Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 10 juli 2023, 11:37 - Anneke Ranzato-Versloot
#besparen

Heb jij in je huis ook zoveel oude apparaten liggen? Daar kun je vaak nog best iets mee.... verkopen, recyclen, doneren: duurzaam en misschien goed voor je portemonnee!

Oude apparaten kunnen nog wat opleveren

Ik weet niet hoe het bij jou thuis is, maar in ons huis hebben we heel wat oude apparaten in de kasten en op zolder liggen. Oude mobieltjes en zelfs nog PDA's van vroeger, laptops en tablets die het niet meer (goed) doen, en als ik serieus ga kijken vast nog wel meer. Niet gek dus dat het artikel op Radar.nl over dat deze apparaten nog wat kunnen opleveren mijn aandacht trok.

Oude apparaten recyclen

Stichting OPEN

Het artikel gaat over een onderzoek van Stichting OPEN. Daar had ik nog niet eerder van gehoord. OPEN staat voor Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland. De stichting geeft namens alle producenten van elektrische apparaten in Nederland invulling aan de wettelijke producentenverantwoordelijkheid voor e-waste.

Ongebruikte apparaten

Uit het onderzoek van Stichting OPEN blijkt dat het gemiddelde Nederlandse huishouden maar liefst 131 elektrische apparaten bezit, 40% meer dan in 2012 (toen waren het er 93). Klinkt als bizar veel, maar ik geloof het best. In totaal hebben we met z'n allen ruim 1 miljard apparaten. En gebruiken we die allemaal? Nee! Bijna 20% ligt ongebruikt in de kast.

Ongebruikte apparaten
Bron: Stichting OPEN

Wat kun je met die oude meuk?

Als je daarover nadenkt is het eigenlijk te gek voor woorden. Zonde van de ruimte in je huis ook. Maar ja, wat kun je met die oude meuk in je kast? Meer dan je misschien denkt!

  • Verkopen op Marktplaats
  • Verkopen aan recycling-bedrijf
  • Doneren aan een goed doel

Verkopen op Marktplaats

Wat nog werkt en niet al te erg verouderd is kun je proberen te verkopen. Dan denk je allereerst aan Marktplaats natuurlijk. Zou je daar een koper kunnen vinden? Wie weet! Het is handig om dan eerst even te kijken of dat wat jij nog hebt liggen al aangeboden wordt en tegen welke prijs. Dan weet je of het zin heeft om zo'n Marktplaats-advertentie aan te maken. Dat is gratis, dus waarom zou je het niet proberen? 

Verkopen aan recycling bedrijven

Maar misschien is jouw apparaat gewoon kapot of zodanig verouderd dat niemand er meer geld voor wil betalen. Dan kun je kijken naar de mogelijkheden om apparaten te verkopen aan recycling bedrijven. Die kunnen het apparaat repareren en doorverkopen - of ze halen er grondstoffen uit die waarde hebben. Zo kun je misschien nog geld krijgen voor een apparaat dat niet eens meer werkt! 

CELENEC certificering

Voor die inkooppunten geldt dat je wel even moet kijken of ze de juiste certificering hebben. Vroeger heette die certificering WEELABEX (Waste Electric and Electronic Equipment LABel of EXcellence)  tegenwoordig is het CELENEC. Dus check dat even als je jouw oude apparaten wilt laten recyclen. Zo kun je gewoon toch nog wat geld krijgen voor jouw oude apparaten.

Doneren aan een goed doel

Vind je die euro's nou niet zo belangrijk, dan kun je ook kijken naar goede doelen waar je oude apparaten kunt doneren. Zij leveren ze dan in bij zo'n recycling bedrijf en gebruiken de euro's die ze ervoor krijgen voor hun organisatie - zo help jij hen dus aan geld.

Wecycle

Wecycle ken je misschien wel van de radioreclames - dat is een initiatief van die Stichting OPEN. Er zijn 13.000 e-waste inleverpunten in Nederland... weet jij zo waar je bij jou in de omgeving terecht kunt? Dat kan gaan om bedrijven en milieustraten, maar ook om bijvoorbeeld kinderboerderijen. Die krijgen dan van Wecycle een sponsorbedrag.

Wecycle

Eeko

Voor oude mobieltjes en cartridges kun je kijken bij Eeko. De inleverpunten van Eeko hebben zich verbonden aan een specifiek inzameldoel, zoals Cliniclowns, Opkikker of KiKa. 

Eeko goede doelen

Kringloopwinkel

Wat nog werkt en bruikbaar is kun je ook naar één van de vele kringloopwinkels brengen. Ik ben altijd erg gecharmeerd van kringloopwinkels: fijn dat spullen weer gebruikt gaan worden én fijn voor mensen die weinig te besteden hebben. Die kunnen er immers voor weinig geld prima spullen kopen.

Weggeefhoek op Facebook

Heb je geen kringloopwinkel in de buurt, dan kun je ook kijken of je er iemand blij mee kunt maken via één van de talloze Weggeefhoeken en andere Facebookgroepen in jouw woonomgeving.

Kortom: tijd om je huis op te ruimen en oude apparaten weg te doen? 

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.