Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 1 juni 2023, 08:20 - Jos Koets
#inflatie #hypotheek #sparen

De afgelopen maanden wordt er steeds meer geschreven in de media over de Graaicultuur. Vanwege de inflatie verhogen bedrijven de prijzen van hun producten, waardoor de consument meer moet betalen. Natuurlijk geven deze bedrijven aan dat hun kosten hoger zijn geworden. Er zijn alleen ook bedrijven die de prijzen sterker verhogen dan hun kosten... dat noemen we 'graaiflatie'. De consument is de dupe.

Loon-prijsspiraal

Echter: deze gaat als werknemer wel even op kantoor langs bij zijn / haar werkgever om een praatje te maken over een loonsverhoging. Er ontstaat een mooie spiraal waarbij alles steeds duurder wordt en dit moet gecompenseerd worden door hogere lonen (loon-prijsspiraal).

Recordwinsten bij banken

Twee weken geleden in de Telegraaf een artikel over de banken. Deze maken op het ogenblik recordwinsten ten koste van de consument. Wat is er aan de hand?

Volgens cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) is de gemiddelde spaarrente circa 0,5 procent. Banken die overtollig spaargeld bij de centrale bank stallen, krijgen zelf een vergoeding van 3,25 procent. Op nieuwe hypotheken was de gemiddelde rente in maart meer dan 3,5 procent. Volgens DNB-onderzoek verhogen banken hun hypotheekrente veel sneller dan de spaarrente. „Dat is een teken van gebrekkige concurrentie”, zegt mededingingsprofessor Maarten Pieter Schinkel van de UvA.

De vraag is natuurlijk hoeveel er verdiend wordt aan de hypotheekrentes:

Ik maak me hier al langer druk om”, zegt Remco van Os, directeur van hypotheekadviesbureau VOEP Hypotheken & Verzekeringen. „Ik zit al heel lang in dit vak en volg de rentes op de voet.” Het valt hem op dat banken veel meer vragen voor een nieuwe hypotheek dan de marktrente. „De tienjaarsrente op de kapitaalmarkt is ongeveer 2,7 procent, maar de hypotheekrente voor tien jaar is bij Rabo, ABN Amro en ING tussen de 4,1 en 4,4 procent.”

Makkelijk geld verdienen voor banken

Uit het bovenstaande blijkt dat banken gemakkelijk geld verdienen. De marge op hypotheekrente is op dit moment bijna 1,5%. In het verleden was de marge ongeveer 0,6% - 0,8%. Conclusie is dus dat de marge is verdubbeld.

Actuele hypotheekrentes

Alle banken in Nederland doen hier aan mee. Er is geen enkele bank die flink loopt te stunten met hypotheekrentes. Dit laatste is natuurlijk zeer opmerkelijk omdat iedere bank zijn omzet wil behalen. Nu in de “slechte” markt worden er in vergelijking met voorgaande jaren weinig hypotheken afgesloten. Aan de andere kant is de winstmarge wel verdubbeld, dus 50% van de omzet is al voldoende voor dezelfde winst!!

Verklaring Klaas Knot

Opmerkelijk is ook de verklaring van DNB president Klaas Knot. Hij zegt dat banken nog zitten met lage hypotheekrentes op reeds afgesloten hypotheken. Deze uitleg van Knot is natuurlijk leuk verzonnen maar slaat nergens op.

Spaarrentes omhoog, hypotheekrentes omlaag

Het verhaal is simpel: de spaarrentes moeten minimaal met 1% omhoog en de hypotheekrente met minimaal 0,7% naar beneden. Helaas gaat dat de komende tijd niet gebeuren. De zakken van de graaiende banken worden extra gevuld ten koste van de consument.

Graaiende banken

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.