Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 20 juni 2023, 08:52 - Anneke Ranzato-Versloot
#energie #besparen

Heb je het al gezien? Sinds kort kun je op HomeFinance ook energieprijzen vergelijken! Wij vinden dat een mooie toevoeging aan ons arsenaal aan vergelijkingen voor jouw geldzaken.

Energieprijzen vergelijken

Stijgende energierekening

De energietarieven houden ons allemaal al zo'n twee jaar flink bezig. Ik zie dat ik in september 2021 al een uitgebreid artikel schreef over de stijgende energierekening, met vooral de vraag wat je kunt doen om de kosten onder controle te houden. Sindsdien komt de energierekening met regelmaat terug in onze berichten. Logisch: het onderwerp houdt Nederland bezig, en ons dus ook.

Prijsplafond voor energie

Er kwam een prijsplafond voor de energie. Simpelweg om ervoor te zorgen dat niet teveel mensen in de financiële problemen zouden komen door de hoge gas- en stroomtarieven. Dat prijsplafond zorgt er in 2023 voor dat de energierekening enigszins beperkt blijft. Enigszins, want dat plafond is wel beperkt tot een maximum verbruik van gas en stroom.

Energieprijzen

Verandering maatregelen overheid in 2024

Als ik het goed begrijp zal het prijsplafond in 2024 niet volledig verdwijnen, maar wel voor een goed deel van Nederland. Vanaf volgend jaar wil het kabinet de hulp met de energierekening beperken tot de mensen die het écht nodig hebben. Meer weten we nog niet, richting Prinsjesdag zal er meer bekend worden over de plannen.

Verduurzamen huis

Persoonlijk ben ik liever niet afhankelijk van maatregelen van de overheid. Daarmee heb je geen zekerheid, want je weet nooit hoe die er volgend jaar uitzien. Niet voor niets zijn wij bezig met het verder verduurzamen van ons huis, waar gelukkig al zonnepanelen op het dak liggen. 

Zonnepanelen op je dak

Keuze van je energiecontract

De keuze van je energiecontract heb je zelf onder controle. Of tenminste: nu weer wel. Een tijd lang was er niet echt een keuze: overstappen naar een andere energieleverancier was nauwelijks mogelijk. In elk geval niet met een vast contract, want die werden gewoon niet aangeboden. 

Wederopstanding vaste energiecontracten

Dat is nu weer anders: er zijn weer wel vaste contracten te krijgen bij energiebedrijven. De wederopstanding van de vaste energiecontracten heeft mede te maken met de nieuwe regels rondom het opzeggen ervan: dat is sinds 1 juni 2023 een stuk duurder geworden. Het energiebedrijf mag je nu de werkelijke kosten van het openbreken van je contract in rekening brengen - dat was voorheen niet zo.

Energiecontracten vergelijken

Energietarief vastzetten of toch niet?

Daardoor is het voor de leveranciers weer interessant om vaste energiecontracten aan te bieden, en dat doen ze dus ook. Persoonlijk blijf ik het lastig vinden om de keuze voor vastzetten te maken. Wij hebben al jaren een variabel energietarief en tja, daar heb ik in het afgelopen jaar weleens spijt van gehad. Als ik dan vrienden hoorde vertellen over hun vaste lage energietarieven...

Mislopen van prijsdalingen

Een vast tarief geeft wel rust natuurlijk. Je weet waar je aan toe bent, hoeft je niet druk te maken als je leest over stijgende energieprijzen. Maar ja, als de tarieven dalen loop je de lagere prijzen juist weer mis.

Ik ben er nog niet uit, jij? 

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.