Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 23 juni 2023, 07:57 - Juul Dijkhuis
#verduurzamen #energie

Wil je jouw huis verduurzamen? Maak een goed plan en vraag de ISDE-subsidie aan. Deze financiële ondersteuning vanuit de overheid is mooi meegenomen, maar recht hebben is iets anders dan het ook krijgen. Dat krijgen blijkt nog best lastig te zijn.

Subsidie aanvragen voor verduurzaming kan lastig zijn

Volgens Vereniging Eigen Huis strandt 1 op de 3 huiseigenaren in het aanvraagproces. Het aanvragen kost je tijd en moeite, en af en toe is het ook echt goed lezen wat nu de bedoeling is. Ik kan deze problemen niet oplossen, maar ik geef je wel handvatten om het eenvoudiger te maken.

Commerciële bedrijven geven verwarring

Als iets een ‘hot topic’ is, staan er commerciële bedrijven op die mee willen profiteren van de hype. Bedrijven kunnen nu veel geld verdienen met het verduurzamen van huizen. Daar is niets mis mee, maar het zorgt voor verwarring als je wilt weten of je recht hebt op subsidie vanuit de overheid.

Wirwar van regelingen en voorwaarden

Een tweede reden voor het moeilijk aanvragen van subsidies is de wirwar aan regelingen en de voorwaarden waar je aan moet voldoen. Op beide problemen ga ik een lichtje schijnen om het duidelijker te maken. Om het eenvoudig te houden richt ik mij hierbij op huiseigenaren. 

Isolatie woning

Waar moet je zijn voor subsidie?

Als je gaat Googelen op ‘subsidie aanvragen verduurzamen’, zijn de eerste resultaten vaak van commerciële bedrijven. Ze willen je waarschijnlijk oprecht informeren, maar dat is niet de informatie waar je naar op zoek bent. Je wilt eerst onafhankelijk weten wat je rechten zijn.

Website van de Rijksoverheid

Om je in te lezen ga je naar de website van de Rijksoverheid. Vervolgens moet je nog weer doorklikken naar de websites met diepgaande informatie, maar je weet in ieder geval dat je goede en betrouwbare informatie krijgt. Je kunt bijvoorbeeld doorklikken naar de subsidieregeling voor spouwmuurisolatie op de website van Milieucentraal.nl. Schrik niet, want ook op de website van de Rijksoverheid word je overladen met informatie.

Spouwmuurisolatie

Wat zijn de regels voor het krijgen van de ISDE subsidie?

Het liefst had ik hier een lijstje gemaakt met overzichtelijke regels en voorwaarden, maar zo eenvoudig is het helaas niet. Voor isolatiemaatregelen gelden andere voorwaarden dan voor een zonneboiler, en per isolatiemaatregel verschillen de voorwaarden ook weer. Toch heb ik een samenvatting voor je met wetenswaardigheden die het geheel begrijpelijker maken:

  • Er is geen subsidieregeling voor zonnepanelen. Je betaalt geen btw, maar de zogenaamde ISDE-subsidie geldt niet voor zonnepanelen. Voor de zakelijke markt is er wel een subsidie.
  • Er zijn 5 typen isolatiemaatregelen waar je subsidie voor kunt aanvragen. Je kunt tegenwoordig ook subsidie krijgen als je maar één isolatiemaatregel kiest.
  • De werkzaamheden moet je laten uitvoeren door professionals. Het zelf uitvoeren geeft geen recht op subsidie.
  • Let op de minimum eisen. Voor spouwmuurisolatie moet je bijvoorbeeld minimaal 10 m2 laten isoleren.
  • Voor glasisolatie mag je maar één keer een subsidie aanvragen. Ook als je eerst de benedenetage doet en later de bovenetage.
  • Lees goed de voorwaarden voor het isoleren voordat je begint. Er kunnen onverwachte voorwaarden gelden.
  • Maak foto’s van de situatie vóór het verduurzamen. Deze kun je gebruiken als bewijs voor het treffen van maatregelen.
  • Zoek vooraf de zogenaamde meldcodes op. Met de meldcode kun je subsidie aanvragen. Alleen al voor dakisolatie zijn er negen a4-tjes met verschillende meldcodes. Vraag hierbij de hulp van het in te schakelen bedrijf die de werkzaamheden uitvoert. Zij weten precies welke codes je moet gebruiken.

Op RVO.nl vind je het complete overzicht met voorwaarden.

Subsidie van de gemeente

Naast de landelijke subsidie voor verduurzaming kun je ook nog recht hebben op een subsidie van de gemeente. Daar kan ik jou niets over vertellen, want we hebben bijna 350 gemeenten in Nederland. Op de website van jouw gemeente kun je informatie vinden over de subsidieregeling, tenminste als die er is.

Verdrink niet in het aanvraagproces

Subsidie aanvragen moet je goed voorbereiden en daarna moet je goed opvolgen wat de regels zijn in het aanvraagproces. Het aanvragen van de subsidie is stap één. Je moet namelijk aantonen dat je aan de voorwaarden voldoet. Mijn ultieme tip is om het stappenplan van de RVO te volgen. Turf de stappen af en voorkom zo dat je verdrinkt in het proces en uiteindelijk afhaakt en veel geld laat liggen.

 Stappenplan RVO

Wat kun je besparen met verduurzamen?

Wil je samen met een energieadviseur een plan maken voor het verduurzamen van je huis? Vraag dan de gratis Energiebespaarscan aan. De adviseur komt bij jou thuis om een plan van aanpak te maken voor het verduurzamen.

Energiebespaarscan aanvragen

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Verzekeringsexpert

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.