Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Je huis verduurzamen: babysteps of reuzenstappen

Welke maatregelen neem jij voor verduurzaming?

Welke maatregelen neem jij voor verduurzaming?

Verduurzamen is een hot item in Nederland de laatste tijd. Dat merk je aan alles: bedrijven gaan er prat op elke duurzame actie uit te vergroten en in de media lees je er ook veel over. Dus ook hier op HomeFinance – en dan gaat het natuurlijk om verduurzaming in het huishouden. 

Verduurzaming in het huishouden

Stappen zetten om te verduurzamen in huis is niet helemaal hetzelfde als het verduurzamen ván je huis. Minder lang douchen bijvoorbeeld – dat is een gedragsaanpassing die wel duurzaam is, maar niet jouw huis duurzamer maakt. Wel valt het onder de categorie ‘Energieverbruik beperken‘ – en ook dat zorgt voor een lagere energierekening en een betere wereld. Toch zet je daarmee maar babysteps.

Babysteps

Huis verduurzamen

Met het verduurzamen van de woning zelf zet je veel grotere stappen richting energiebesparing en dus verduurzaming. Alleen kosten die reuzenstappen vaak ook meteen grote bakken met geld.

Nieuwe ramen en isolatie spouwmuur

Denk maar aan die nieuwe beglazing met kunststof kozijnen waar wij nu de opdracht voor hebben gegeven. Het duurt nog een tijd voordat het zover is, het eerste deel van de winter 2023/2024 zullen we dus waarschijnlijk niet heel veel minder gas verbruiken dan vorig jaar… al is het plan wel nog steeds om de spouwmuurisolatie voor die tijd te laten doen, dus hopelijk helpt dat al wat.

Zonnepanelen op je dak

Zonnepanelen hebben we alweer een tijdje op het dak liggen, daar ben ik heel blij mee. Zeker in combinatie met een laadpaal voor een hybride én een volledig elektrische auto voor de deur is het bijzonder prettig dat we de zon kunnen gebruiken voor het opwekken van stroom.

Zonnepanelen

Babystep met keukenboiler

Vorige week hebben we ook eindelijk een keukenboiler laten plaatsen. Het duurde bij ons waanzinnig lang voordat we warm water uit de kraan in de keuken kregen… zonde van het water en het gasverbruik van de CV. Nu zit er dus een kleine boiler in ons gootsteenkastje. Ik ben als een kind zo blij als ik de warmwaterkraan opendraai . Die boiler is natuurlijk ook elektrisch, dus voor warm water beneden gebruiken we geen gas meer.

Koken op gas vervangen door elektrisch koken

Volgende station: het koken. Wij koken nog op gas. Ik ga maar eens onderzoeken hoeveel gasverbruik het bespaart als we overstappen op elektrisch koken. Of onze meterkast dat aankan ook. Zal ook wel een babystep zijn maar ach… met veel babysteps zet je uiteindelijk ook een reuzenstap.

Duurzamer verwarmen van je huis

Qua besparen op gasverbruik weet ik het verder even niet… volgens mij kunnen we dan alleen nog nadenken over een andere manier van verwarmen van ons huis. Met een warmtepomp of – dat hoor je ook steeds vaker – airco’s die niet alleen koelen maar ook verwarmen. Of de verwarming in sommige kamers heel laag of uit en dan met infrarood panelen warmte creëren.

Ben je benieuwd hoe jij je huis kunt verduurzamen? 
Via HomeFinance kun je GRATIS een Energiebespaarscan aanvragen, handig!

GRATIS Energiebespaarscan >

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek