Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 12 juni 2023, 11:27 - Anneke Ranzato-Versloot
#verduurzamen

Wat is het warm... daar kunnen we met z'n allen niet omheen. Verkoeling is enorm welkom en dan denk je al snel aan airconditioning. Maar ja, een airco vreet wel weer stroom, dus waar blijven we dan met onze goede voornemens om te verduurzamen?

Airco vreet stroom

Natuurlijk zijn er airco's te koop die heel energiezuinig zijn. Dus als je er dan tóch aan gaat, let dan absoluut op het verbruik van dat apparaat. Maar misschien lukt het je ook om je huis koel te houden zónder stroomvretende airconditioning?

Huis en omgeving koel houden

MilieuCentraal heeft prettig in beeld gebracht hoe je jouw huis en omgeving koel kunt houden:

Huis en omgeving koel houden - MilieuCentraal

Verduurzamen om minder te hoeven verwarmen...

Bij het verduurzamen van ons huis denken we vooral aan het verbruiken van minder gas om de woning te verwarmen. Dat lijkt nu héél ver weg... hoezo verwarmen? Koelen is wat we nodig hebben!

... en om warmte juist buiten te houden

Goed nieuws voor jouw verduurzamingsplannen: een goed geïsoleerd huis is ook een manier om het binnen koel te houden. Moet je wel tijdens warme dagen overdag de ramen en deuren dichthouden, dan kan de isolatie goed z'n werk doen en de warme lucht dus buitensluiten.

Oplopende temperatuur

Dus: muren en daken isoleren is óók een goed idee om de temperatuur in huis 's zomers te verzachten, niet alleen om in de winter minder gas te verbruiken.

Zonwering met HR++ glas goed voor koelte

In die zin is het plaatsen van zonwering ook goed voor een duurzamer huis. Combineer je HR++ glas (ook een duurzaamheidsmaatregel) met zonwering aan de buitenkant van je huis, dan houd je - zegt MilieuCentraal - zo'n 80% van de warmtestraling tegen.

Neem géén zonwerend glas!

Aandachtspuntje: neem géén zonwerend HR++ glas, hoe interessant dat misschien ook lijkt nu de zon zo uitbundig schijnt. Je houdt dan immers in winter ook de zonnewarmte buiten, terwijl die er dan voor zorgt dat je minder hoeft te verwarmen.

Zonnepanelen leveren flink stroom op

Een voordeel van die vele zonnige dagen is dat de zonnepanelen op je dak heerlijk veel stroom opleveren. Ik hoorde vandaag iets over een systeem waarbij een airco alleen aanslaat als de zonnepanelen op je dak goed stroom geven. Klinkt logisch: alleen als de zon zo sterk schijnt zou het nodig moeten zijn om de airco aan te hebben.

Zonnepanelen op je dak

Energiebesparende maatregelen voor het hele jaar

Als je aan de slag gaat met het verduurzamen van je huis wil je natuurlijk dat de maatregelen die je treft het hele jaar door effectief zijn. Dat je per saldo minder verbruikt, zowel in de winter als in de zomer. Maar wat zijn de maatregelen voor jou de beste zijn om te nemen? Welke leveren het meeste op en wat kosten ze? Gelukkig zijn er specialisten om je daarbij de weg te wijzen. 

Gratis Energiebespaarscan!

Ken je onze samenwerking met Dde Energiebespaarders al? Via HomeFinance kun je bij hen helemaal gratis een Energiebespaarscan krijgen - een uitgebreid rapport met energiebesparende maatregelen, afgestemd op jouw huis en situatie. Top toch?

Energiebespaarscan aanvragen

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.