Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogWoud van regels en voorwaarden - hoe kom je er doorheen?
Wil je jouw huis verduurzamen? Maak een goed plan en vraag de ISDE-subsidie aan. Deze financiële ondersteuning vanuit de overheid is mooi meegenomen, maar recht hebben is iets anders dan het ook krijgen. Dat krijgen blijkt nog best lastig te zijn.
Volgens Vereniging Eigen Huis strandt 1 op de 3 huiseigenaren in het aanvraagproces. Het aanvragen kost je tijd en moeite, en af en toe is het ook echt goed lezen wat nu de bedoeling is. Ik kan deze problemen niet oplossen, maar ik geef je wel handvatten om het eenvoudiger te maken.
Als iets een ‘hot topic’ is, staan er commerciële bedrijven op die mee willen profiteren van de hype. Bedrijven kunnen nu veel geld verdienen met het verduurzamen van huizen. Daar is niets mis mee, maar het zorgt voor verwarring als je wilt weten of je recht hebt op subsidie vanuit de overheid.
Een tweede reden voor het moeilijk aanvragen van subsidies is de wirwar aan regelingen en de voorwaarden waar je aan moet voldoen. Op beide problemen ga ik een lichtje schijnen om het duidelijker te maken. Om het eenvoudig te houden richt ik mij hierbij op huiseigenaren.
Als je gaat Googelen op ‘subsidie aanvragen verduurzamen’, zijn de eerste resultaten vaak van commerciële bedrijven. Ze willen je waarschijnlijk oprecht informeren, maar dat is niet de informatie waar je naar op zoek bent. Je wilt eerst onafhankelijk weten wat je rechten zijn.
Om je in te lezen ga je naar de website van de Rijksoverheid. Vervolgens moet je nog weer doorklikken naar de websites met diepgaande informatie, maar je weet in ieder geval dat je goede en betrouwbare informatie krijgt. Je kunt bijvoorbeeld doorklikken naar de subsidieregeling voor spouwmuurisolatie op de website van Milieucentraal.nl. Schrik niet, want ook op de website van de Rijksoverheid word je overladen met informatie.
Het liefst had ik hier een lijstje gemaakt met overzichtelijke regels en voorwaarden, maar zo eenvoudig is het helaas niet. Voor isolatiemaatregelen gelden andere voorwaarden dan voor een zonneboiler, en per isolatiemaatregel verschillen de voorwaarden ook weer. Toch heb ik een samenvatting voor je met wetenswaardigheden die het geheel begrijpelijker maken:
Op RVO.nl vind je het complete overzicht met voorwaarden.
Naast de landelijke subsidie voor verduurzaming kun je ook nog recht hebben op een subsidie van de gemeente. Daar kan ik jou niets over vertellen, want we hebben bijna 350 gemeenten in Nederland. Op de website van jouw gemeente kun je informatie vinden over de subsidieregeling, tenminste als die er is.
Subsidie aanvragen moet je goed voorbereiden en daarna moet je goed opvolgen wat de regels zijn in het aanvraagproces. Het aanvragen van de subsidie is stap één. Je moet namelijk aantonen dat je aan de voorwaarden voldoet. Mijn ultieme tip is om het stappenplan van de RVO te volgen. Turf de stappen af en voorkom zo dat je verdrinkt in het proces en uiteindelijk afhaakt en veel geld laat liggen.
Wil je samen met een energieadviseur een plan maken voor het verduurzamen van je huis? Vraag dan de gratis Energiebespaarscan aan. De adviseur komt bij jou thuis om een plan van aanpak te maken voor het verduurzamen.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.