Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogDuurzaam en goed voor je portemonnee
Heb jij in je huis ook zoveel oude apparaten liggen? Daar kun je vaak nog best iets mee.... verkopen, recyclen, doneren: duurzaam en misschien goed voor je portemonnee!
Ik weet niet hoe het bij jou thuis is, maar in ons huis hebben we heel wat oude apparaten in de kasten en op zolder liggen. Oude mobieltjes en zelfs nog PDA's van vroeger, laptops en tablets die het niet meer (goed) doen, en als ik serieus ga kijken vast nog wel meer. Niet gek dus dat het artikel op Radar.nl over dat deze apparaten nog wat kunnen opleveren mijn aandacht trok.
Het artikel gaat over een onderzoek van Stichting OPEN. Daar had ik nog niet eerder van gehoord. OPEN staat voor Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland. De stichting geeft namens alle producenten van elektrische apparaten in Nederland invulling aan de wettelijke producentenverantwoordelijkheid voor e-waste.
Uit het onderzoek van Stichting OPEN blijkt dat het gemiddelde Nederlandse huishouden maar liefst 131 elektrische apparaten bezit, 40% meer dan in 2012 (toen waren het er 93). Klinkt als bizar veel, maar ik geloof het best. In totaal hebben we met z'n allen ruim 1 miljard apparaten. En gebruiken we die allemaal? Nee! Bijna 20% ligt ongebruikt in de kast.
Bron: Stichting OPEN
Als je daarover nadenkt is het eigenlijk te gek voor woorden. Zonde van de ruimte in je huis ook. Maar ja, wat kun je met die oude meuk in je kast? Meer dan je misschien denkt!
Wat nog werkt en niet al te erg verouderd is kun je proberen te verkopen. Dan denk je allereerst aan Marktplaats natuurlijk. Zou je daar een koper kunnen vinden? Wie weet! Het is handig om dan eerst even te kijken of dat wat jij nog hebt liggen al aangeboden wordt en tegen welke prijs. Dan weet je of het zin heeft om zo'n Marktplaats-advertentie aan te maken. Dat is gratis, dus waarom zou je het niet proberen?
Maar misschien is jouw apparaat gewoon kapot of zodanig verouderd dat niemand er meer geld voor wil betalen. Dan kun je kijken naar de mogelijkheden om apparaten te verkopen aan recycling bedrijven. Die kunnen het apparaat repareren en doorverkopen - of ze halen er grondstoffen uit die waarde hebben. Zo kun je misschien nog geld krijgen voor een apparaat dat niet eens meer werkt!
Voor die inkooppunten geldt dat je wel even moet kijken of ze de juiste certificering hebben. Vroeger heette die certificering WEELABEX (Waste Electric and Electronic Equipment LABel of EXcellence) tegenwoordig is het CELENEC. Dus check dat even als je jouw oude apparaten wilt laten recyclen. Zo kun je gewoon toch nog wat geld krijgen voor jouw oude apparaten.
Vind je die euro's nou niet zo belangrijk, dan kun je ook kijken naar goede doelen waar je oude apparaten kunt doneren. Zij leveren ze dan in bij zo'n recycling bedrijf en gebruiken de euro's die ze ervoor krijgen voor hun organisatie - zo help jij hen dus aan geld.
Wecycle ken je misschien wel van de radioreclames - dat is een initiatief van die Stichting OPEN. Er zijn 13.000 e-waste inleverpunten in Nederland... weet jij zo waar je bij jou in de omgeving terecht kunt? Dat kan gaan om bedrijven en milieustraten, maar ook om bijvoorbeeld kinderboerderijen. Die krijgen dan van Wecycle een sponsorbedrag.
Voor oude mobieltjes en cartridges kun je kijken bij Eeko. De inleverpunten van Eeko hebben zich verbonden aan een specifiek inzameldoel, zoals Cliniclowns, Opkikker of KiKa.
Wat nog werkt en bruikbaar is kun je ook naar één van de vele kringloopwinkels brengen. Ik ben altijd erg gecharmeerd van kringloopwinkels: fijn dat spullen weer gebruikt gaan worden én fijn voor mensen die weinig te besteden hebben. Die kunnen er immers voor weinig geld prima spullen kopen.
Heb je geen kringloopwinkel in de buurt, dan kun je ook kijken of je er iemand blij mee kunt maken via één van de talloze Weggeefhoeken en andere Facebookgroepen in jouw woonomgeving.
Kortom: tijd om je huis op te ruimen en oude apparaten weg te doen?
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.