Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 6 juni 2023, 09:02 - Anneke Ranzato-Versloot
#hypotheek #algemene rentes

De hypotheekrente - hoe staat het daarmee tegenwoordig? Vorig jaar waren we er heel druk mee: het delen van de ontwikkelingen bij de rente voor hypotheken. Nu is het alweer een tijdje geleden dat ik er iets over geroepen heb.

Sinds begin dit jaar weinig beweging in hypotheekrente

Dat is niet vreemd: er is eigenlijk niet zoveel spannends te beleven bij de hypotheekrente. Omdat een plaatje meer zegt dan duizend woorden breng ik het maar even in beeld:

Hypotheekrente vs kapitaalmarktrente jan-mei 2023

Actuele hypotheekrente

Kapitaalmarktrente per saldo stabiel

Je ziet het wel: in 2022 vloog de kapitaalmarktrente - en daarmee de hypotheekrente - hard omhoog. Sinds januari van dit jaar is er niet veel gebeurd. Natuurlijk, de kapitaalmarktrente schommelt wel. In januari daalde deze even tot onder de 2,5% en begin maart kwam deze even boven de 3% uit, maar per saldo is er niet veel veranderd.

Hypotheekrente weinig veranderd

Dat zien we terug in de hypotheekrente. De oranje lijn laat de laagste hypotheekrente zien voor een annuïteitenhypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) met de rente 10 jaar vast. Die is al sinds half december behoorlijk stabiel op een niveau net onder tot op de 4%. 

Weinig verschil tussen 10, 20 en 30 jaar vast

Voor het niveau van de hypotheekrente maakt het trouwens weinig verschil of je die voor 10, 20 of zelfs 30 jaar vastzet. De rentepercentages liggen voor deze  rentevastperiodes nogal dicht bij elkaar:

Laagste hypotheekrente 10, 20 en 30 jaar vast - jan 2022 / mei 2023

Ook rustiger op huizenmarkt

Net als bij de hypotheekrente is het ook op de huizenmarkt een stuk rustiger. Normaler. Mooi!

Prettig als je een huis wilt kopen

De combinatie van meer rust op de huizenmarkt en in de hypotheekrente is heel prettig als je op zoek bent naar een koopwoning. Dat je....

  • de tijd kunt nemen om een huis te zoeken dat echt past bij wat jij wilt 
  • rustig kunt kijken en nadenken in plaats van overhaast moet bieden
  • ook weer met goed fatsoen het voorbehoud van financiering als ontbindende voorwaarde kunt verlangen
  • onderhandelingsruimte hebt omdat de kopers niet over elkaar heen buitelen met steeds hogere biedingen
  • niet het gevoel hebt dat je elke dat dat je later bent met de hypotheekaanvraag te maken krijgt met een wéér hogere hypotheekrente
  • beter weet wat je maximaal kunt lenen - er niet tegenaan loopt dat jouw maximale hypotheek opeens veel lager uitpakt door een verder gestegen hypotheekrente

Ben je financieel ook beter uit?

Of je financieel per saldo beter uit bent is nog maar de vraag. De huizenprijzen zijn wel gedaald ten opzichte van vorig jaar, maar de maandlasten zijn door de hogere hypotheekrente niet per se lager. Maar ja, dat is eigenlijk niet zo zinvol om over na te denken. Vorig jaar was vorig jaar, daar kun je nu toch niets meer mee.

Hypotheek berekenen - huis kopen

Geen drama voor verkopers

Ondertussen is het niet zo dat de markt voor verkopers een drama is geworden. Huizen staan weer even te koop maar er zijn nog steeds kopers. De huizenprijzen dalen wat, maar niet dramatisch. Het lijkt mij dat de huidige huizenmarkt voor alle partijen wel okay is, toch?

Sparren met hypotheekadviseur

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.