Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 14 augustus 2023, 10:12 - Jos Koets
#verduurzamen

De energiecrisis zorgt er voor dat de gas en stroomprijzen flink zijn gestegen. De kenners zijn van mening dat ook de komende jaren de prijzen hoog blijven. De verwachting is dat de prijzen van voor de crisis niet meer terugkomen.

Prijsplafond voor energie in 2023

In 2023 worden de huizenbezitters in Nederland nog geholpen door het kabinet. Deze heeft een prijsplafond in het leven geroepen dat er als volgt uitziet:

  • Tot 1.200 m3 gas voor 1,45 euro is maximaal 1.740 euro
  • Tot 2.900 kWh voor 0,40 euro is maximaal 1.160 euro
  • Maximaal per maand 241,66 euro

Zonnepanelen om stroomkosten aan te pakken

Huizenbezitters die hun stroomkosten willen aanpakken kunnen zonnepanelen laten plaatsen. De uitgaven / kosten voor de zonnepanelen zijn afhankelijk van het aantal panelen en het jaarlijkse verbruik van de huizenbezitter. Globaal zullen deze kosten tussen de 5.000 / 8.000 euro zijn.

Meer over zonnepanelen

Verstandig om zonnepanelen te plaatsen?

Bijna iedere huizenbezitter met een koopwoning is wel bezig om te kijken of het verstandig is om zonnepanelen aan te schaffen. De meeste huizenbezitters kiezen een bedrijf uit die de zonnepanelen plaatsen. Hierbij gaan zij er terecht van uit dat dit plaatsen goed gebeurt en dat zij goed op de hoogte zijn van de regeltjes / eisen met betrekking tot de plaatsing van de zonnepanelen.

Aandachtspunten voor zonnepanelen

Waar moet rekening mee gehouden worden en / of is fijn om te weten?

  • Afstand tot de erfgrens
  • Afstand tot de dakrand / No-Go Zone
  • Opstalverzekering
  • Salderingsregeling vanaf 2025

Erfgrens

Huiseigenaren die in een rijtjeshuis wonen, hebben te maken met hun buren. Het is logisch dat iedere huiseigenaar zijn zonnepanelen plaatst op zijn eigen dak. Helaas komt het nog wel eens voor dat er zonnepanelen over de erfgrens worden geplaatst.

Zonnepanelen plaatsing

Er zijn geen wettelijke regels met betrekking tot hoever van de erfgrens de zonnepanelen geplaatst moeten worden. Het is dus mogelijk om de zonnepanelen tot de erfgrens te plaatsen. Een andere optie is rekening te houden met de hoogte van de zonnepanelen en deze hoogte te nemen als lengte van de erfgrens af. Bij dit laatste voorkom je altijd discussies met je buren.

Dakrand / No-Go zone

Er moet altijd een afstand aangehouden worden tussen de dakrand en de zonnepanelen. Deze afstand wordt de No-Go zone genoemd en is bepaald vanwege richtlijnen van overheidswege en voor windbelastingen. De afstand is minimaal de hoogte van de zonnepanelen. Wie echt geen risico wenst te nemen, zal een afstand hanteren van tussen de 0,5 tot 1 meter.

Opstalverzekering

Het is verstandig vooraf informatie in te winnen bij de opstalverzekeraar over de zonnepanelen. Het kan zijn dat een verzekeraar bepaalde eisen stelt (bijvoorbeeld: hellingshoek, plaats omvormer en afstand tot dakrand). Na installatie van de zonnepanelen deze aanmelden bij energieleveren.nl en uw opstalverzekeraar.

Energieleveren.nl

Dekking opstalverzekering
Bij de verzekeraar is er dan dekking voor brand, diefstal en stormschade. Ook als een zonnepaneel van het dak waait en op een persoon zou vallen is er dekking. Hierbij moet u er wel rekening mee houden dat de verzekeraar de constructie eventueel komt bekijken. Handige huiseigenaren die zelf de zonnepanelen hebben geplaatst, kunnen dan een probleem hebben.

Alles over salderen

Huiswerk voor beslissing over zonnepanelen

Uit het bovenstaande blijkt dat het verstandig is om vooraf wat huiswerk te doen alvorens de zonnepanelen te laten plaatsen. In een volgende blog zal ik bespreken wat de zonnepanelen opleveren. Is het nog verstandig om zonnepanelen te nemen?

Gratis Energiebespaarscan!

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.