Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 22 mei 2023, 10:32 - Anneke Ranzato-Versloot
#lenen

Het is niet de eerste keer dat ik erover schrijf, het zal ook niet de laatste keer zijn: achteraf betalen. Ze noemen het ook wel BNPL, buy now, pay later. Gelukkig is er behoorlijk aandacht voor de gevaren ervan de laatste tijd, zoals deze video van NOS Stories:

Vooral Klarna is een bekende naam op het gebied van achteraf betalen. En AfterPay, maar die werken tegenwoordig onder een nieuwe naam: Riverty

Dingen kopen waar je geen geld voor hebt

Ik ga deze keer niet nog eens uitleggen waarom ik geen fan ben van dat achteraf betalen. Dat is behoorlijk zwak uitgedrukt trouwens, ik ben er gewoon fel op tegen. Het wordt met BNPL veel te gemakkelijk gemaakt om dingen te kopen waar je geen geld voor hebt. En webshops werken er gráág aan mee, want voor hen werkt het omzetverhogend.

Lening afsluiten werkt anders

Ben ik ook tegen het afsluiten van een lening dan? Daarmee geef je immers ook geld uit dat je niet hebt. Nee, op zich ben ik niet tegen lenen. Als je een lening aanvraagt wordt goed gekeken naar jouw financiën. De vraag of je genoeg inkomsten hebt om de maandelijkse leninglasten zonder problemen te betalen. De check bij het BKR of je in het verleden betalingsproblemen hebt gehad.

Geld lenen na check

Onder de radar van de regels

Zo zorgvuldig gaat het niet als je een aankoop doet bij een webshop en aangeeft dat je die achteraf wilt betalen. Ze vliegen onder de radar van de regels, die uitgesteld-betalen-clubs. Een beetje ala de aanbieders van flitskredieten (minileningen) - ben ik ook allergisch voor. Je hoort er weinig meer over maar ze bestaan nog steeds.

Jongeren die goed met geld omgaan

Met interesse keek ik naar de reacties onder de NOS Story over Klarna en consorten. De meeste jongeren die reageren geven aan niet te lenen via Klarna of andere aanbieders van uitgesteld betalen. Hebben goed geleerd om geen geld uit te geven dat ze niet hebben.

Interesse in geldzaken

Dat verbaast me niet: wie dit soort video's kijkt vindt het interessant en ziet vooral bevestigd wat ze allang weten. Net als met de artikelen hier op HomeFinance: die worden meestal gelezen door mensen die geldzaken interessant vinden. 

Vrienden en kinderen waarschuwen

Hoe dan ook : elke publiciteit over het gevaar van achteraf betalen is welkom. Zeker als die wel gericht is op jongeren, omdat de verstandige vrienden dan de minder verstandige wijzer kunnen maken. Een waarschuwing zal meer effect hebben als die komt van een leeftijdsgenoot dan van een volwassene die ze niet kennen. Daarnaast spelen ouders natuurlijk ook een belangrijke rol. Als je merkt dat jouw kind spullen online koopt en niet direct betaalt... ga vooral goed in gesprek daarover!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.