Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 4 oktober 2023, 14:00 - HomeFinance
#beleggen

Je kent sinaasappelsap als het verfrissende drankje dat je graag drinkt bij het ontbijt of op een zonnig terras. Maar wist je dat sinaasappelsap ook een interessant beleggingsproduct is geworden?

De wereld van beleggen is divers

Naast de bekende grondstoffen zoals goud en koper, is er een nieuwe speler op de markt die de aandacht van investeerders trekt: sinaasappelsap. En dan hebben we het niet over de pakken of flessen die je in de supermarkt koopt. Nee, het gaat om diepgevroren blokken sap, vaak in groothandelshoeveelheden van zo'n 6800 kilogram. Deze blokken zijn vooral populair bij grootverbruikers zoals scholen, ziekenhuizen en hotels.

Maar waarom is dit sap zo interessant voor beleggers?

Ze handelen in termijncontracten voor sinaasappelsap, net zoals ze dat doen voor andere grondstoffen. Een termijncontract houdt in dat je nu het 'recht' koopt om in de toekomst sinaasappelsap te kopen, en dat recht vervolgens, hopelijk voor een hogere prijs, doorverkoopt aan iemand die het sap daadwerkelijk wil hebben. En de laatste jaren is dit een lucratieve business geweest, want de prijs van sinaasappelsap schiet omhoog.

De reden? Schaarste.

De grootste producenten van sinaasappelsap bevinden zich in Noord- en Zuid-Amerika, met name in Florida, Braziliƫ en Mexico. Deze gebieden hebben te maken gehad met misoogsten door extreem weer en ziektes. Het duurt jaren voordat een nieuwe sinaasappelboom volledig productief is, wat de huidige prijsstijgingen verklaart. Maar er is ook een groter, langetermijnprobleem: klimaatverandering. Dit zorgt voor meer extreme weersomstandigheden zoals vrieskou en droogte, wat niet bevorderlijk is voor sinaasappelbomen.

Voor sinaasappelboeren kan de hogere prijs echter een zilveren randje hebben. Ze krijgen meer voor hun product en dit kan hen motiveren om te zoeken naar efficiƫntere productiemethoden en oplossingen voor de gevolgen van extreem weer.

Maar voor ons, de consumenten, kan dit betekenen dat we meer gaan betalen voor ons glaasje sinaasappelsap op het terras. Dus de volgende keer dat je geniet van je verse jus d'orange, bedenk dan dat er een heel verhaal achter zit, een verhaal van beleggen, klimaatverandering en wereldwijde economie.

HomeFinance
HomeFinance redactie

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.