Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hypotheekrente behoorlijk tot rust gekomen

Prettiger om huis te kopen dan vorig jaar

Prettiger om huis te kopen dan vorig jaar

De hypotheekrente – hoe staat het daarmee tegenwoordig? Vorig jaar waren we er heel druk mee: het delen van de ontwikkelingen bij de rente voor hypotheken. Nu is het alweer een tijdje geleden dat ik er iets over geroepen heb.

Sinds begin dit jaar weinig beweging in hypotheekrente

Dat is niet vreemd: er is eigenlijk niet zoveel spannends te beleven bij de hypotheekrente. Omdat een plaatje meer zegt dan duizend woorden breng ik het maar even in beeld:

Hypotheekrente vs kapitaalmarktrente jan-mei 2023

Actuele hypotheekrente

Kapitaalmarktrente per saldo stabiel

Je ziet het wel: in 2022 vloog de kapitaalmarktrente – en daarmee de hypotheekrente – hard omhoog. Sinds januari van dit jaar is er niet veel gebeurd. Natuurlijk, de kapitaalmarktrente schommelt wel. In januari daalde deze even tot onder de 2,5% en begin maart kwam deze even boven de 3% uit, maar per saldo is er niet veel veranderd.

Hypotheekrente weinig veranderd

Dat zien we terug in de hypotheekrente. De oranje lijn laat de laagste hypotheekrente zien voor een annuïteitenhypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) met de rente 10 jaar vast. Die is al sinds half december behoorlijk stabiel op een niveau net onder tot op de 4%. 

Weinig verschil tussen 10, 20 en 30 jaar vast

Voor het niveau van de hypotheekrente maakt het trouwens weinig verschil of je die voor 10, 20 of zelfs 30 jaar vastzet. De rentepercentages liggen voor deze  rentevastperiodes nogal dicht bij elkaar:

Laagste hypotheekrente 10, 20 en 30 jaar vast - jan 2022 / mei 2023

Ook rustiger op huizenmarkt

Net als bij de hypotheekrente is het ook op de huizenmarkt een stuk rustiger. Normaler. Mooi!

Prettig als je een huis wilt kopen

De combinatie van meer rust op de huizenmarkt en in de hypotheekrente is heel prettig als je op zoek bent naar een koopwoning. Dat je….

  • de tijd kunt nemen om een huis te zoeken dat echt past bij wat jij wilt 
  • rustig kunt kijken en nadenken in plaats van overhaast moet bieden
  • ook weer met goed fatsoen het voorbehoud van financiering als ontbindende voorwaarde kunt verlangen
  • onderhandelingsruimte hebt omdat de kopers niet over elkaar heen buitelen met steeds hogere biedingen
  • niet het gevoel hebt dat je elke dat dat je later bent met de hypotheekaanvraag te maken krijgt met een wéér hogere hypotheekrente
  • beter weet wat je maximaal kunt lenen – er niet tegenaan loopt dat jouw maximale hypotheek opeens veel lager uitpakt door een verder gestegen hypotheekrente

Ben je financieel ook beter uit?

Of je financieel per saldo beter uit bent is nog maar de vraag. De huizenprijzen zijn wel gedaald ten opzichte van vorig jaar, maar de maandlasten zijn door de hogere hypotheekrente niet per se lager. Maar ja, dat is eigenlijk niet zo zinvol om over na te denken. Vorig jaar was vorig jaar, daar kun je nu toch niets meer mee.

Hypotheek berekenen - huis kopen

Geen drama voor verkopers

Ondertussen is het niet zo dat de markt voor verkopers een drama is geworden. Huizen staan weer even te koop maar er zijn nog steeds kopers. De huizenprijzen dalen wat, maar niet dramatisch. Het lijkt mij dat de huidige huizenmarkt voor alle partijen wel okay is, toch?

Sparren met hypotheekadviseur

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek