Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogNiets doen bij geldproblemen gaat je niet helpen
Geldproblemen - daar word je natuurlijk niet blij van, maar je kop in het zand steken helpt niet. Hoe de serie Papadag op Netflix je hier belangrijke lessen over leert...
Mijn guilty pleasure de afgelopen weken was Papadag - een NPO-serie die nu op Netflix staat. Ik moest overtuigd worden door een vriendin om eraan te beginnen, maar eenmaal erin zorgde Papadag ervoor dat ik vaak nét iets te laat naar bed ging. Nu heb ik de laatste aflevering van seizoen 2 gezien en is het klaar. Wat mij betreft mag er een seizoen 3 komen!
In Papadag speelt van alles, onder andere financiële problemen in het gezin van papa Ronnie - heerlijk gespeeld door Ruben van der Meer. Hij was in loondienst in de bouw, begon voor zichzelf als ZZP'er, en vanaf dat moment ging het helemaal mis. Maakte teveel kosten, hield z'n administratie niet bij en viel uit met een burn-out.
Vervolgens verstopte hij de facturen, herinneringen en aanmaningen in een doos onder z'n bed - met als gevolg dat de deurwaarder op de stoep stond om z'n huis leeg te trekken. Op naar de schuldsanering dus, waar hij door zwart inkomen nog bijna uitgeknikkerd werd.
Zo laat Papadag in vogelvlucht hoe het kan gaan. De kern van het probleem van Ronnie zit in het nemen van verantwoordelijkheid over z'n financiën. Het te makkelijk denken over het ZZP'erschap ook. Het lijkt voor veel beroepsgroepen ideaal: werken als zelfstandige. Lekker mooie factuurtjes binnentikken in alle vrijheid. Met een uurtarief waarvan je in loondienst alleen maar kunt dromen.
Het is ook heerlijk, ik ben zelf al heel wat jaren ZZP'er. Maar die vrijheid ontslaat je niet van het nemen van verantwoordelijkheid. Sterker nog: je hebt in sommige opzichten méér verantwoordelijkheden dan in loondienst. Over je inkomen als je ziek bent. Over je administratie. Over het reserveren van geld voor de Belastingdienst. Over het afsluiten van benodigde verzekeringen.
Dat stukje willen mensen nog weleens over het hoofd zien als ze van loondienst overstappen naar ZZP. Of als jongere direct starten als ZZP'er. Platforms als Younited en Temper zijn hartstikke handig voor zowel bedrijven als wie op freelance basis wil werken. Freeflexen noemen ze het ook wel.
Om vervolgens facturen, herinneringen en aanmaningen te verstoppen... dat is ronduit stom. Die 'kop in het zand' houding hebben veel mensen met financiële problemen en is bijzonder onverstandig. Het probleem gaat niet weg door de post niet open te maken en ergens op te bergen waar je ze niet ziet. En je partner ook niet.
Want wat het extra fout maakt is dat Ronnie die financiële ellende ook verborgen houdt voor zijn vrouw. De schaamte is groot, dat snap ik helemaal, maar je weet dat het een keer uitkomt. Zoals gezegd: de problemen gaat niet zomaar weg. Ze worden alleen maar erger.
Het is dus belangrijk om je problemen te delen, en een prima eerste station is jouw partner. Of een vriend of familielid. Iemand die je vertrouwt en die kan ondersteunen. Die je kan helpen de juiste keuzes te maken en de weg te vinden in de hulp die je kunt krijgen.
Wat voor hulp er mogelijk is? Check bijvoorbeeld Geldfit - op de website of telefonisch via 0800-0115, dat is een goed startpunt! Niets doen gaat je in elk geval niet helpen. Ronnie niet en jou ook niet.
Natuurlijk is het nog beter om serieuze geldproblemen te voorkomen. Dat doe je door op tijd in te grijpen als je niet uitkomt met je inkomen. En liever nog als je niet de ruimte hebt om een beetje te sparen, zodat er altijd een buffer beschikbaar is voor onverwachte situaties.
Dat ingrijpen betekent: goed kijken naar je inkomsten en uitgaven. Onderzoeken waar je misschien wat meer inkomsten vandaan kunt halen en waar je kunt besparen op je uitgaven. Ook daarbij is het handig om er samen met een ander naar te kijken. Die is objectiever en kan met verfrissende ideeën komen!
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.