Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 14 september 2023, 09:11 - Anneke Ranzato-Versloot
#verduurzamen

Al een tijdje ben ik bezig met het idee van spouwmuurisolatie. Vlak voor de zomervakantie heb ik wat mensen over de vloer gehad voor offertes, maar nog geen keuze gemaakt. En nu ben ik voorlopig misschien wel te laat... gooien vleermuizen roet in het eten van deze stap richting het verduurzamen van ons huis.

Eigen Huis stopt met spouwmuurisolatie

Zonet zie ik in een nieuwsbericht dat Eigen Huis stopt met bemiddelen voor spouwmuurisolatie. De reden? De vleermuizenproblematiek. Daar had ik wel al iets van meegekregen maar de details had ik nog niet in beeld. Eigen Huis schrijft:

Ter bescherming van vleermuizen moeten huiseigenaren eerst een kostbaar ecologisch onderzoek laten verrichten als ze hun spouwmuur willen isoleren. Doen ze dat niet, overtreden ze de wet en riskeren ze een boete.

Dus zegt de directeur van de belangenorganisatie van woningbezitters: "Totdat het demissionair kabinet duidelijkheid geeft over hoe spouwmuren op korte termijn natuurvriendelijk te isoleren, vinden wij het niet verantwoord om huiseigenaren nog langer deze isolatiedienst aan te bieden."

Duur en tijdrovend onderzoek vleermuizen

Dat ecologische onderzoek kost kennelijk zo'n vijf- tot zesduizend euro. En het duurt minimaal een jaar. Bovendien - als er een vleermuis wordt aangetroffen moet je er als huiseigenaar voor zorgen dat die een andere plek kan vinden.

Spouwmuurisolatie wordt zo waanzinnig duur

Met zo'n onderzoek wordt het isoleren van een spouwmuur waanzinnig duur en vervalt het als snel terug te verdienen verduurzamingsmaatregel. Doe je het niet, dan loop je het risico op een forse boete. Met dat kostenplaatje denk je nog wel even honderd keer na voordat je een isolatieopdracht geeft. 

Gemeenten verplichten tot vleermuizenonderzoek

Eigen Huis had al eerder voorgesteld dat alle gemeenten verplicht zouden moeten worden om vleermuizenonderzoek te doen. Daarmee worden de kosten dan niet bij de huiseigenaar neergelegd en kan die alsnog snel en voordelig de spouwmuur laten isoleren. De overheid had bedacht dat ze gemeenten willen 'stimuleren' om dat onderzoek te doen, maar dat gaat Eigen Huis niet ver genoeg.

Vleermuizen in je spouwmuur?

Radiostilte bij isolatiebedrijven

Okay... ik vond de isolatiebedrijven al zo stil in het nabellen van de offertes die ik in juli heb gekregen. De uitspraak van de Raad van State over dat onderzoek was begin augustus, dus ik kan me voorstellen dat de isolatiebedrijven zich sindsdien koest houden.

Knoop te laat doorgehakt

Daarmee kan ik het zeurderige stemmetje dat ik nu toch echt stappen moet gaan zetten voor die spouwmuurisolatie wel even de mond snoeren. Die stappen hebben op dit moment niet zo heel veel zin lijkt me. Dus laat ik het even gaan... wel een beetje jammer van onze gasrekening komende winter. Hadden we nou maar begin dit jaar de knoop doorgehakt om onze spouwmuur te laten na-isoleren 😫.

Extra goed letten op verwarming

Het project met de nieuwe beglazing en kunststof kozijnen loopt wel, alleen verwacht ik niet dat die nog dit jaar geplaatst gaan worden. Het is niet anders. Veel meer kunnen we op dit moment niet doen, behalve dan maar extreem goed op ons verbruik letten zodra het weer nodig is om de verwarming aan te zetten.

Kun jij nog wel stappen zetten om je huis te verduurzamen? Laat het onderzoeken door de Energiebespaarders - via HomeFinance krijg je een gratis EnergiebespaarScan en weet je wat er mogelijk is!

Gratis EnergiebespaarScan

 

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.