Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
zondag 1 oktober 2023, 09:23 - HomeFinance
#beleggen

Het kiezen van het juiste moment om aandelen te verkopen is een ingewikkeld proces, zelfs voor ervaren langetermijnbeleggers. Vaak weet je precies welke aandelen je wilt kopen, maar twijfel je wanneer het tijd is om ze weer van de hand te doen. In dit artikel duiken we dieper in deze complexiteit en bieden we enkele handvatten om de beslissing te vereenvoudigen.


Waarom is verkopen zo moeilijk?


Het verkopen van aandelen kan om verschillende redenen een uitdaging zijn. Denk aan het bereiken van de reële waarde van het aandeel, het vinden van betere beleggingskansen elders, of een veranderde beleggingsthese. We lopen ze stuk voor stuk na:


Reële waarde bereikt

  • Wat is reële waarde? Dit is de prijs waarbij je als verkoper én koper tevreden bent met de deal. In een ideale wereld koop je een aandeel wanneer het ondergewaardeerd is en verkoop je het wanneer het zijn reële waarde bereikt. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, omdat de waarde van een bedrijf voortdurend verandert.
  • Waarom is dit lastig? De reële waarde van een aandeel kan jaarlijks stijgen. Het is daarom verleidelijk om te blijven wachten op hogere rendementen. Echter, wanneer je geen redenen ziet voor een verdere waardestijging, kan dit een signaal zijn om te verkopen.
  • Tips: Staar je niet blind op een vastgestelde reële waarde. Wees flexibel en pas je verwachtingen aan op basis van nieuwe informatie, maar maak geen overhaaste beslissingen.


Betere kansen elders

  • Nieuwe beleggingskansen: Als belegger ben je altijd op zoek naar de volgende kans. Wanneer je een nieuw interessant aandeel ziet, moet je besluiten of je deze wilt toevoegen aan je portefeuille of een huidig aandeel wilt vervangen.
  • Emotie speelt een rol: Beleggers hechten vaak emotionele waarde aan hun aandelen, vooral als ze er winst op hebben gemaakt. Anderzijds wil men verliesmakende aandelen niet verkopen in de hoop dat ze op termijn weer wat opleveren.
  • Tips: Vergelijk je aandelen objectief op basis van hun eigenschappen en potentie. Stel jezelf de vraag: als je nu vanaf nul zou beginnen, welk aandeel zou je dan kiezen?


Veranderde beleggingsthese

  • Bedrijven veranderen: Een bedrijf kan in de loop der jaren veel veranderen. Misschien heeft het bedrijf een nieuwe CEO, zijn er overnames gedaan, of is de marktpositie veranderd.
  • Wees alert: Wanneer het fundament van je reden om in een bedrijf te beleggen verschuift, is het essentieel om je positie te heroverwegen.
  • Tips: Stel van tevoren criteria op waaronder je zou overwegen een aandeel te verkopen. Verandert er iets significant? Dan is het wellicht tijd om actie te ondernemen.


Angst voor verkeerde beslissingen


Veel beleggers zijn bang om een fout te maken. Wat als je een aandeel verkoopt en de prijs daarna explodeert? Of als je een nieuw aandeel koopt dat vervolgens keldert? Spijt is een krachtige emotie in de beleggingswereld.


Tips: Accepteer dat je fouten kunt maken. Ze bieden leermomenten die je kunnen helpen bij toekomstige beslissingen. Elk besluit brengt risico's met zich mee, maar door grondig onderzoek en een duidelijke strategie kun je deze minimaliseren.


Niets doen is ook een keuze


Soms is het beste besluit om je aandelen gewoon vast te houden. Als je gelooft in de langetermijnwaarde van een bedrijf, waarom zou je het dan verkopen? Grootheden zoals Warren Buffett geloven in het behouden van aandelen van topbedrijven voor onbepaalde tijd.


Tips: Blijf kritisch en waakzaam. Bedrijven kunnen in kwaliteit verminderen, en markten kunnen overgewaardeerd raken. Zorg dat je op zulke momenten klaarstaat om actie te ondernemen.

HomeFinance
HomeFinance redactie

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.