Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 14 juni 2023, 08:27 - Anneke Ranzato-Versloot
#besparen #energie

Marktonderzoeker GfK komt met goed nieuws: boodschappen worden niet meer duurder! Het zou nog fijner zijn als ze een keer wat goedkoper worden na de bizarre prijsstijgingen van de afgelopen tijd, maar of we dat mogen verwachten? 

Prijzen boodschappen stabiel volgens GfK

De cijfers liegen op zich niet, GfK meet al een tijdje de prijzen van een kar met 55 basisproducten. Die werden in de afgelopen twee jaar maar liefst 30% duurder - maar in de eerste maanden van dit jaar zelfs iets goedkoper. Tegen NU.nl zegt woordvoerder Norman Buysse:

De prijsstijgingen lijken ten einde. Het kan zijn dat we nu het kantelpunt hebben bereikt en de prijzen zullen dalen. De prijzen zijn stabiel en nemen in sommige gevallen heel lichtjes af.

Zou het echt? Laten we het hopen, maar ik weet het zo net nog niet. Er spelen iets teveel ontwikkelingen die de prijzen van onze boodschappen weer kunnen verhogen... 

Hogere gasprijs kan roet in het eten gooien

Tegelijk met dit artikel staat bij 'Meest gelezen' op NU.nl: 'Gasprijs schiet opnieuw flink omhoog, derde sprong in acht dagen'. Dat kan het verhaal van GfK makkelijk onderuit halen, aangezien daar nog aangegeven wordt dat de energieprijzen inmiddels flink gedaald zijn. Dat het hoge prijsniveau van energie één van de voornaamste redenen was voor de duurdere boodschappen. Dus als de gasprijs nu alweer stijgt... wat betekent dat dan voor de prijs van onze boodschappen?

Boodschappen doen

Loon-prijsspiraal ook

Er zijn meer factoren die de kosten van onze aankopen beïnvloeden. Wat dacht je van de lonen? Iedereen wil meer verdienen - op zich niet gek om een compensatie te willen voor de hoge inflatie - en dat werkt logischerwijs ook weer door in de prijzen. Daar hebben we de veelbesproken loon-prijsspiraal!

Besparen op boodschappen

GfK deelt ook nog wat andere interessante informatie - vooral over hoe mensen aan het besparen zijn geslagen bij hun uitgaven aan boodschappen. Een paar highlights (voor het geval je bespaar-inspiratie nodig hebt):

  • we kopen gewoon minder
  • we gooien minder weg, warmen vaker een kliekje op
  • we gaan vaker naar de supermarkt, verspillen daardoor minder en kopen versere producten
  • we letten goed op de koopjes
  • we kopen vaker een huismerk in plaats van een A-merk
  • we bereiden ons voor door de folder van de supermarkt te bekijken voor we er naartoe gaan
  • we maken een lijstje en houden ons daaraan
  • we proberen vaker een andere winkel of een ander merk

Geen wereldschokkende maatregelen zou ik zo zeggen, maar als je het allemaal doet kun je zéker geld besparen op je boodschappen. Dus mocht je nog niet bezig zijn met minder geld uitgeven in de supermarkt... probeer het eens!

Andere manieren om te besparen

Wie geld moet of wil besparen denkt vaak als eerste aan de boodschappen. Dat is niet gek: het zijn uitgaven die je een paar keer per week doet en waarbij het maken van andere keuzes heel direct doorwerkt in je portemonnee. Andere manieren om te besparen vergen wat meer uitzoekwerk en je ziet het effect ervan niet altijd meteen terug op je bankrekening.

Maandelijks terugkerende besparingen

Toch zijn er uitgaven die je nog veel makkelijker kunt verminderen dan die boodschappen. Wat dacht je van...

Je moet er wel even een keer mee aan de slag, maar nadat je het geregeld hebt hoef je er niet meer naar om te kijken. De besparing heeft dan iedere maand invloed op hoeveel geld je overhoudt om vrij uit te geven.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.