en de IEX column tot stand is gekomen. Opvallend is dat bij de tweede blog geen reacties zijn geplaatst.

Duidelijkheid voor huizenbezitters

Voor alle duidelijkheid: de blogs zijn geschreven om meer duidelijkheid te geven aan huizenbezitters. Ik vind dat zij het recht hebben om ervan op de hoogte te zijn (als er een fout is ontstaan die er voor zorgt) dat er gedeeltelijk geen renteaftrek meer is.

Contact met politici

Zoals eerder aangegeven heb ik na de IEX column contact opgenomen met diverse Kamerleden, waaronder Pieter Omtzigt, en met de Staatssecretaris zelf. Bovendien heb ik nog wat andere wegen bewandeld om te zorgen dat er snel antwoord zou komen. In februari heb ik eerst via de Tweede Kamer der Staten-Generaal bericht ontvangen dat zij mijn mail hebben ontvangen.

Onverwacht nieuws uit Den Haag

Vorig week kwam er onverwacht nieuws. In het overzicht van het wetsvoorstel Belastingplan 2024 stond het volgende:

Reparatie in eigenwoningregeling bij verhuisregelingen voor partners met een eigenwoningverleden

Onder bepaalde omstandigheden maakt het uit of de te vervreemden oude woning wordt verkocht vóórdat of nádat de nieuwe woning wordt gekocht en betrokken. Afhankelijk van de volgorde kan een grondslagverschil inkomen uit eigen woning bestaan voor belastingplichtigen met een nieuwe eigen woning waarbij een of beide fiscale partners een eigenwoningverleden heeft. Dit verschil is niet beoogd en een oplossing wordt uitgewerkt.

Foutje wordt rechtgezet

Uit het bovenstaande kunnen we concluderen dat het foutje wordt rechtgezet en dat in beide situaties (eerst aankoop nieuwe woning / eerst verkoop huidige woning) de betaalde hypotheekrente fiscaal aftrekbaar is. Anders gezegd: er ontstaat geen box 3 bedrag meer. We moeten nog wel een jaartje wachten alvorens er definitief antwoord komt uit Den Haag.

Benieuwd naar de reacties!

Ik ben wel benieuwd of de personen die in de eerste blog hebben beweerd dat ik verkeerde informatie heb gepubliceerd hierop terug durven te komen. Of blijft het weer stil, zoals na publicatie van mijn tweede blog?

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.