Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 8 september 2023, 08:55 - Anneke Ranzato-Versloot
#besparen

Geld besparen: voor de één is het geen probleem, voor de ander een onmogelijke opgave. Dat heeft niet alleen te maken met het inkomensniveau - ook onder mensen met een ongeveer gelijk inkomen zie je deze twee groepen. Wat is dat toch?

Psychologie van geld

Ken je het boek 'De psychologie van geld?' (origineel The Psychology of Money) van Morgan Housel? Ik ben het op dit moment aan het luisteren (ja, ik doe vooral aan luisterboeken) en vind het machtig interessant. Het gaat niet zo zeer over besparen, meer over de keuzes die mensen maken bij het opbouwen en behouden van vermogen. De ondertitel is dan ook 'Tijdloze lessen over rijkdom, hebzucht en geluk'. 

Psychologie van geld - Morgan Housel

Boeken over geld en gedrag

Zo zijn er nog veel meer boeken over geld en gedrag. Geld en Gedrag van Dan Ariely bijvoorbeeld, en Psychologeld van Anna Dijkman. Die laatste heb ik in de kast staan, alleen lees ik dus nauwelijks fysieke boeken. Geen idee of ik 'm ooit uitgelezen heb, toch weer eens pakken.

Gedrag is lastig te veranderen

Hoe dan ook: het is wel bekend dat de manier waarop je met geld omgaat niet alleen een zaak is van cijfers, geen exacte wetenschap. Ook al gaat het wel om cijfertjes en percentages, jouw gedrag speelt een enorme rol in wat je doet met geld. Of het nu gaat om het opbouwen van vermogen of om geld besparen, het draait om gedrag. En gedrag... is enorm lastig te veranderen.

Niemand is gek

Eén van de belangrijkste lessen uit het boek van Housel is 'Niemand is gek'. Mensen kunnen met hun geld dingen doen die ik volkomen onlogisch vind, maar voor hen is mijn geldgedrag waarschijnlijk vreemd. Maar we worden gevormd door onze jeugdervaringen met geld, die hebben meer invloed dat jij je misschien realiseert. Zelfs de periode waarin je geboren bent - of het toen economisch goed ging of juist niet - heeft gevolgen voor jouw kijk op geld. Die kijk heeft niet alleen gevolgen voor hoe jij vermogen opbouwt (spaart of belegt) maar ook voor hoe jij omgaat met geld besparen.

Geld besparen

Besparen draait niet alleen om cijfers

Geld besparen is dan ook niet alleen een kwestie van cijfertjes. Het cijfermatige aspect van besparen is niet zo ingewikkeld: je moet minder geld uitgeven dan je binnenkrijgt.

Bespaartips op een rij

Cijfermatige stappen bij besparen

Ik heb in de loop der jaren al heel vaak opgeschreven welke stappen je cijfermatig moet zetten als je (meer) geld wilt overhouden of zelfs alleen maar wilt uitkomen met je inkomen. Zomaar even wat blogs uit het verleden:

Eigenlijk moet je het stappenplan Grip op geld van het Nibud uitbreiden met een extra stap: ken je eigen geldgedrag. Want als je weet wat jouw natuurlijke gedrag rondom geldzaken is kun je daar makkelijker rekening mee houden. Liefst weet je ook waar dat vandaan komt, maar herkennen is al heel mooi. Gedrag herkennen en plaatsen, dan hebben we het simpelweg over psychologie. Psychisch besparen dus!

Heb jij al gestemd op HomeFinance.nl in de verkiezing voor Website van het Jaar 2023 in de categorie Financieel? Help ons de sites van de grootbanken te verslaan en stem!

Stem op HomeFinance!

Stem voor Website van het Jaar 2023

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.