Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 25 augustus 2023, 07:49 - Juul Dijkhuis
#verduurzamen #besparen

Thuis stoken wij niet meer op gas. Met airco’s koelen en verwarmen wij het huis. We hebben eerst in de woonkamer en op zolder airco’s geplaatst, en dat naar volle tevredenheid. Nu verwarmen en koelen we ook de slaapkamers en de badkamer met airco’s. Het verbruik van gas door warm water verlagen is de volgende opdracht. Er zijn meerdere opties.

Tips om gas te besparen op warm water

Het koken doen wij al op stroom, dus we hebben nog twee gas verslinders in huis, namelijk de kranen en de douche en het bad. Alleen nog koud water gebruiken is geen optie, maar een beetje op comfort inleveren kan. Onderstaande tips zijn een opoffering, maar het offer is wel zo klein mogelijk. Sommige tips vragen wel om een investering. Hoe kun je gas besparen door minder warm water te gebruiken?

  • Waterbesparende douchekop
  • Douche i.p.v. bad
  • CV-ketel op ecostand
  • Zonneboiler
  • Kokendwaterkraan

Waterbesparende douchekop

Korter douchen is in de herfst van 2022 al volledig omarmd. De gasprijzen waren toen dermate hoog dat de eenvoudigste en goedkoopste maatregelen al getroffen zijn. Minder vaak douchen is wat mij betreft te rigoureus, dus gaan we voor een waterbesparende douchekop. De besparing is ongeveer €60 per jaar.

Waterbesparende douchekop

Niet in bad maar onder de douche

In een bad gaat gemiddeld 120 liter warm water. Je kunt het verbruik van warm water drastisch verminderen door te douchen. Als je 5 minuten gaat douchen, verbruik je ongeveer 40 liter. Dat kun je weer verminderen met de bovenstaande tip. De echte bikkels kunnen ook koud douchen proberen.

Zet je cv-ketel op de ecostand

Voor het optimale comfort zet je de cv-ketel op de comfortstand. Vind je het niet erg om iets langer te wachten tot het water warm is? Kies dan voor de ecostand. Met de comfortstand verbruikt de ketel extra gas om snel te kunnen leveren. De ecostand zal er niet voor zorgen dat je voorschotbedrag aan jouw energieleverancier drastisch omlaag kan, maar alle beetjes helpen.

Kiezen voor een zonneboiler?

Volgens Milieucentraal.nl kun je met een zonneboiler tot 50% van het gasverbruik onder de douche en in de keuken besparen. De besparing is wel afhankelijk van de zon, want zonder de zon levert een zonneboiler niets op. Een gezin met drie personen kan jaarlijks 160 m3 aan gas besparen. Uitgaande van een gasprijs van €1,25 per m3, hebben we het dus over een jaarlijkse besparing van €200. De aanschaf kost je ongeveer €3.000 en met een subsidie van ruim €1.000 blijft er dus nog een flinke investering over.

Zonneboiler

Is een kokendwaterkraan verstandig of niet?

Een kokendwaterkraan levert een besparing op aan het gasverbruik, maar als dit stroom verslindt is het nog steeds een slechte investering. Een kokendwaterkraan geeft gemak en het hoeft geen grootverbruiker van stroom te zijn. Kies voor een goed geïsoleerde optie om de stroomkosten zo laag mogelijk te houden.

Het voordeel haal je met grote energiebesparende maatregelen

Met bovenstaande tips kun je tientjes per jaar van je energierekening schrappen, maar je kunt het beter gelijk groot aanpakken. Energiebesparende maatregelen als kruipruimte isolatie en spouwmuurisolatie kosten geld en moeite. Maar zodra het klaar is, verdient het zichzelf weer terug. Kijk ook eens naar je cv-ketel. Deze laten vervangen door een HR-ketel kan ook al een groot verschil maken in je gasverbruik.

Gratis Energiebespaarscan

Wil je meer weten over de mogelijkheden? Via de gratis Energiebespaarscan weet je waar de kansen liggen!

Gratis Energiebespaarscan aanvragen

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Verzekeringsexpert

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.