Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 22 augustus 2023, 09:35 - Anneke Ranzato-Versloot
#besparen

Geldproblemen - daar word je natuurlijk niet blij van, maar je kop in het zand steken helpt niet. Hoe de serie Papadag op Netflix je hier belangrijke lessen over leert...

Papadag als guilty pleasure

Mijn guilty pleasure de afgelopen weken was Papadag - een NPO-serie die nu op Netflix staat. Ik moest overtuigd worden door een vriendin om eraan te beginnen, maar eenmaal erin zorgde Papadag ervoor dat ik vaak nét iets te laat naar bed ging. Nu heb ik de laatste aflevering van seizoen 2 gezien en is het klaar. Wat mij betreft mag er een seizoen 3 komen!

Papadag

Financiële problemen in Papadag

In Papadag speelt van alles, onder andere financiële problemen in het gezin van papa Ronnie - heerlijk gespeeld door Ruben van der Meer. Hij was in loondienst in de bouw, begon voor zichzelf als ZZP'er, en vanaf dat moment ging het helemaal mis. Maakte teveel kosten, hield z'n administratie niet bij en viel uit met een burn-out.

Ellende verstoppen

Vervolgens verstopte hij de facturen, herinneringen en aanmaningen in een doos onder z'n bed - met als gevolg dat de deurwaarder op de stoep stond om z'n huis leeg te trekken. Op naar de schuldsanering dus, waar hij door zwart inkomen nog bijna uitgeknikkerd werd. 

Te makkelijk denken over werken als ZZP'er

Zo laat Papadag in vogelvlucht hoe het kan gaan. De kern van het probleem van Ronnie zit in het nemen van verantwoordelijkheid over z'n financiën. Het te makkelijk denken over het ZZP'erschap ook. Het lijkt voor veel beroepsgroepen ideaal: werken als zelfstandige. Lekker mooie factuurtjes binnentikken in alle vrijheid. Met een uurtarief waarvan je in loondienst alleen maar kunt dromen. 

Extra verantwoordelijkheden

Het is ook heerlijk, ik ben zelf al heel wat jaren ZZP'er. Maar die vrijheid ontslaat je niet van het nemen van verantwoordelijkheid. Sterker nog: je hebt in sommige opzichten méér verantwoordelijkheden dan in loondienst. Over je inkomen als je ziek bent. Over je administratie. Over het reserveren van geld voor de Belastingdienst. Over het afsluiten van benodigde verzekeringen.

Inhuur via platforms

Dat stukje willen mensen nog weleens over het hoofd zien als ze van loondienst overstappen naar ZZP.  Of als jongere direct starten als ZZP'er. Platforms als Younited en Temper zijn hartstikke handig voor zowel bedrijven als wie op freelance basis wil werken. Freeflexen noemen ze het ook wel. 

Kop in het zand

Om vervolgens facturen, herinneringen en aanmaningen te verstoppen... dat is ronduit stom. Die 'kop in het zand' houding hebben veel mensen met financiële problemen en is bijzonder onverstandig. Het probleem gaat niet weg door de post niet open te maken en ergens op te bergen waar je ze niet ziet. En je partner ook niet. 

Kop in zand

Verborgen houden voor partner

Want wat het extra fout maakt is dat Ronnie die financiële ellende ook verborgen houdt voor zijn vrouw. De schaamte is groot, dat snap ik helemaal, maar je weet dat het een keer uitkomt. Zoals gezegd: de problemen gaat niet zomaar weg. Ze worden alleen maar erger.

Delen met iemand die je vertrouwt

Het is dus belangrijk om je problemen te delen, en een prima eerste station is jouw partner. Of een vriend of familielid. Iemand die je vertrouwt en die kan ondersteunen. Die je kan helpen de juiste keuzes te maken en de weg te vinden in de hulp die je kunt krijgen.

Hulp bij geldproblemen

Wat voor hulp er mogelijk is? Check bijvoorbeeld Geldfit - op de website of telefonisch via 0800-0115, dat is een goed startpunt! Niets doen gaat je in elk geval niet helpen. Ronnie niet en jou ook niet.

Voorkomen is beter...

Natuurlijk is het nog beter om serieuze geldproblemen te voorkomen. Dat doe je door op tijd in te grijpen als je niet uitkomt met je inkomen. En liever nog als je niet de ruimte hebt om een beetje te sparen, zodat er altijd een buffer beschikbaar is voor onverwachte situaties. 

Inkomsten omhoog, uitgaven omlaag

Dat ingrijpen betekent: goed kijken naar je inkomsten en uitgaven. Onderzoeken waar je misschien wat meer inkomsten vandaan kunt halen en waar je kunt besparen op je uitgaven. Ook daarbij is het handig om er samen met een ander naar te kijken. Die is objectiever en kan met verfrissende ideeën komen!

Bespaartips op HomeFinance

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.