Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 12 september 2023, 08:54 - Anneke Ranzato-Versloot
#besparen #verduurzamen

Voedsel verspillen... als je er even over nadenkt is het waanzinnig zonde. Zonde van het voedsel, zonde voor onze aardbol én zonde voor je portemonnee!

Verspillingsvrije week 2023

Wist je dat het deze week de 'Verspillingsvrije Week' van 2023 is? Het idee is dat we met z'n allen proberen deze week geen eten weg te gooien. Om alles te gebruiken, slim te bewaren en zo de aarde te sparen. Goed plan om daar eens even aandacht aan te besteden.

Verspillingsvrije Week 2023

Minder verspillen is beter voor het klimaat. We verbruiken immers veel energie voor het verbouwen, verwerken, vervoeren, koelen en verwarmen van voedsel. Die energie warmt de aarde op, dus als we ons voedsel beter gebruiken is dat goed voor de aardbol.

We verspillen een kwart van ons voedsel!

Dat we in Nederland een kwart van al ons eten nooit opeten... dat is wel echt schrikken vind ik. Een kwart! Dat geldt niet bij mij in huis, ongetwijfeld ook niet bij jou. Hierin telt natuurlijk ook mee wat er allemaal weggegooid wordt door restaurants, winkels en andere bedrijven. En ook al is het bij ons thuis geen kwart, als we in alle huishoudens niets verspillen heeft dat wel grote impact:

Verspillingsvrije week 2023

'Eerst op' tape & Restjesrecepten

Op de website Samentegenvoedselverspilling.nl hebben ze heel wat slimme tips om minder voedsel te verspillen. Je kunt er bovendien 'Eerst op'-tape bestellen (gratis, je betaalt alleen verzendkosten) en een gratis receptenboekje met Restjes recepten downloaden.

Verspillingsvrije restjesrecepten

Restjesdag

Hier thuis hebben we elke week wel een 'Restjesdag'. Manlief was er oorspronkelijk op tegen (Waarom? Iets van verwend...) maar inmiddels is het volledig ingeburgerd. Het is niet alleen goed tegen verspilling als we meer gekookt hebben dan we opeten. Zo'n Restjesdag is ook gewoon hartstikke handig op een dag dat we weinig tijd hebben om te koken. Of allemaal op een andere tijd eten door verschillende bezigheden.

Zonde voor jouw portemonnee

Minder eten verspillen is dus goed voor de aardbol. En ook absoluut voor jouw portemonnee! Door zorgvuldiger om te gaan met eten hoef je er minder van te kopen en houd je dus (meer) geld over voor andere dingen. Of om eens wat (meer) te sparen! Alles opmaken dat je koopt aan voedsel helpt je simpelweg om geld te besparen.

Verspillen van geld & energie

Dat geldt trouwens niet alleen voor voedsel. Hetzelfde kun je ook invullen voor het verspillen van geld in het algemeen - door allerlei onnodige uitgaven te doen. En wat dacht je van het verspillen van energie? Dat doen we dus al door voedsel te verspillen, maar ook op allerlei andere manieren. Bijvoorbeeld door ons huis te verduurzamen... wist je dat je via HomeFinance een gratis Energiebespaarscan kunt krijgen?

Gratis Energiebespaarscan!

Minder verspillen = meer overhouden = besparen

Eigenlijk klopt het natuurlijk niet als je zegt dat je meer overhoudt door minder te verspillen. Want als je alles opmaakt houd je juist niets over. Alleen houd je ook niets over als je weggooit, dan is het ook weg immers. Wat je meer overhoudt als je minder verspilt is in ieder geval geld. Eet jij restjes op, dan hoef je minder nieuw eten te kopen. Verspil je minder energie, dan is de energierekening lager. Dus houd je geld over!

Het klimaat sparen & geld overhouden - dat klinkt als een prima plan toch?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.