Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 24 mei 2023, 08:45 - Anneke Ranzato-Versloot
#verduurzamen

We zijn er nog niet helemaal uit, wie we gaan inschakelen voor het plaatsen van kunststof kozijnen in onze woning. Wel bijna, we wachten nog op één offerte en hakken dan de knoop door. Dan gaat het nog een hele tijd duren voordat we aan de beurt zijn, zoveel is mij wel duidelijk. Maar goed, dan is het in elk geval opgestart.

Papierwerk: financiering regelen

Zodra we helder hebben wat we gaan uitgeven wordt het concreet en kunnen we aan de slag met de administratieve rompslomp.

Papieren rompslomp

De keuzes die we hebben voor het financieren van die verduurzaming van ons huis (kunststof kozijnen met nieuwe beglazing en daarnaast spouwmuurisolatie), daar schreef ik vorige maand al over in Verduurzaming financieren: wat kies je?

ISDE subsidie aanvragen

Een deel van de investering krijgen we als het goed is via subsidie (de Investeringssubsidie voor duurzame energie ISDE) weer terug. Dat is mooi meegenomen in het hele financieringsplaatje.

Veel problemen bij subsidie-aanvraag

Ik vind het dus erg interessant (en schokkend) om te lezen dat er veel problemen zijn rondom de subsidieaanvraag voor verduurzaming. Vereniging Eigen Huis had er een meldpunt voor geopend, waarop ze in een maand tijd bijna 700 meldingen binnenkregen. Dat is echt veel!

Vereniging Eigen Huis

34% haakt af tijdens aanvraagproces

Dan blijkt dat maar liefst 34% van de woningeigenaren tijdens de subsidie-aanvraag is afgehaakt. Die hebben kennelijk besloten dan toch maar geen subsidie op te vragen, omdat het proces zo ingewikkeld was. Of sterker uitgedrukt: 'onbegrijpelijk, ontoegankelijk en tijdrovend'.

Meldcodes & foto's

Gedoe met meldcodes, met foto's die je moet aanleveren van de situatie vooraf én tijdens de werkzaamheden. Vooral die foto's: als het werk eenmaal is uitgevoerd kun je niet alsnog foto's maken van de oude situatie en de uitvoering. Dus dat moeten we niet vergeten!

Subsidie vooraf verstrekken?

Het kan natuurlijk niet de bedoeling zijn van een subsidiemaatregel, dat mensen die er wel recht op hebben afhaken vanwege het proces. Eigen Huis pleit gezien de problemen voor een subsidie vooraf. Ik geloof niet dat ik het daarmee eens ben. Een subsidie vooraf kan weer veel gedoe geven als achteraf blijkt dat mensen er geen recht op hadden, of minder. Dan moeten ze terugbetalen?

Stappenplan aanvraag ISDE-subsidie

Veel logischer lijkt het mij als het proces wordt verbeterd. Dat zou toch moeten kunnen? Tot het zover is zal ik me in elk geval goed voorbereiden op die subsidie aanvraag. Vereniging Eigen Huis heeft een handig Stappenplan voor de aanvraag van de ISDE-subsidie opgesteld, dat ga ik dus volgen:

Stappenplan aanvraag ISDE-subsidie

Heb jij ervaring met het aanvragen van de ISDE-subsidie waar ik iets aan kan hebben? Meld het vooral hieronder bij de reacties!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.