Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 3 oktober 2023, 15:18 - Juul Dijkhuis
#energie #verduurzamen #besparen

Op Prinsjesdag zijn de financiële plannen voor 2024 gepresenteerd. Het wordt nog aantrekkelijker om de thermostaat een graadje lager te zetten. Ook gaan we afscheid nemen van het prijsplafond. Gelukkig is er ook goed nieuws, want de energiebelasting op stroom gaat iets omlaag. Helaas overtreffen de nadelen de voordelen.

Gedrag beïnvloeden met geldstromen

Geld is een populaire manier om ons vanuit de overheid een bepaalde richting op te sturen. Door het instellen van subsidies krijgen we een duwtje in de rug om een elektrische auto te kopen, zonnepanelen te plaatsen en om een warmtepomp te laten installeren. Het verhogen van de belasting in gas is ook een methode. Of het effectief is moet blijken in de toekomst.

Zonnepanelen op het dak plaatsen

Vangnet energieplafond verdwijnt in 2024

Per 1 januari 2023 is het prijsplafond ingesteld. Huishoudens betalen tot een bepaald verbruik maximaal €0,40 per kWh aan stroom en maximaal 1,45 per m3 aan gas. Het afschaffen van het plafond was te verwachten. De tarieven voor nieuwe contracten liggen namelijk alweer onder deze bedragen.

Toch is het afschaffen van de plafondbedragen jammer. Als de prijzen weer stijgen, kan jouw tarief weer boven deze bedragen per kWh aan stroom of m3 aan gas stijgen. Daarnaast kun je ook nog in een contract zitten met hogere tarieven. Na 1 januari 2024 ga je daardoor weer hogere tarieven betalen.

Energietoeslag verdwijnt

Waarschijnlijk verdwijnt ook de energietoeslag in 2024. Door de gedaalde energieprijzen ziet de politiek minder de noodzaak om mensen met lage inkomens te compenseren. Met Prinsjesdag zijn er wel maatregelen gepresenteerd om Nederlanders met een laag inkomen op een andere manier tegemoet te komen, maar hiervoor hoef je niet meer te rekenen op de energietoeslag.

Energiebelasting op gas stijgt - heffing op stroom zakt

Voor een gemiddeld gezin gaat de energierekening jaarlijks bijna €100 hoger uitvallen door de gestegen energiebelasting op gas. Daar staat tegenover dat de energiebelasting op stroom daalt. Dit maakt de stijging van de heffing op gas niet volledig goed. Het wordt dus aantrekkelijker om stroom in te zetten als energievoorziening in plaats van gas. Dit past ook weer in het beleid om huishoudens te sturen naar een warmtepomp in plaats van het verwarmen van het huis met gas.

Zorg voor een zo laag mogelijk verbruik

Door het verder verlagen van je energieverbruik word je minder afhankelijk van de tarieven van energie. Vorig jaar zijn de energiekosten hard gestegen in het laatste kwartaal. In de afgelopen maanden zijn de tarieven weer gestegen. Op 15 augustus is mijn nieuwe energiecontract voor één jaar ingegaan. Als ik nu een nieuw contract zou afsluiten, moest ik genoegen nemen met hogere tarieven in vergelijking met twee maanden geleden.  

Energieprijzen vergelijken

Zonnepanelen goedkoper

De prijzen voor zonnepanelen zijn flink gedaald. Dat komt door een overschot en een dalende vraag. Ook zijn de wachtlijsten van installateurs korter, dus kun je ook sneller de zonnepanelen op je dak krijgen. Zodra de energieprijzen weer door het dak schieten, zal de vraag naar zonnepanelen ook weer toenemen. Een goed moment dus om een offerte op te vragen! Kortom, het huis verder verduurzamen is weer iets gestegen op “to do” lijstjes van huishoudens.

Gratis Energiebespaarscan aanvragen!

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Verzekeringsexpert

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.