Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 3 juli 2023, 15:13 - Anneke Ranzato-Versloot
#energie

Je leest er steeds meer over: dynamische energiecontracten. Met alle commotie rondom energietarieven, -contracten en -leveranciers vind ik het wel interessant om daar eens dieper in te duiken.

Vergelijk vaste en variabele contracten

Wat is een dynamisch energiecontract?

Een dynamisch energiecontract is heel anders dan een variabel of vast contract voor jouw elektriciteit en gas. De prijzen die je betaalt zijn gekoppeld aan de 'spotmarkt'.

Wat is een spotmarkt?

Er zijn verschillende markten voor energie. Op de Lange termijn markt (met futures en forwards) kopen de energieleveranciers energie in voor de vaste en variabele contracten. Op de spotmarkt (the day ahead) wordt energie verhandeld voor de komende dag.

Doorlopend wijzigende tarieven: stroomprijs verandert per uur

Op de spotmarkt veranderen de tarieven doorlopend: ieder uur gelden er andere stroomtarieven. Voor gas is de prijs per dag verschillend. Met een dynamisch energiecontract kun je daar gebruik van maken door vooral stroom te gebruiken op het moment dat het tarief laag is.

Energietarieven

Negatieve stroomprijs

Sterker nog: de stroomprijs kan ook negatief zijn Dat betekent dat je geld toe krijgt als je op dat moment stroom verbruikt. Machtig interessant om dan veel stroom te verbruiken op die momenten dus!

Terugleveren kost geld bij negatieve stroomprijs

Aan de andere kant: als je zonnepanelen hebt en stroom teruglevert aan het net op het moment dat de prijs negatief is: dan kost dat terugleveren je geld in plaats van dat het geld oplevert.

Tarieven bijhouden en flexibel inzetten

Het lijkt me wel gedoe, zo'n dynamisch energiecontract. Om er gunstig uit te springen moet je actief bijhouden op welk moment van de dag de stroomprijs gunstig is en er dan gebruik van maken. Dus bij een lage of zelfs negatieve stroomprijs de wasmachine en vaatwasser aanzetten, en de elektrische auto opladen. 

Elektrische auto opladen

Slimme meter noodzakelijk

Dat een slimme energiemeter noodzakelijk is bij een dynamisch energiecontract lijkt me logisch. De leverancier moet immers kunnen zien op welk moment je stroom en gas verbruikt, om te bepalen wat je moet betalen. Dan volstaat een meter waarbij je eens in de zoveel tijd de meterstand opneemt natuurlijk niet.

Onvoorspelbare energierekening

Met een dynamisch energiecontract is het volledig onvoorspelbaar welk bedrag je moet gaan betalen voor jouw stroom en gas. In de praktijk betaal je gewoon - net als bij vaste en variabele energiecontracten - een voorschotbedrag per maand. Alleen is het dus maar afwachten hoe jouw eindafrekening eruit komt te zien. Die is dan niet meer alleen afhankelijk van jouw verbruik, maar ook van de tarieven die per moment verschillen.

Dynamisch energiecontract lijkt me wel gedoe

Het trekt me wel, zo'n dynamisch energiecontract. Ik houd wel van variabel en flexibel. Tegelijkertijd weet ik nog niet of het voor mij geschikt is. Doorlopend die prijzen in de gaten houden en daar het moment van energieverbruik op afstemmen... lijkt me wel gedoe.

Dom als je een gunstig moment gemist hebt

Met het gevoel dat je heel dom bent als je een gunstig moment gemist hebt of juist op een ongunstig moment opeens stroom gaat gebruiken. Of zelfs per ongeluk  via je zonnepanelen stroom teruglevert aan het net bij een negatieve stroomprijs en daarvoor gewoon moet betalen.

Zonnepanelen

Ervaring met dynamisch energiecontract?

Ik ben er nog niet uit eerlijk gezegd. Ga maar eens rondvragen in mijn omgeving of er iemand is met een dynamisch energiecontract, die persoonlijke ervaring met me kan delen. Of misschien kun jij er iets over vertellen?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.