Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogJe gedrag heeft grote invloed op jouw geldzaken
Geld besparen: voor de één is het geen probleem, voor de ander een onmogelijke opgave. Dat heeft niet alleen te maken met het inkomensniveau - ook onder mensen met een ongeveer gelijk inkomen zie je deze twee groepen. Wat is dat toch?
Ken je het boek 'De psychologie van geld?' (origineel The Psychology of Money) van Morgan Housel? Ik ben het op dit moment aan het luisteren (ja, ik doe vooral aan luisterboeken) en vind het machtig interessant. Het gaat niet zo zeer over besparen, meer over de keuzes die mensen maken bij het opbouwen en behouden van vermogen. De ondertitel is dan ook 'Tijdloze lessen over rijkdom, hebzucht en geluk'.
Zo zijn er nog veel meer boeken over geld en gedrag. Geld en Gedrag van Dan Ariely bijvoorbeeld, en Psychologeld van Anna Dijkman. Die laatste heb ik in de kast staan, alleen lees ik dus nauwelijks fysieke boeken. Geen idee of ik 'm ooit uitgelezen heb, toch weer eens pakken.
Hoe dan ook: het is wel bekend dat de manier waarop je met geld omgaat niet alleen een zaak is van cijfers, geen exacte wetenschap. Ook al gaat het wel om cijfertjes en percentages, jouw gedrag speelt een enorme rol in wat je doet met geld. Of het nu gaat om het opbouwen van vermogen of om geld besparen, het draait om gedrag. En gedrag... is enorm lastig te veranderen.
Eén van de belangrijkste lessen uit het boek van Housel is 'Niemand is gek'. Mensen kunnen met hun geld dingen doen die ik volkomen onlogisch vind, maar voor hen is mijn geldgedrag waarschijnlijk vreemd. Maar we worden gevormd door onze jeugdervaringen met geld, die hebben meer invloed dat jij je misschien realiseert. Zelfs de periode waarin je geboren bent - of het toen economisch goed ging of juist niet - heeft gevolgen voor jouw kijk op geld. Die kijk heeft niet alleen gevolgen voor hoe jij vermogen opbouwt (spaart of belegt) maar ook voor hoe jij omgaat met geld besparen.
Geld besparen is dan ook niet alleen een kwestie van cijfertjes. Het cijfermatige aspect van besparen is niet zo ingewikkeld: je moet minder geld uitgeven dan je binnenkrijgt.
Ik heb in de loop der jaren al heel vaak opgeschreven welke stappen je cijfermatig moet zetten als je (meer) geld wilt overhouden of zelfs alleen maar wilt uitkomen met je inkomen. Zomaar even wat blogs uit het verleden:
Eigenlijk moet je het stappenplan Grip op geld van het Nibud uitbreiden met een extra stap: ken je eigen geldgedrag. Want als je weet wat jouw natuurlijke gedrag rondom geldzaken is kun je daar makkelijker rekening mee houden. Liefst weet je ook waar dat vandaan komt, maar herkennen is al heel mooi. Gedrag herkennen en plaatsen, dan hebben we het simpelweg over psychologie. Psychisch besparen dus!
Heb jij al gestemd op HomeFinance.nl in de verkiezing voor Website van het Jaar 2023 in de categorie Financieel? Help ons de sites van de grootbanken te verslaan en stem!
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.