Search
Close this search box.

Persoonlijk bespaarplan: zo pak je dat aan

Geld besparen op een manier die voor jou werkt

Geld besparen op een manier die voor jou werkt

De focus als het gaat om ‘besparen’ ligt tegenwoordig enorm op energie besparen. Je zou bijna vergeten dat er nog allerlei andere manieren zijn om geld te besparen… die zijn er natuurlijk wel, en benut jij ze allemaal optimaal?

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Benut jij bespaartips optimaal?

Geld besparen op energie

Besparen op je energieverbruik is natuurlijk een prima manier om geld te besparen. Misschien doe jij dat trouwens niet eens voor het geld maar vooral voor de aardbol, dat zou prima kunnen.

Lagere energieprijzen

De andere manier om jouw energierekening naar beneden te krijgen is door goed te kijken naar de energieprijzen die je betaalt. Hoe zit dat bij jouw energieleverancier? En is een ander energiebedrijf niet goedkoper?

Energieprijzen vergelijken

Misschien is een dynamisch energiecontract wel een goed idee voor jou… ik schreef er eerder deze week een blog over en ben er toch wel van gecharmeerd geloof ik.

Waar kun je nog meer geld op besparen?

Alles waar je geld aan uitgeeft is een kans om te besparen. Waar jouw bespaarkansen liggen, dat ligt er maar net aan waar jouw geld nu naartoe gaat. Met vervolgens de vraag in hoeverre die uitgave nodig of belangrijk voor je is.

Besparen is persoonlijk!

Want besparen is eigenlijk heel persoonlijk. Een ander kan wel naar jouw uitgaven kijken en zeggen: dáár kun je makkelijk geld besparen, en dáár ook. Dat zal dan objectief gezien wel kloppen, de vraag is alleen of dat voor jou persoonlijk ook een goed idee is. Het is belangrijk om daar rekening mee te houden. Doe je dat niet, dan is jouw poging om geld te besparen waarschijnlijk kansloos.

Bespaartips toepassen

Er zijn talloze bespaartips te bedenken en te vinden. Hier op HomeFinance.nl en overal op internet, in kranten en tijdschriften… je kunt je lol op als je ernaar gaat zoeken. De crux zit ‘m niet in het vinden van bespaartips, het gaat erom of en hoe je ze toepast. En vervolgens – hoe consequent je dat volhoudt.

Het is net afvallen

Ik vergelijk besparen vaak met afvallen. Vul in mijn tekst hierboven ‘afvallen’ in op de plaats van ‘besparen’ en ‘afvaltips’ op de plaats van ‘bespaartips’ en het verhaal klopt net zo goed. Okay, tekstueel niet helemaal, maar je snapt wat ik bedoel.

Afvallen

Persoonlijk bespaarplan

Wat jij dan ook nodig hebt is geen lawine aan bespaartips, maar een persoonlijk bespaarplan. Dat heb ik niet voor je en dat kan ik ook niet voor je opstellen, want ik ken jou niet. Je kunt daarvoor aankloppen bij een budgetcoach, maar waarschijnlijk kun je het ook prima zelf. 

Stappenplan Grip op geld

Ik ben in dat kader fan van het Nibud. Zij bieden heel veel handige tools om zelf grip op je geld te krijgen en houden. Het is geen rocket science in mijn ogen. En vind je het toch lastig, dan is het meestal voldoende als een familielid, vriend of kennis met je meekijkt. Zo heeft het Nibud een mooi stappenplan:

Stappenplan Grip op geld

Stappenplan Grip op geld | Nibud

Persoonlijk budgetadvies

Naast het stappenplan heeft Nibud zelfs ook een Persoonlijk budgetadvies. Ja, helemaal gratis! Je moet er natuurlijk wel echt voor gaan zitten en allerlei gegevens opzoeken. Dat is logisch: dat moet je ook doen als je met een budgetcoach aan de slag gaat.

Persoonlijk budgetadvies

Is dat Persoonlijke budgetadvies van Nibud hetzelfde als een persoonlijk bespaarplan zoals ik het bedoel? Niet helemaal, maar het is een hele grote stap in de goede richting. Het advies “laat zien waar je geld blijft en hoe je het doet in vergelijking met anderen”. Super interessant, maar nog geen persoonlijk plan.

Jouw eigen geldkeuzes

De volgende stap is immers het maken van jouw eigen geldkeuzes. Beslissen op welke uitgaven je gaat besparen, en hoe je dat gaat doen. Daarbij helpt de informatie van Nibud natuurlijk wel heel goed, dus ik adviseer je zeker hiermee aan de slag te gaan. 

Hoe ga jij geld besparen?

Maar: stop daar niet! Vertaal de informatie uit het budgetadvies écht naar een persoonlijk bespaarplan. Noteer voor jezelf op welke uitgaven je wilt gaan besparen en hoe je dat gaat aanpakken. Check vervolgens elke week waar jij je geld aan hebt uitgegeven en of je op koers bent.

Plan een wekelijks geldmoment

Plan hiervoor echt even tijd in je agenda, een ‘geldmoment’ – en houd je daaraan. Zo zorg je ervoor dat jouw goede plan om geld te gaan besparen niet naar de achtergrond van jouw aandacht verdwijnt.

Plan een geldmoment

Houd je bespaardoel in beeld

Houd daarbij vooral in de gaten waaróm je wilt besparen. Wat is het doel? Is het pure noodzaak om rond te komen, of wil je (meer) geld sparen voor een grote uitgave in de toekomst? Het mooiste is als je dat doel visueel kunt maken en ergens ophangt waar je het regelmatig tegenkomt.

Toch een paar bespaartips

Tot slot toch nog even een paar bespaartips. Denk bij besparen niet alleen aan de boodschappen, de etentjes en de goedkope uitstapjes. Juist in de ongemerkte uitgaven zitten vaak grote bespaarkansen. Wat dacht je van een goedkopere lening? Of een lagere verzekeringspremie? En check vooral de vele abonnementen en lidmaatschappen… Je komt ze allemaal tegen als je begint bij stap 1 van het stappenplan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek