Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 26 juli 2023, 14:53 - Anneke Ranzato-Versloot
#verduurzamen

Het verduurzamen van ons huis - het houdt me al een hele tijd behoorlijk bezig. Regelmatig vertel ik hier over dat proces. Zonnepanelen hebben we al twee jaar op ons dak liggen. Het vervangen van onze kozijnen en beglazing zit in de pen, het duurt alleen nog een tijd voordat we aan de beurt zijn. Nu moeten we alleen nog een beslissing nemen over spouwmuurisolatie. 

Gratis Energiebespaarscan

Isolatie voor de buitenmuur

Dát onze buitenmuur aan de zijkant van onze woning (ze noemen het een hoekhuis) isolatie nodig heeft, dat is overduidelijk. De meest logische manier van isoleren is dan spouwmuurisolatie.

Of voorzetmuur binnen plaatsen?

Alhoewel we ook een expert hebben gesproken die daar niet zo erg fan van is, die heeft het over het plaatsen van een voorzetmuur aan de binnenkant van ons huis. Dat zal vást goedkoper zijn en ook effectief. Je hoort er niemand over, dat komt in zijn ogen omdat je het zelf kunt doen. Er zit geen verdienmodel aan voor bedrijven, dus wordt het niet van de daken geschreeuwd. Maar een laag van 6 cm isolatie op onze muur in de woonkamer zetten lijkt mij eerlijk gezegd ook niet alles.

Spouwmuurisolatie

Dus gaan we toch voor spouwmuurisolatie. Klinkt simpel, het is op zich ook niet heel ingewikkeld. Je hebt een spouwmuur: twee muren met een x-aantal centimeter ruimte ertussen. Door die op te vullen met isolatiemateriaal lekt er minder warmte uit je huis, waardoor je minder hoeft te stoken.

Spouwmuurisolatie

Buitenmuur na-isoleren

Die spouw in onze buitenmuur is bij de bouw kennelijk wel geïsoleerd, maar dat is zo lang geleden en de materialen waren toen natuurlijk nog niet zo ver ontwikkeld als nu. Dus is er behoorlijk wat ruimte ontstaan - en door die op te vullen (na-isoleren) met nieuw isolatiemateriaal zorg je ervoor dat de muur veel beter geïsoleerd is. Dat moet dan behoorlijk gaan schelen in het gasverbruik van onze centrale verwarming om de woning op temperatuur te houden.

Offertes opvragen bij isolatiebedrijven

Tot zover alles helder, geen moeilijk gedoe. Ik snap dat het een goed idee is om die muur te isoleren. Maar dan. Dan ga je offertes opvragen bij isolatiebedrijven. Ik had er al één via de Energiebespaarders, maar wil nooit over één nacht ijs gaan bij grotere uitgaven en vroeg dus nog een paar offertes op.

Verschillende materialen voor spouwmuurisolatie

Dan kom je tot de ontdekking dat er verschillende materialen zijn om die spouwmuur mee op te vullen:

  • isolerend schuim (bijv Aminotherm)
  • glaswol
  • EPS-parels, piepschuim bolletjes

Met verschillende adviseurs over de vloer krijg je verschillende verhalen over welk materiaal voor onze spouwmuur het beste is. Ik heb letterlijk van alle drie een voorstander aan de keukentafel gehad.

Zelf heb ik er niet genoeg verstand van om te beoordelen wat waarheid is, wat voor ons nu echt relevant is, en wat ze in hun eigen belang zeggen. Ik kan kosten vergelijken, maar daar houdt het ook wel zo ongeveer op. En ook daarin zie ik grote verschillen.

Isolatiebedrijf kiezen

Buiten het materiaal zit je vervolgens nog met de keuze van het bedrijf dat je de spouwmuurisolatie laat uitvoeren. Er zijn er talloze, net als websites waar je offertes kunt opvragen. Vul één zo'n offerteformulier in en je wordt platgebeld door allerlei bedrijven uit het hele land die graag bij je langskomen om een offerte te maken. 

Verkoper

Offertes spouwmuurisolatie vergelijken

Ik denk dan: als het materiaal en het werk grofweg hetzelfde is, hoe kan een bedrijf dat gevestigd is aan de andere kant van het land dan concurreren tegen bedrijven uit deze omgeving? En hoe belangrijk is de professionaliteit en omvang van zo'n isolatiebedrijf nu eigenlijk? Het is een eenmalige activiteit, klaar is klaar.

Keuzestress: heb jij tips of aandachtspunten?

Nou ja, je merkt het: ik heb last van keuzestress. Keuzestress rondom het materiaal waarmee we onze spouwmuur moeten laten isoleren, en rondom het bedrijf dat we daarvoor inschakelen. Heb jij tips of aandachtspunten voor me? Laat het vooral even weten!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.