Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogAandachtspunten om rekening mee te houden
De energiecrisis zorgt er voor dat de gas en stroomprijzen flink zijn gestegen. De kenners zijn van mening dat ook de komende jaren de prijzen hoog blijven. De verwachting is dat de prijzen van voor de crisis niet meer terugkomen.
In 2023 worden de huizenbezitters in Nederland nog geholpen door het kabinet. Deze heeft een prijsplafond in het leven geroepen dat er als volgt uitziet:
Huizenbezitters die hun stroomkosten willen aanpakken kunnen zonnepanelen laten plaatsen. De uitgaven / kosten voor de zonnepanelen zijn afhankelijk van het aantal panelen en het jaarlijkse verbruik van de huizenbezitter. Globaal zullen deze kosten tussen de 5.000 / 8.000 euro zijn.
Bijna iedere huizenbezitter met een koopwoning is wel bezig om te kijken of het verstandig is om zonnepanelen aan te schaffen. De meeste huizenbezitters kiezen een bedrijf uit die de zonnepanelen plaatsen. Hierbij gaan zij er terecht van uit dat dit plaatsen goed gebeurt en dat zij goed op de hoogte zijn van de regeltjes / eisen met betrekking tot de plaatsing van de zonnepanelen.
Waar moet rekening mee gehouden worden en / of is fijn om te weten?
Huiseigenaren die in een rijtjeshuis wonen, hebben te maken met hun buren. Het is logisch dat iedere huiseigenaar zijn zonnepanelen plaatst op zijn eigen dak. Helaas komt het nog wel eens voor dat er zonnepanelen over de erfgrens worden geplaatst.
Er zijn geen wettelijke regels met betrekking tot hoever van de erfgrens de zonnepanelen geplaatst moeten worden. Het is dus mogelijk om de zonnepanelen tot de erfgrens te plaatsen. Een andere optie is rekening te houden met de hoogte van de zonnepanelen en deze hoogte te nemen als lengte van de erfgrens af. Bij dit laatste voorkom je altijd discussies met je buren.
Er moet altijd een afstand aangehouden worden tussen de dakrand en de zonnepanelen. Deze afstand wordt de No-Go zone genoemd en is bepaald vanwege richtlijnen van overheidswege en voor windbelastingen. De afstand is minimaal de hoogte van de zonnepanelen. Wie echt geen risico wenst te nemen, zal een afstand hanteren van tussen de 0,5 tot 1 meter.
Het is verstandig vooraf informatie in te winnen bij de opstalverzekeraar over de zonnepanelen. Het kan zijn dat een verzekeraar bepaalde eisen stelt (bijvoorbeeld: hellingshoek, plaats omvormer en afstand tot dakrand). Na installatie van de zonnepanelen deze aanmelden bij energieleveren.nl en uw opstalverzekeraar.
Dekking opstalverzekering
Bij de verzekeraar is er dan dekking voor brand, diefstal en stormschade. Ook als een zonnepaneel van het dak waait en op een persoon zou vallen is er dekking. Hierbij moet u er wel rekening mee houden dat de verzekeraar de constructie eventueel komt bekijken. Handige huiseigenaren die zelf de zonnepanelen hebben geplaatst, kunnen dan een probleem hebben.
Uit het bovenstaande blijkt dat het verstandig is om vooraf wat huiswerk te doen alvorens de zonnepanelen te laten plaatsen. In een volgende blog zal ik bespreken wat de zonnepanelen opleveren. Is het nog verstandig om zonnepanelen te nemen?
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.