Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 22 juni 2023, 10:25 - Jos Koets
#besparen #inflatie #hypotheek

Sinds de oorlog tussen Oekraïne en Rusland is alles flink duurder geworden. Vorig jaar was de inflatie zelfs meer dan 10%. Het is logisch dat mensen zich zorgen maken over hun financiën.

Veel zorgen onder huizenbezitters

Uit een onderzoek van Nationale Hypotheek Garantie (NHG) onder huizenbezitters blijkt 20% zich zorgen te maken over zijn / haar financiële situatie. Veel mensen hebben stress, liggen weleens wakker over geldzorgen of voelen zich machteloos en moedeloos over hun financiële situatie. Uit het onderzoek kwam ook nog dat:

  • 14% had de afgelopen 12 maanden moeite met het betalen van de woonlasten, waarvan 20% ook wel eens een betalingsachterstand heeft 
  • 4% geeft aan onvoldoende inkomen te hebben voor de maandelijkse lasten
  • 1 op de 10 heeft de hypotheek aangepast en 16% heeft bezuinigd op onderhoud van het huis
  • globaal de helft van de huizenbezitters geeft aan een financieel specialist in te schakelen bij dreigende problemen

Problemen, bezuinigen & schaamte

Uit het bovenstaande blijkt dat er bij veel huizenbezitters een (groot) probleem is ontstaan de afgelopen tijd. Het is logisch dat velen nu aan het bezuinigen zijn of meer zijn gaan werken om alles te kunnen betalen. Het is ook logisch dat velen niet over hun financiële problemen durven te praten. Er is schaamte.

Financiële zorgen

Rol hypotheekadviseur bij financiële problemen

Ik ben van mening dat hypotheekadviseurs een grote rol kunnen spelen bij financiële problemen. Bij het afsluiten van de hypotheek moet de hypotheekadviseur de klant wijzen op hun uitgavenpatroon. Iedere persoon / stel heeft een ander uitgavenpatroon.

Maximale hypotheek te hoog

De berekening van de maximale hypotheek op inkomen is leuk, maar is niet voor iedereen leidend. Ik hoor steeds vaker van mijn klanten dat zij de hypotheeklasten (bruto en netto) bij de maximale hypotheek te hoog vinden. Deze klanten gaan dan op zoek naar een goedkopere woning.

Financiën in de toekomst

In het proces van het afsluiten van een hypotheek is het ook van belang om de toekomst (komende jaren) te bespreken.

  • Is er bijvoorbeeld een kinderwens?
  • Gaat een persoon minder werken?
  • Komt er nog een erfenis vrij?
  • Wat doet het inkomen?

Hulp bij financiële problemen

Als een huizenbezitter later in financiële problemen komt en die klopt aan bij een hypotheekadviseur, dan moet die voor zijn hulp geen factuur gaan sturen. Belangrijk is om dan met de klant de inkomsten en uitgaven op papier te zetten. De hypotheekadviseur moet direct contact opnemen met de bank waar de hypotheek loopt. Veel banken hebben een aparte afdeling met speciale medewerkers die de klant helpen bij financiële problemen.

Recessie op komst? 

De komende tijd zal het aantal huizenbezitters met financiële problemen groter worden. De hoge inflatie zorgt ervoor dat het uitgavenpatroon hoog blijft of zelfs nog verder gaat stijgen. Er klinken al geluiden vanuit de kenners dat de economie van Nederland in een recessie gaat komen. Als we elkaar een handje helpen dan kan dit grote financiële problemen voorkomen.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.